Plan: | Bestemmingsplan Heerde-Dorp, 3e herziening (Terpweg 4) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000403-va01 |
De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen ten aanzien van de geluidsbelasting van geluidsgevoelige functies. De functie 'wonen' is aan te merken als een geluidsgevoelige functie.
Op basis van artikel 77 van de Wgh dient bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan of vaststelling van een Wro-procedure een akoestisch onderzoek te worden ingesteld. Het akoestisch onderzoek bepaalt de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemming die vanwege de weg wordt ondervonden. Het onderzoek is alleen noodzakelijk als de geluidsgevoelige bestemming binnen de wettelijke geluidszone van de weg gesitueerd is. In artikel 74.1 van de Wgh is aangegeven dat wegen aan weerszijden van de weg een wettelijke geluidszone hebben waarvan de grootte is opgenomen in onderstaande tabel.
De hiervoor genoemde zones gelden niet voor:
Buijvoets bouw- en geluidsadvisering uit Oldenzaal heeft de akoestische aspecten nader beoordeeld. Het akoestisch onderzoek is opgenomen in Bijlage 1 van deze toelichting. Uit het advies blijkt het volgende.
De geplande woning ligt in “stedelijk stedelijk” gebied binnen de wettelijk vastgestelde geluidszone, als bedoeld in art. 74 van de Wet geluidhinder, van de Elburgerweg. De Pagenberg en Terpweg zijn 30 km/uur wegen. De Terpweg wordt slechts incidenteel gebruikt en is niet relevant.
Volgens jurisprudentie blijkt een 30 km/uur weg in de beoordeling te moeten worden meegenomen, indien vooraf aangenomen had kunnen worden dat deze weg een geluidbelasting veroorzaakt die hoger ligt dan de voorkeursgrenswaarde (48 dB). De toetsing moet worden uitgevoerd in verband met een belangenafweging in het kader van een goede ruimtelijke ordening. Deze belangenafweging moet altijd worden gemaakt bij het wijzigen van een bestemmingsplan. De voorkeursgrenswaarde voor de geluidbelasting op de gevels van een woning t.g.v. een weg bedraagt 48 dB.
Bij het berekenen van de geluidbelasting wordt rekening gehouden met een prognose van de verkeersgegevens voor een weekdag in de toekomstige situatie over 10 jaar (2020). De weg- en verkeersgegevens zijn afkomstig van de gemeente Heerde zoals in tabel I weergegeven.
De waarneempunten zijn gekozen in de voorgevelrooilijn van de bestaande woningen. In tabel II is de geluidbelasting opgenomen.
De voorkeursgrenswaarde van 48 dB door wegverkeerslawaai wordt niet overschreden. Voor het aspect geluid geldt dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Er zijn geen speciale geluidwerende maatregelen aan de gevel noodzakelijk.