Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied West, Mussenkampseweg 32
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0246.865BUWBPMUSSENKW32-on01

4.2 Cultuurhistorische waarde - bebouwing

4.2.1 Inleiding
De Monumentenwet beschermt cultuurhistorisch belangrijke bebouwing. De bestaande woningen en gebouwen op het perceel zijn niet aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Ook komen ze niet voor op de lijst van het 'Monumenten Inventarisatie Project' (MIP) of zijn door de gemeente aangewezen als markant. Aan de woningen en bijbehorende bedrijfsgebouwen kan geen cultuurhistorische waarde worden toegekend.
4.2.2 Heidebeek
In 1914 werd de leproserie 'Herstellingsoord Heidebeek' gesticht, met name voor de opvang van lepra-patiënten uit het toenmalige Nederlands-Indië. Tot in de jaren 70 van de 20e eeuw had het complex Heidebeek een bestemming in de gezondheidszorg.
Het plangebied kent een kleine 'lintbebouwing' aan de noordzijde van het terrein waar zich woningen, een speeltuintje, een gemeenschapszaal en parkeerplaatsen bevinden. Aan de noordwest zijde van het terrein staat aan de Klippenweg een vrijstaande bedrijfswoning.
 
  
Gebouwen op het terrein
 
De gemeenschapszaal
     
Huizen voor de bewoners
 
Houten woningen die gesloopt zullen worden
 
De woningen vlakbij het speeltuintje
 
Uitbouw aan de zuidzijde van het lint
 
De vrijstaande bedrijfswoning aan de  Klippenweg 7
4.2.3 's Heerenhof
In 1715 wordt aan de opgeleide Noordelijke Horsthoekerbeek een watermolen gebouwd ten behoeve van de vervaardiging van papier, op kaarten wordt de papiermolen als de 'Bovenste Molen' beschreven. Vanaf 1885 zijn de gezamenlijke gebouwen in gebruik bij de 'Veluwse Wasch en Bleekerij'. Na de brand in 1928 wordt de molen niet herbouwd.
De locatie is in 1970 door JMEO aangekocht. De Vrije Evangelische Gemeente NO-Veluwe heeft het pand als kerk en gemeenschapsruimte in gebruik. Het maatschappelijk gebruik door JMEO heeft een breder perspectief.
De bebouwing op het terrein bestaat nu uit een bedrijfswoning, een industrieel gebouw met sheddaken, een boerenschuur, twee gekoppelde units met zadeldak en een unit pal achter het industriële gebouw.
 
De boerenschuur bij de opgeleide beek
 
De achterzijde van de schuur en links de voormalige wasserij / blekerij
 
De bedrijfswoning aan de Zwarteweg
 
Twee geschakelde units van de Thomas á Kempis Meditatiehof
 
Losse unit achter de voormalige wasserij