Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied West, Mussenkampseweg 32
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0246.865BUWBPMUSSENKW32-on01

5.6 Compensatie

5.6.1 Bestemmingsplan
In de voorgestane partiële herziening voor JMEO wordt per locatie als volgt bestemd.
Heidebeek:
±43% (<3,60 ha) bestemd tot “Maatschappelijk”,
±57% (±5,10 ha) bestemd tot “Natuur”
’s Heerenhof:
±60% (±5.810 m2) bestemd tot 'Natuur',
±40% (±3.860 m2) bestemd tot 'Maatschappelijk'.
In het vigerende bestemmingsplan zijn de houtopstanden op de locatie ’s Heerenhof weliswaar als zodanig bestemd, maar de regels laten het gebruik als parkeerterrein toe. Door de bestemming “Natuur” wordt die negatieve functie uitgesloten. Daarnaast zal als compensatie de bebouwde oppervlakte ingeperkt worden tot 1.000 m2. Dit is weliswaar 175 m2 meer dan in het ontwerpbestemmingsplan was opgenomen, maar 450 m2 minder dan in het vigerende bestemmingsplan mogelijk is. De bestaande oppervlakte is 983 m2, daardoor mag er nog maar 17 m2 uitgebreid worden.
 
Op beide locaties zal de bestemming 'Natuur' opgenomen worden, op die delen die als zodanig aanwezig zijn of worden ingericht. Daardoor krijgen ze een hogere planologisch beschermde status. Door de herbestemming van het geheel zal het percentage bestemming 'Natuur' op de locatie Heidebeek stijgen van <25% tot ±75% (6,3 ha). Hiermee wordt dus een enorme planologische “winst” gehaald van 200% (±4,2 ha). Vanwege de ligging in de EHS zullen beide locaties van JMEO in afwachting van deze planherziening niet in de actualisatie van het buitengebied meegenomen worden.
5.6.2 Streekplan EHS
Op basis van de aangenomen motie van de ChristenUnie en het CDA kan de EHS aangepast worden aan de plannen van JMEO en is de huidige EHS geen strak keurslijf. JMEO wil de aangewezen EHS die zal worden aangetast zoveel mogelijk compenseren.
De oppervlakte EHS-Natuur op de locatie Heidebeek wordt kleiner, maar deze kan deels gecompenseerd worden door het bosje dat tot de locatie ’s Heerenhof behoort en dat aansluit op de EHS-Verweving van de spreng die daar langs loopt, als EHS-Natuur aan te wijzen. Dit bosje is in het ontwerp-Natuurbeheerplan 2011 aangewezen als 'Hoog-, laagveenbos'. Hoog- en laagveenbos is bos op natte standplaatsen op venige bodem met dominerende soorten als zwarte els, zachte berk en grauwe wilg. Hiermee is een oppervlakte van 0,40 ha gemoeid.
5.6.3 Natuur
Naast de planologische compensatie zal er ook sprake zijn van daadwerkelijke natuurcompensatie. De natuurwaarden die verloren gaan door de ontwikkeling aan de noordzijde worden elders op het terrein gecompenseerd door de beoogde overgangszone van bos naar schraal grasland en/of heide en het herstel van de middelste spreng over een lengte van 55 meter.
Het omzetten van het akkerland naar schraal grasland en/of heide geeft invulling aan de rijksdoelstelling voor de EHS om deze op vrijwillige basis voor 2018 te realiseren. Ook langs de spreng zal beekbegeleidende beplanting worden aangebracht. Het bovengenoemde bos dat als “Hoog- en laagveenbos” is aangewezen kan op die wijze beheerd gaan worden. Het vast te stellen Inrichtingsplan is hiervoor de basis.
5.6.4 Beheerplan
Voor beide locaties is op dit moment geen beheerplan voor de natuur en/of het overige landschap aanwezig. In het kader van deze ontwikkeling zal een gedetailleerd beheerplan voor beide locaties opgesteld worden. Hierdoor wordt de kwaliteit van de natuur gegarandeerd.