Plan: | Buitengebied West 1e wijziging Kamperweg 60 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.800BUWW01Kamperw60-VA01 |
Algemeen
Bij ruimtelijke ontwikkelingen is het uitgangspunt dat de bodemkwaliteit geschikt is voor de toekomstige functie. Wanneer een toekomstige functie mogelijk wordt belemmerd door de bodemkwaliteit (denk bijvoorbeeld aan een groentetuin op een voormalige vuilstortplaats), zal een verkennend bodemonderzoek moeten aantonen of dit daadwerkelijk het geval is. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het daarom van belang om te kijken of de toekomstige functie van het gebied niet in strijd is met de kwaliteit van de bodem.
In december 2009 is een verkennend bodemonderzoek voor onderhavige locatie uitgevoerd. De conclusie van het onderzoek is hierna weergegeven. Het volledige onderzoek is opgenomen in bijlage 1.
Onderzoek
Bovengrond
Op basis van de resultaten van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat er in de bovengrond verhooge gehalten lood en PAK zijn aangetoond. Wat de oorzaak is van het licht verhoogde gehalte lood is op basis van de gegevens niet exact te verklaren. De lichte verhoging met PAK kan te maken hebben met menselijke actitiveiten op de locatie. De gemeten gehalten zijn niet ongewoon voor plaatsen waar mensen wonen en/of werken, vroeger was het heel gewoon om de asla in de tuin te legen of vuurtje te stoken om afval te verbranden.
Ondergrond
In de ondergrond is een licht verhoogd (>achtergrondwaarde) gehalte PCB aangetoond. Op basis van de gegevens van het laboratorium mag worden gesteld dat er geen verontreinigingen met PCB's zijn vastgesteld.
Grondwater
In het grondwater zijn licht (>streefwaarde) verhoogde gehalten barium, zink en dichloorethenen aangetoond. De aangetroffen verhoogde gehalten barium en zink zijn waarschijnlijk van natuurlijke oorsprong. Zware metalen kunnen van nature in de ondergrond aanwezig zijn. In de loop der jaren zijn deze metalen utigespoeld naar het grondwater.
Op basis van de gegevens van het laboratorium mag worden gesteld dat er geen verontreinigingen met dichloorethenen zijn vastgesteld.
Conclusie en aanbevelingen
De resultaten van het verkennend bodemonderzoek geven geen milieuhygiënische belemmeringen voor de aankoop van de locatie en eventuele bouwplannen op het perceel.
Volgens het toetingskader uit de circulaire bodemsanering 2009, gedateerd van 7 april 2009, behoeft op de betreffende locatie geen nader onderzoek plaats te vinden.
Hergebruik van eventueel bij graafwerkzaamheden vrijkomende grond op het eigen terrein is zondermeer toegestaan.
Indien er grond van het perceel wordt afgevoerd, heeft de gemeente Heerde een bodemkwaliteitskaart met achtergrondconcentraties van de meest voorkomende stoffen. Dit houdt in dat binnen gebieden met dezelfde achtergrond concentraties, grond vrij mag worden hergebruikt als bodem.