Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied West, Mussenkampseweg 32
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0246.865BUWBPMUSSENKW32-on01

4.3 Cultuurhistorische waarde - landschap

4.3.1 Inleiding
De locatie kan niet als cultuurhistorisch waardevol worden aangemerkt. De sprengen zijn door het ministerie wel aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol. Er is geen reden om aan de gebouwen of de locatie een cultuurhistorische waarde toe te kennen waarmee met de bouwplannen rekening moet worden gehouden, maar wel aan de sprengen. Deze zijn echter door het beleid al beschermd.
 
Op een historische kaart uit 1872 is Heidebeek herkenbaar als een heideveld met sprengenbeken die water voeren naar nabij gelegen papiermolens. Bij het terrein van 's Heerenhof is de watermolen de 'Bovenste Papier M' te herkennen.
 
Uitsnede uit een historische kaart uit 1872. HB = Heidebeek HH = 's Heerenhof. Bron: historiekaart.nl
4.3.2 Heidebeek
Ten zuiden van de huidige bebouwing bevinden zich een kampeerterrein en een parkeerplaats. Aan de westzijde gaat het terrein over in een groot grasveld en vindt er akkerbouw plaats.
 
Bestaande structuur met parkeerplaatsen. Bron: Masterplan JMEO, Korfker Architecten
 
Bruggetje over de middelste spreng
 
Een bomenrij op een scheiding in het terrein
 
Speeltuintje en grasveld
 
Het akkerbouwperceel met aan de horizon de gebouwen van Heidebeek
 
Een parkeerterrein aan de zuidzijde van het terrein
4.3.3 's Heerenhof
De drie Horsthoekerbeken of Griftbeken tussen Epe en Heerde zijn niet lang voor 1667 als sprengen gegraven. Het hele bekensysteem is in korte tijd aangelegd. De Noordelijke of Eerste Horsthoekerbeek, ook aangeduid met de Horsthoeker Molenbeek, wordt gevoed door negen sprengkoppen. Op deze spreng zijn twee papiermolens gebouwd, de Bovenste molen en de Onderste molen.
Het huidige terrein van 's Heerenhof bestaat voor een deel uit bebouwing met parkeergelegenheid en deel uit een parkbos. Aan de kant van de Zwarteweg ligt de Noordelijke Horsthoekerbeek.
 
De opgeleide beek met het terrein van 's Heerenhof
 
Een deel van de Thomas á Kempis kloostergang en de openlucht kathedraal met de Ster van Hoop. Op de achtergrond zijn de gebouwen van Lagemaat Sloopwerken B.V. te zien.