Plan: | Dr. Nassaucollege, locatie Quintus |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.0220111000I-B001 |
Omgevingsvisie Drenthe
In 2010 heeft de provincie Drenthe de Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. In de omgevingsvisie is het ruimtelijk beleid van de provincie weergegeven. Hierna wordt enkel op de voor dit plan relevante aspecten ingegaan.
Assen als streekcentrum voor onder andere (onderwijs)voorzieningen
De omgevingsvisie kent aan Assen de functie 'streekcentrum' toe. Mede in het licht van de toekomstige bevolkingsontwikkeling in Drenthe, zet de provincie in op behoud en mogelijk versterking van de functie van de streekcentra. Zij vormen de ruggengraat voor wonen, werken en voorzieningen in de provincie. De streekcentra Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel en het substreekcentrum Coevorden krijgen in de omgevingsvisie een eigen profilering mee. 'Assen hoofdstad' is het profiel dat van toepassing is op dit bestemmingsplan. Het profiel beoogt een verdere profilering van Assen als hoofdstad van Drenthe en als onderdeel van het nationaal stedelijk netwerk (zie hiervoor paragraaf 2.3).
De provincie stimuleert de groei naar een meer kennisintensieve regionale economie. Gestreefd wordt naar een intensivering van de samenwerking tussen de onderwijssector, het bedrijfsleven en de overheden en het wegnemen van eventuele belemmeringen.
Omgevingsverordening Drenthe
In de provinciale omgevingsverordening zijn bindende regels voor ruimtelijke plannen opgenomen. Dit om het beleid uit de omgevingsvisie juridisch te borgen. Voor het plangebied zijn de volgende zaken uit de omgevingsverordening van belang.
Zorgvuldig ruimtegebruik (toepassing van de SER-ladder)
De omgevingsverordening stelt hierover: 'Een ruimtelijk plan kan slechts in ruimtevragende ontwikkelingen voorzien op het gebied van woon-/werklocaties en infrastructuur indien uit het desbetreffende ruimtelijk plan blijkt dat dit op basis van de SER-ladder gerechtvaardigd is'. De SER-ladder gaat uit van het principe dat eerst moet worden gekeken naar mogelijkheden voor intensivering of hergebruik van bebouwde gebieden. Pas daarna is een eventuele uitbreiding aan de orde.
Kernkwaliteiten binnen de bebouwde kom
De omgevingsvisie beschrijft een groot aantal Drentse kernkwaliteiten. Deze hebben voornamelijk betrekking op het buitengebied. Wat betreft de bebouwde kom geldt dat de verantwoordelijkheid voor de kernkwaliteiten bij de gemeente ligt. Uitzondering hierop vormen de archeologische en specifieke cultuurhistorische waarden. De provinciale kernkwaliteiten zullen moeten doorwerken in de gemeentelijke (bestemmings)plannen.
Conclusie provinciaal beleid
De ontwikkeling van een moderne onderwijsaccommodatie voor het Dr. Nassaucollege past in het provinciale beleid om de functie van Assen als hoofdstad van Drenthe en als voorzieningencentrum te versterken. Door op de bestaande locatie te bouwen, wordt aan de principes van de SER-ladder voldaan. Op de kernkwaliteiten van (de omgeving van) het plangebied wordt in het navolgende ingegaan.