direct naar inhoud van 3.3 Toekomstige situatie
Plan: Tweede partiële herziening bestemmingsplan IJsselstein zuidoost, Hoge Dijk
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201304HogeDijk-Vo01

3.3 Toekomstige situatie

Het initiatief ligt voor om in de bovengenoemde deelgebieden woningbouw te realiseren. Daarbij is er nadrukkelijk voor gekozen om qua architectuur aan te sluiten bij de bestaande woningen van Panoven, zodat een harmonieus beeld ontstaat. Voor de stedenbouwkundige inpassing is aangesloten bij de stedenbouwkundige randvoorwaarden van het deelgebied de Baronnye.

Deelgebied Maria Montessoristraat

In de toekomstige situatie zullen in het deelgebied aan de Maria Montessoristraat twee woningen worden gebouwd. De begane grondverdiepingen van deze woningen worden geschakeld. Doordat de verdiepingen los van elkaar staan, sluiten deze woningen aan bij de vrijstaande woningen op de zuidelijke percelen. Qua architectuur wordt aansluiting gezocht met de bestaande woningen, zodat langs de straat een eenduidig beeld ontstaat. Het parkeren van deze woningen vindt op eigen terrein plaats.

afbeelding "i_NL.IMRO.0353.201304HogeDijk-Vo01_0006.jpg"

Deelgebied Ellen Keystraat

In het deelgebied aan de Ellen Keystraat worden acht woningen gebouwd. Hiervan worden 6 woningen als twee-onder-een-kapwoningen uitgevoerd. Deze woningen sluiten qua architectuur en uitstraling aan bij de woningen die aan de overzijde van de van de Ellen Keystraat waardoor hier een afgerond straatbeeld ontstaat. Aan de straatzijde worden parkeerplaatsen gerealiseerd.

Daarnaast worden aan de Hoge Dijk twee nieuwe vrijstaande woningen gerealiseerd. Deze woningen, die zich richten op de Hoge Dijk, zullen qua architectuur aansluiten op de woningen uit het voormalige oude lint 'Panoven'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0353.201304HogeDijk-Vo01_0007.jpg"

Verkeersstructuur

De nieuwe woningen langs de Maria Montessoristraat worden ook vanaf deze weg ontsloten. Via de Parallelweg wordt vervolgens aangesloten op de Baronieweg, een belangrijke gebiedsontsluitingsweg binnen IJsselstein. Deze weg geeft verbinding richting het centrum en via de N210 richting de A2.

De nieuwe woningen langs de Ellen Keystraat worden ontsloten vanaf deze weg en de twee vrijstaande woningen vanaf de Hoge Dijk. In de Ellen Keystraat, ter hoogte van de vrijstaande woningen, zit namelijk een knip, zodat deze wegen niet met elkaar in verbinding staan. De Ellen Keystraat geeft via de Jan Ligthartstraat en Maria Montessoriweg verbinding met de Baronieweg. De Hoge Dijk geeft verbinding richting Panoven. Deze weg sluit aan op de Beneluxweg of de Baronieweg. Net als de Baronieweg is de Beneluxweg een belangrijke ontsluitingsweg.

De wegen langs de locaties zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h. Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig deelt het fietsverkeer de rijbaan met het gemotoriseerde verkeer.

In de directe nabijheid van de nieuwe woningen is geen openbaar vervoer gelegen.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

Binnen het plangebied worden in totaal tien woningen mogelijk gemaakt. Om de verkeersafwikkeling te beoordelen, is de verkeersgeneratie ten gevolge van deze ontwikkeling inzichtelijk gemaakt. Hiervoor zijn kencijfers van CROW gehanteerd.

De locatie ligt in de gemeente IJsselstein wat een sterk stedelijke omgeving is [statline.cbs.nl]. Aangezien het plangebied aan de rand van de gemeente ligt, valt het plangebied in de categorie rest bebouwde kom van CROW [CROW-317, 2012].

De 10 woningen die binnen het plangebied mogelijk worden gemaakt zijn woningen in het duurdere segment. Voor de verkeersgeneratie is uitgegaan van vrijstaande koopwoningen, aangezien dit kencijfer de maximale parkeerbelasting in beeld brengt. De maximale verkeersgeneratie voor een vrijstaande woning bedraagt voor een weekdag 8,6 mvt/etmaal [CROW-317, 2012]. Voor tien woningen komt dit neer op circa 90 mvt/weekdagetmaal. Voor het omrekenen naar een werkdag dient omgerekend te worden met een factor 1,11, zodat de verkeersgeneratie uitkomt op circa 100 mvt/werkdagetmaal [CROW-272, 2008].

Deze geringe verkeersgeneratie zal niet leiden tot problemen in de verkeersafwikkeling op de omliggende wegen.

Parkeren

Voor de nieuwe woningen zijn parkeerplaatsen nodig die gedeeltelijk op eigen terrein gerealiseerd worden. Voor het bepalen van de parkeerbehoefte kan gerekend worden met de kencijfers van CROW. Voor een sterk stedelijke omgeving met als stedelijke zone 'rest bebouwde kom' geldt een parkeerkencijfer van 2,5 parkeerplaats per woning [CROW-317, 2012].

Conclusie

De bereikbaarheid van het plangebied is voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer goed te noemen. Door het ontbreken van openbaar vervoer in de directe nabijheid is deze bereikbaarheid slecht. De verkeersgeneratie leidt niet tot verkeersafwikkelingsproblemen. Ten aanzien van parkeren dient de norm van 2,5 parkeerplaats per woning aangehouden te worden. Geconcludeerd wordt dat het aspect verkeer de uitvoering van het plan niet in de weg staat.