direct naar inhoud van 5.1 De juridische plansystematiek
Plan: Assen - Smetanalaan 536
Status: Ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.02BP20101000H-B001

5.1 De juridische plansystematiek

Algemeen

Het bestemmingsplan regelt de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de gronden binnen het plangebied. Op 1 juli 2008 zijn de Wet ruimtelijke ordening(Wro) en het bijbehorende Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. Dit bestemmingsplan wordt volgens de nieuwe eisen, die hieruit voortvloeien, opgesteld. Het bestemmingsplan is dan ook opgesteld volgens de nieuwe methode 'Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008' (SVBP 2008). Het bestemmingsplan voldoet bovendien aan de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) die per 1 oktober 2010 in werking is getreden.

Daarnaast heeft de gemeente Assen een eigen Handboek bestemmingsplannen. Het Handboek is gemaakt naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wro en het Bro. In dit handboek is onder andere beschreven hoe de bestemmingsplantoelichting opgebouwd moet worden en welke bestemmingen de gemeente hanteert.

De regels

Het gebruik van de gronden wordt vastgelegd in de bestemmingsregels van het bestemmingsplan, deze worden gemotiveerd in de toelichting. Op de ruimtelijke verbeelding (digitaal) van het plan worden de bestemmingen gevisualiseerd en gekoppeld aan de betreffende gronden en spreekt men niet langer over een plankaart, maar over een 'digitale verbeelding van het bestemmingplan'.

Het bestemmingsplan bevat twee typen flexibiliteitsbepalingen: afwijking van het bestemmingsplan en wijzigingsregels. Binnen bestemmingen kunnen mogelijkheden tot afwijking van het bestemmingsplan wordenopgenomen. De afwijkingen moeten aan een toetsingscriteria voldoen. Deze zijn bij de geformuleerde regels opgenomen. Hiermee is de nodige flexibiliteit ingebracht in het bestemmingsplan, waardoor niet voor elke kleine aanpassing binnen het plangebied een nieuwe procedure hoeft te worden gevolgd. Daarnaast is een aantal algemeen geldende afwijkingsregels opgenomen.

Daarnaast kunnen bestemmingen wijzigingsregels bevatten. Deze geven Burgemeester en Wethouders de bevoegdheid een (deel van een) bestemming te wijzigen. In dergelijke situaties wordt het voornemen ter inzage gelegd zodat belanghebbenden bezwaren kunnen indienen.