Plan: | Bestemmingsplan Buitengebied, Ottenweg 45 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0269.BG122-ON01 |
Waterschap Veluwe
Het Waterbeheersplan Veluwe 2010-2015 heeft de wettelijke status van een waterbeheersplan zoals bedoeld in de nieuwe Waterwet en in de Provinciale verordening “Waterbeheer Veluwe”. Het waterbeheersplan geeft inzicht in de activiteiten die het waterschap gaat uitvoeren om de doelen te realiseren.
Het Waterschap onderkent de volgende doelen:
Voor de onder andere de overlastsituaties zijn maatregelen uitgewerkt om te zorgen dat de watersystemen in 2015 op orde zijn. Hierbij gaat het waterschap uit van de trits ‘vasthouden, bergen, afvoeren’.
Gemeentelijk beleid
Waterplan Oldebroek 2009-2015
De gemeente Oldebroek en waterschap Veluwe (met ingang van 1 januari 2013 zijn het waterschap Vallei en Eem en het waterschap Veluwe samengevoegd tot het waterschap Vallei en Veluwe) hebben het waterplan opgesteld. Onderhavig plan is een actualisatie van dit eerste plan. In het eerste plan is uitgebreid stilgestaan bij visievorming. De visies en ambities van dit tweede plan blijven op hoofdlijnen hetzelfde als in het eerste waterplan, waarbij natuurlijk is ingespeeld op trends en ontwikkelingen in beleid en regelgeving. Daarbij streeft de gemeente Oldebroek naar een gezond en duurzaam watersysteem, waarin water bijdraagt aan een aantrekkelijke en veilige woonomgeving. Nieuwe ontwikkelingen die volgen uit trends en ontwikkelingen omtrent beleid en regelgeving zijn:
Nieuwe maatregelen die volgen uit de ambitie van het waterplan zijn:
Inleiding
De watertoets is verplicht voor alle ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets houdt in dat in het proces van het ruimtelijke plan/besluit de waterbeheerder in de gelegenheid wordt gesteld waterhuishoudkundige aspecten in te brengen die de initiatiefnemer moet meewegen bij de vaststelling.
Door het Waterschap Vallei en Veluwe is voor zogenaamde “postzegelplannen” een aangepaste werkwijze bij de watertoetsprocedure ontwikkeld. Daarvoor is een standaard waterparagraaf/ standaard wateradvies opgesteld waarvan hier gebruik wordt gemaakt. Onder postzegelplannen worden verstaan: (partiële) herzieningen en afwijkingen van het bestemmingsplan binnen en buiten stedelijk gebied welke betrekking hebben op minder dan 10 woningen of de introductie van minder dan 1500 m2 extra verhard oppervlak. Voor onderhavig plan is sprake van een “postzegelplan".
Waterparagraaf
Algemeen
Het plan ligt aan de Ottenweg 45 en valt buiten bestaand stedelijk gebied. Het is ca 1,2 ha groot. Door de sloop van de bedrijfsgebouwen zal het verhard oppervlak in belangrijke mate afnemen. Het bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.
Grondwater
Het grondwaterpeil ligt tussen de 0,25 en 1,6 m onder maaiveld. Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt in de Fluctuatiezone Veluwe grondwater zoals de provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. In de wateratlas van de provincie is aangegeven dat in het plangebied sprake is van sterke infiltratie. Dit betekent dat in het plangebied geen wateroverlast voorkomt.
Door goede beheersing van de grondwaterstand door middel van sloten zal grondwater geen overlast veroorzaken in dit plan. Het plan kan dus ‘grondwaterneutraal’ ontwikkeld worden. Hemelwater kan binnen het plangebied worden geïnfiltreerd door middel van een wadi of infiltratiekratten of kunnen worden geloosd met een maximaal debiet van 1,5 liter/seconde/hectare (afvoernorm) op het oppervlaktewater.
Door niet uitlogende materialen toe te passen voor dakgoten, afvoerpijpen en dergelijke wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater de bodem en het grondwater verontreinigt.
Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.
Oppervlaktewater
Rond het plangebied zijn diverse watergangen gesitueerd (noord- en zuidzijde plangebied). Het betreft geen HEN (water van het hoogst ecologische niveau)/SED-water ( water met een specifiek ecologische doelstelling). Hier en daar zijn duikers. Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) gecreëerd worden. Wel gaat de voorkeur uit naar het lozen van hemelwater op het oppervlaktewater (noordzijde plangebied), via een retentievoorzienig om te voorkomen dat de afvoernorm wordt overschreden. Door niet uitlogende materialen toe te passen voor dakgoten, afvoerpijpen en dergelijke wordt voorkomen dat het af te voeren hemelwater het oppervlaktewater verontreinigt. Het plan heeft zo geen nadelige gevolgen voor het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
Natuur
Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor.
Droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA)
Het aanwezige riool is een gemengd stelsel. Het hemelwater binnen het plangebied zal niet afgevoerd worden naar de riolering. Hiervoor is de Beslisboom hemelwaterafvoer - opgesteld door Tauw - gehanteerd. Het water zal binnen het plangebied kunnen worden geïnfiltreerd of vertraagd kunnen worden afgevoerd naar een watergang. De riolering en de RWZI hebben voldoende capaciteit voor mogelijk uit dit plan voortkomende extra afvoer( DWA).
Procedures
Doordat dit plan kleiner is dan 10 woningen , het verhard oppervlak afneemt, buiten Keurzones valt, het geen HEN-water inclusief beschermingszone betreft, er niet meer dan de landelijke afvoernorm geloosd gaat worden op oppervlaktewater, buiten de zoekgebieden voor waterberging valt, geen landgoed, weg(en), spoorlijn(en), Tracéwet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen et cetera betreft, valt het onder de “postzegelplannen” zoals het Waterschap Veluwe die vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Dit betekent dat voor dit plan het “standaard wateradvies” geldt.
Aangezien het plan zich buiten stedelijk gebied bevindt, zal het zoals afgesproken wel in het art. 3.1.1 Bro overleg/watertoetsadviesoverleg aan het waterschap Valleei en Veluwe worden voorgelegd.
Eventueel benodigde vergunningen worden niet met deze waterparagraaf geregeld en zullen via daarvoor bedoelde procedures verkregen moeten worden.