Plan: | Dr. Nassaucollege, locatie Quintus |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.0220111000I-B001 |
Regiovisie Groningen-Assen 2030
Zoals aangegeven in paragraaf 2.3 vormt Assen een onderdeel van het nationaal stedelijk netwerk Groningen-Assen (Nota Ruimte). In dat kader heeft de gemeente, samen met de gemeente Groningen, de Regiovisie Groningen-Assen 2030 opgesteld. Hierin zijn de ruimtelijke opgaven voor de regio op hoofdlijnen in beeld gebracht. Bepaald is dat woningbouw, bedrijvigheid en voorzieningen zoveel mogelijk worden geconcentreerd in de steden Groningen en Assen.
Structuurvisie Hoofdstad Assen 2030
In de structuurvisie Hoofdstad Assen 2030 zijn de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van Assen verwoord. In onderstaande beleidsnota's zijn de ambities uit deze structuurvisie per onderwerp verwoord.
Duurzaamheidsvisie
Assen wil een duurzame stad zijn. Volgens de structuurvisie en de gemeentelijke duurzaamheidvisie gelden daarom bij het realiseren van nieuwbouw de principes van 'Duurzaam Bouwen' en 'Stedelijke ecologie'.
Op en top Assen, visie hogere bouw
Voor de versterking van de stedenbouwkundige structuur van Assen, is het rapport Op en top Assen, visie hogere bouw opgesteld. Hierin is aangegeven op welke plekken in de stad 'hoogteaccenten' gewenst zijn. Er zijn in deze visie geen concrete aanwijzingen voor (de omgeving van) het plangebied opgenomen.
Het groene frame van Assen
In de nota 'Het groene frame van Assen' is het beleid voor de groene hoofdstructuur van de stad neergelegd. De laanbeplanting langs de Mr. Groen van Prinstererstraat is daarin aangeduid als 'slechte kwaliteit/bedreiging groenstructuur'. Deze valt buiten het plangebied. Voor het groen binnen het plangebied zijn geen specifieke waarden of knelpunten aangegeven.
Nota toegankelijkheid openbare ruimte
De Nota toegankelijkheid openbare ruimte bevat beleid voor het toegankelijk houden en maken van (openbare) ruimten voor alle mensen. Dit is vooral van belang voor personen met een fysieke beperking. Dit stelt ook eisen aan de nieuwbouw van het Dr. Nassaucollege. In het gebouwontwerp zal rekening worden gehouden de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid voor alle doelgroepen. Dit betekent onder andere voldoende brede trottoirs, trottoirafritten voor rolstoelgebruikers en het voorkomen dat alleen trappen of steile hellingen als toegangsmogelijkheid dienen. De architect dient een en ander bij het ontwerp van de nieuwbouw uit te werken.
Welstandsnota Assen
Het bouwplan zal ook moeten voldoen aan de uitgangspunten van de Welstandsnota (2004). De welstandscommissie zal in het kader van de te verlenen omgevingsvergunning beoordelen of de nieuwbouw voldoet aan 'redelijke eisen van welstand'.
Gemeentelijk Waterplan en Rioleringsplan
De gemeente heeft op 20 juli 2006 het Waterplan vastgesteld. Dit plan biedt een strategische visie op het waterbeheer binnen de gemeente. In het plan zijn richtlijnen opgenomen voor het gemeentelijk rioleringsplan (GRP), baggerplannen, bestemmingsplannen, groenplannen, herstructureringsplannen. Het Waterplan is zowel voor de gemeente als voor de waterschappen van belang.
In het kader van de Wet milieubeheer is de gemeente verplicht een rioleringsplan (GRP) op te stellen. Dit GRP omvat zowel de aanleg van nieuwe riolering als het beheer van de bestaande riolering. Het is uitvoeringsgericht en wordt gebruikt als een technisch, financieel en organisatorisch planningsinstrument.
In het kader van Waterbeheer 21e eeuw (WB21) wordt onderzoek gedaan naar herziening van de ontwerpnormen voor het watersysteem. Door toename van de temperatuur, bodemdalingen en neerslaghoeveelheden - als gevolg van de klimaatveranderingen - zal het watersysteem op basis van inundatierisico's moeten worden getoetst. Voor stedelijk gebied is in het kader van WB21 sprake van een ontwerpnorm met een inundatierisico van 1 in 100 jaar. Bij revitaliseringplannen zal bij de aanleg van gescheiden watersystemen meer bergingscapaciteit moeten worden gecreƫerd ("veerkrachtig systeem").