direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijke beleid
Plan: Assen - Anreperstraat 204
Status: Voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.99BP20111002B-A001

2.3 Gemeentelijke beleid

Structuurvisie Assen 2030

Het ruimtelijke beleid van de gemeente Assen is verwoord in de Structuurvisie Assen 2030. De structuurvisie bouwt voort op de visie 'Assen Koerst' uit 2001. Tevens zijn vier richtinggevende thema's aangegeven, namelijk sociaal, duurzaam, aantrekkelijk en Assens. Ten aanzien van het aspect wonen heeft de gemeente tot doel een aantrekkelijk en duurzaam woningaanbod aan te bieden, dat aansluit op de behoefte van bewoners. Voor het woonbeleid wordt verder verwezen naar het woonplan.

Het landelijk gebied rond Assen wordt als waardevol gebied met een hoge belevingswaarde benoemd. Specifiek voor dit bestemmingsplan zijn geen beleidsuitgangspunten genoemd. Wel wordt opgemerkt de voorgestelde ontwikkeling een positieve invloed op het landelijke gebied en de belevingswaarde ervan heeft.

Woonplan

Het woonbeleid van de gemeente Assen is verwoord in het Woonplan Assen 2030. In het woonplan wordt de vraag en het aanbod van woningen behandeld en wordt het woningbouwprogramma van de gemeente naar de praktijk uitgewerkt. Het buitengebied wordt in het woonplan als populaire woonlocatie benoemd. Echter bestaan hier weinig mogelijkheden voor nieuwbouw.

Woonhuizen die worden gerealiseerd in het kader van de regeling Ruimte voor ruimte leggen geen beslag op het gemeentelijke woningbouwprogramma. De ontwikkeling is daardoor niet in strijd met het Woonplan.

Welstandsnota

Voor de gehele gemeente Assen is het welstandsbeleid vastgelegd in de welstandsnota. Het welstandsbeleid geeft de gemeente de mogelijkheid om de cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarden die in een bepaald gebied aanwezig zijn, te benoemen en een rol te laten spelen bij de ontwikkeling en beoordeling van bouwplannen.

Het plangebied ligt in het welstandsgebied "Landelijk gebied". Voor het buitengebied is een aantal gebiedsgerichte welstandscriteria opgesteld waaraan het bouwplan zal worden getoetst. Het uitgangspunt is dat de in te dienen bouwplannen voor de woonhuizen vergezeld gaan van een positief welstandsadvies.