Plan: | Uitbreiding recreatiecentrum De Vogel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0677.BpdeVogel-001V |
Kwaliteitsverbetering bestaande voorzieningen
Recreatiecentrum De Vogel is onlangs vernieuwd. Op het bestaande terrein zijn nieuwe, hoogwaardige voorzieningen gerealiseerd in het nieuwe centrum (zie figuur 1.4). De nieuwe voorzieningen bestaan uit onder andere:
Deze kwaliteitsverbetering heeft plaatsgevonden binnen het geldende bestemmingsplan Hengstdijk.
Figuur 1.4 Beeld van het nieuwe centrum
Uitbreiding is noodzakelijk voor kwaliteitsverbetering
Teneinde de hiervoor benoemde kwaliteitsverbetering mogelijk te maken, worden de agrarische gronden ten zuiden van de Kreek De Vogel aangewend voor verblijfsrecreatie. Op deze gronden zijn de volgende functies geprojecteerd (zie ook figuur 1.5):
Figuur 1.5 Globale opzet van de inrichting van het uitbreidingsterrein
Interne ontsluitingsweg
Het recreatiecentrum De Vogel vindt het in verband met de sociale veiligheid wenselijk dat gasten via één centrale toegang het recreatiecentrum betreden. Deze entree ligt aan de noordzijde van de kreek De Vogel.
Nu aan de zuidzijde een uitbreiding is voorzien, is de aanleg van een interne ontsluitingsweg parallel aan de Vogelweg noodzakelijk. Primaire aansluitingen op de Vogelweg of Kerkweg zijn daarmee niet nodig. Een gecontroleerde toegang van motorvoertuigen tot het recreatiecentrum is daarmee gewaarborgd.
De interne ontsluitingsweg wordt zo dicht mogelijk langs het huidige tracé van de Vogelweg aangelegd. Uiteindelijk komt een klein deel van de huidige kreek ten behoeve van de beoogde ontsluiting te vervallen. Het bestemmingsplan voorziet in compensatie van dit deel van de kreek.
Langs de Kerkweg en Vogeldijk zijn twee calamiteitenontsluitingen voorzien voor gemotoriseerd verkeer. Centraal langs de Kerkweg is voorts voorzien in een uitgang voor de aanleg en beheer en onderhoud (afvoer afval en snoeihout.
De nieuwe brug over de Vogelkreek ligt lager dan die van de Vogelweg. In overleg met het Waterschap zal de exacte hoogte ligging worden vastgelegd. Hierbij vormt het beheer van de kreek (doorvaarhoogte van de brug) een belangrijk element.
Voetpad
De wens bestaat op termijn aan de oostzijde van de Vogelweg ook een vrijliggend voetpad te realiseren. Dit pad zal openbaar toegankelijk zijn.
Standplaatsen
De uitbreiding van het recreatiecentrum biedt plaats aan 275 standplaatsen. Op deze standplaatsen zijn kampeermiddelen gedacht, maar ook stacaravans en bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf (zoals chalet of trekkershut). Met dit laatste begrip worden bedoeld recreatieve verblijven, niet zijnde recreatiewoningen. Deze objecten zijn bedoeld om uitsluitend door een huishouden of daarmee gelijk te stellen groep van personen, dat het hoofdverblijf elders heeft, gedurende een gedeelte van het jaar te worden bewoond.
Het uitbreidingsplan maakt geen onderscheid in aantal permanente en niet-permanente standplaatsen. Zodoende wordt optimaal invulling gegeven aan een brede vorm van verblijfsrecreatie en kan steeds goed worden ingespeeld op actuele marktontwikkelingen. Uitdrukkelijk zijn géén recreatiewoningen op het terrein gedacht.
Behorend bij de standplaats zijn een individueel sanitairgebouw en berging toegestaan. Verspreid op het terrein zijn ook één of meer toiletgebouwen mogelijk. Overige voorzieningen bevinden zich op het ten noorden van de kreek gelegen deel van het recreatiecentrum.
Dienstgebouwen en voorzieningen
Als gevolg van de uitbreiding van het aantal standplaatsen neemt ook de behoefte naar opslag van voor de recreatievoorzieningen benodigde goederen (matrassen, linnengoed, huisraad etc.) toe. Hiervoor is een gebouwde voorziening van circa 1.100 m2 nodig. Daarnaast is ruimte nodig voor werktuigen voor terreinonderhoud en het tijdelijk opslaan van snoeiafval. Dit snoeiafval wordt op eigen terrein kleingemaakt en daarna afgevoerd.
Dierenweiden, groen en speelvoorzieningen
Ten behoeve van de uitbreiding van het recreatiecentrum worden tevens groen- en speelvoorzieningen gerealiseerd. Op het terrein is ook ruimte voor dierenweiden (paarden, kleinvee). Ter huisvesting van deze dieren worden kleinschalige dierenverblijven gerealiseerd. De omvang van de dierenweide kan afhankelijk zijn van de ontwikkeling van het terrein: op termijn beperkt in omvang en in het begin een grotere omvang.
Waterberging en landschappelijke inpassing
Waterberging
Op het terrein komt nieuw water. De oppervlakte hiervan is voldoende voor de noodzakelijke waterberging. De concept watertoets is aan het Waterschap voorgelegd. Het wateradvies van het Waterschap is bijgevoegd (zie bijlage 3).
Landschappelijke inpassing
Het uitbreidingsterrein heeft een oppervlakte van circa 11 ha. De omtrek van het gedeelte dat kan worden benut voor verblijfsrecreatie is 1.500 m. De oppervlakte noodzakelijke landschappelijke inpassing is 1,5 ha (breedte 10 m lengte 1.500 m). De landschappelijke inpassing omvat de volgende elementen:
Strook aan de westzijde
De zone aan de westzijde is opgebouwd uit een opgaande beplanting met een breedte van 15 m en een grasstrook langs de sloot met een breedte van 5 m. Het beheer van de sloot zal plaatsvinden vanaf de westelijke zijde (eigendom van het Waterschap). De grasstrook aan de oostzijde van de sloot is dus niet nodig voor het slootonderhoud en kan daardoor een onderdeel zijn van de landschappelijke inpassing. Er is gekozen voor gras, omdat dat de aanleg van een openbaar wandelpad mogelijk maakt.
In de 15 m brede beplantingsstrook is een geluidswal gelegen en een afscheidingshek.
Strook aan zuid- en oostzijde
Aan de zuidkant is een 5 m brede strook met opgaande beplanting. De sloot wordt beheerd vanaf de wegzijde. De beplanting staat minimaal 1 m uit de insteek van de sloot.
Langs de Kerkweg is aan de zuidzijde een struweel beplanting aanwezig over grote lengte van de dijk en aan de noordkant een rij beplanting van populieren (in 2011 vernieuwd). Deze beplantingen zorgen voor extra afscherming en geleding van het beeld.
Aan de oostzijde langs de Vogeldijk is een 5 m brede strook met opgaande beplanting. De sloot wordt beheerd vanaf de wegzijde. Er staat beplanting in de smalle wegberm en de sloot tussen de weg en de kavel is niet meer dan een greppel.
Strook aan de noordzijde
Aan de noordzijde van het uitbreidingsterrein is voorzien in een grasstrook met een breedte van 14,8 m. Deze strook wordt niet voorzien van (afschermende) beplanting, daar zicht op de kreek een waardevolle kwaliteit is. Plaatselijk staan enige (groepen) hoog opgaande bomen.
Ondanks het ontbreken van beplanting zal de zichtbaarheid van de camping vanaf de openbare weg gering zijn. Langs de Vogelweg, nabij de duiker, is de beplanting in een strook aangelegd. Deze zorgt voor een adequate afscherming. Nabij de duiker is een zone vrij gehouden van beplanting (lengte circa 60 m). Komende vanaf het Vogelfort is er dus zicht op de kreek en een deel van de oevers.
Figuur 1.6 Beplantingselementen
Samenstelling beplanting
Het voorstel voor de beplanting rond het uitbreidingsterrein bestaat uit de volgende elementen, zie figuur 1.6.
Geschikte soorten
De bodem is geschikt voor veel soorten. Er is een voorkeur voor soorten die snel groeien, vanwege de gewenste afscherming en luwte. De volgende bomen zijn geschikt:
Geschikte struiken zijn
Singelbreedte 5 m
De beplanting moet een dichte structuur krijgen, met bladhoudende struiken. De singel met een breedte van 5 m, bestaat uit een beplanting opgebouwd uit 3 rijen: aan de buitenzijden een rij met struiken en in het midden een met rij bomen en struiken. De samenstelling van de beplanting is als volgt gedacht.
De onderlinge afstand tussen de rijen is 1,5 m en 1 m tot de rand van het plantvak. De plantafstand in de rij is 1 m. Bij rijen die bestaan uit meerdere soorten wordt in de rij steeds 5 struiken van 'n soort gepland en vervolgens 5 van 'n andere soort.
Singelbreedte 15 m
De singel met een breedte van 15 m, bestaat uit een beplanting opgebouwd uit 9 rijen. In het eindbeeld zijn er 2 rijen bomen (es) op een onderlinge afstand van 6 m. De overige rijen zijn strijken. Voor een snelle afscherming en windschut bestaat de middelste rij uit snelgroeiende soorten. Deze rij wordt na enige tijd volledig verwijderd.
De samenstelling van de beplanting is als volgt gedacht.
De onderlinge afstand tussen de rijen is 1,5 m en 1 m tot de rand van het plantvak. De plantafstand in de rij 1,5 m. Bij rijen die bestaan uit meerdere soorten wordt in de rij steeds 5 struiken van 'n soort gepland en vervolgens 5 van 'n andere soort.
EHS
Planologische bufferzone
De ontwikkeling van de verblijfsrecreatie vindt plaats aangrenzend aan de Vogelkreek die is aangewezen als EHS. Ingrepen binnen 100 m van dergelijke gebieden dienen beoordeeld te worden op hun effect op de beschermde natuurwaarden.
Het natuurdoeltypen van de Vogelkreek zijn:
In dit deel van de kreek gaat het hoog gelegen akkerland direct over in een rietzone lans de kreek. Er is dus geen sprake van een zone met grasland. De rietzone is relatief smal (2 tot 10 m) en er zullen zeker een aantal rietvogels broeden, zoals kleine karekiet, meerkoet en rietzanger. Door de geringe omvang is het ongeschikt als broedplaats voor bijvoorbeeld bruine kiekendief.
Door de beoogde ontwikkeling zal de rietvegetatie grotendeels in stand blijven. Alleen daar waar in de groenstrook een strand wordt aangebracht zal, als gevolg van het gebruik, het riet verdwijnen. Rietoevers vormen een onderdeel van het natuurdoeltype zilte kreken. Echter is deze rietzone geen onderdeel van de EHS. De begrenzing ligt globaal op de waterlijn (overgang riet-water) en niet op de overgang landbouw-riet, zie figuur 1.7.
Er is dus geen verstoring of aantasting van een rietvegetatie in de EHS. Buiten de rietzone zijn geen bijzondere natuurwaarden aanwezig en zal er geen sprake zijn van verstoring van beschermde natuurwaarden. Dit is mede het gevolg van het toch relatief intensieve recreatief gebruik van de kreek door vissers (de vele visstoepen) en recreanten (zwemmen en varen op het water).
Figuur 1.7 Begrenzing van de EHS (blauwe lijn) aan de zuidkant van de Vogelkreek: rietvegetatie vormt geen onderdeel van de EHS.
Aantasting
Door de aanleg van de verbindingsweg tussen het huidige terrein en de uitbreiding van het recreatiecentrum vindt een aantasting van de EHS plaats met een oppervlakte van 379 m2, zie figuur 1.8. De aantasting betreft open water dat ook een onderdeel van het Natura 2000-gebied is.
Compensatie
De compensatie betreft het aanwijzen van een gebied grenzend aan de huidige begrenzing van de EHS, zie figuur 1.9. Het is een zone met water, riet en wilgen, grenzend aan de begrenzing van het Natura 2000-gebied en de EHS. De gronden zijn grotendeels al in eigendom van het Recreatiecentrum De Vogel en hebben een oppervlakte van 3.208 m2. Deze zone wordt ingebracht ter compensatie van de EHS en als verevening.
De noodzakelijke compensatie oppervlakte is 379 m2. Daarnaast kan dus 2.829 m2 ingezet worden voor de verevening. De compensatie van de EHS wordt in een privaatrechtelijke overeenkomst vastgelegd.
Otters in de kreek
De otter is een doelsoort voor de kreken in Zeeuws Vlaanderen en waren tot het midden van de vorige eeuw in iedere kreek aanwezig. Huidige populaties liggen op zeer grote afstand en het is niet te verwachten dat op korte termijn otters zich in Zeeland vestigen. De nieuwe brug vormt in het potentiele leefgebied van de Vogelkreek een nieuwe barrière en een risicofactor voor slachtoffers. Door middel van maatregelen (looprichels) is de kans op slachtoffers te minimaliseren. In de privaatrechtelijke overeenkomst wordt vastgelegd dat dergelijke voorzieningen op termijn worden aangebracht. Dit in combinatie met voorzieningen bij de duiker onder de Vogelweg. Deze laatste is immers de grootste barrière. Het op voorhand aanbrengen van dergelijke voorzieningen wordt niet opportuun geacht.
Figuur 1.8 Begrenzing EHS (blauwe lijn) en oppervlakte land in de EHS ten behoeve van de brug
Figuur 1.9 Voorstel aangepaste begrenzing EHS (twee percelen riet met oppervlakte van 3.208 m2)
Verevening
Op grond van de provinciale richtlijn betreft het hier een ontwikkeling van verblijfsrecreatie onder de categorie 'recreatieve activiteiten, achterland'. De noodzakelijke investering betreft de realisatie van € 515,- per standplaats. In de huidige situatie zijn of worden op het bestaande terrein 38 eenheden gesaneerd, die zijn vergund.
De planologische uitbreiding betreft dus 237 (275-38) eenheden. De hieraan gekoppelde verevening bedraagt € 122.055,-.
Tabel 1.1 Vereveningsopgave
ontwikkeling | noodzakelijke verevening per eenheid (€) | vereveningsopgave € | |
237 eenheden | 515 | 122.055 |
Vereveningsbijdrage
De vereveningsbijdrage wordt gerealiseerd na de inrichting van het uitbreidingsterrein en binnen 10 jaar nadat het bestemmingsplan voor de uitbreiding is goedgekeurd. In de privaatrechtelijke overeenkomst is vastgelegd dat er een verevening zal plaatsvinden ter hoogte van het vermelde bedrag. Vooralsnog is de totale verevening niet vastgelegd in een specifiek plan. Gedurende de komende jaren zal gezocht worden naar gronden en maatregelen die een goede verevening zullen bewerkstelligen. Indien er geen geschikte locatie gevonden kan worden dan zal de huidige paardenweide ingebracht worden voor de verevening. Deze weide heeft een oppervlakte van 1,45 ha. In het bestemmingsplan is hiervoor een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de agrarische bestemming om te zetten in een natuurbestemming.
Mogelijke projecten die in het kader van de verevening gerealiseerd kunnen worden zijn:
Op grond van deze vereveningsbijdrage zijn in totaal € 57.700,- (zie tabel 1.2). De eventuele omvorming van de paardenweide tot natuurgebied geeft een vereveningsbijdrage van € 94.000,-. Hiermee kan te allen tijde worden voldaan aan de noodzakelijk investeringen in omgevingskwaliteiten.
Extra investeringen in milieumaatregelen centrumgebouw
In het centrumgebouw zullen aanvullende investeringen worden gedaan die een positief milieueffect hebben. Het betreft de volgende voorzieningen die bij het eerste ontwerp van het centrum niet waren voorzien:
De kosten hiervan zijn meer dan € 80.000,-. In de handreiking is aangegeven dat 5% van de kosten mag worden opgevoerd met een maximum van 50% van de vereveningsbijdrage. 5% van € 80.000,- = € 4.000,-.
Wandelpad paardenweide - dijk
Ter vergroting van de recreatieve mogelijkheden wordt een wandelpad langs de Vogelkreek aangelegd met een kortsluiting naar de dijk, zie figuur 1.10. Het pad wordt op de hoger gelegen landbouwgronden aangelegd. De route bestaat vooralsnog uit de volgende delen:
Figuur 1.10 Ligging wandelpad en visstoep
Visstoep bij wandelpad
Langs de Vogelkreek is een groot aantal vishuisjes (visstoepen) aanwezig. Dit zijn privéhuisjes. Langs het wandelpad wordt een visstoep aangelegd dat openbaar toegankelijk is. Deze visstoep staat op een afstand van 15 m van de oeverlijn. De kosten voor de vlonder en de stoep worden geschat op € 10.000,-. De visstoep kan ook een functie krijgen als vogelkijkhut.
Informatieborden over de waarden van de Vogel
Langs de route en de dijk worden in totaal 3 informatiepanelen geplaatst. De kosten voor het ontwerp van de panelen, fabricage en plaatsing wordt geschat op € 9.000,-. Mogelijk worden er nog meer borden geplaatst die ook informatie verstrekken over het voormalig Vogelfort.
Visstoep en parkeerplaats bij Vogeldijk, rolstoeltoegankelijk
Daar waar de Vogeldijk tegen de kreek komt wordt een visstoep aangelegd. Deze is rolstoelvriendelijk en vrij toegankelijk. Deze visstoep staat op een afstand van 20 m van de oeverlijn, de rietzone is hier zo breed. Er wordt langs de weg een parkeerplaats aangelegd, die geschikt is voor 2 auto's. De gronden en het water zijn in eigendom van de Vogel. De kosten voor de parkeerplaatsen, pad, vlonder en de stoep worden geschat op € 12.000,-.
Tabel 1.2 Vereveningsbijdrage Recreatiecentrum De Vogel
element | vergoeding per eenheid (€) | maat | vereveningsbijdrage (€, afgerond) | ||||||
extra investeringen in milieumaatregelen centrumgebouw | 5% | 4.000 | |||||||
verhard wandelpad kinderboerderij-dijk | aanleg per km | 15.000 | 0,3 | 4.500 | 7.400 | ||||
beheerskosten per km voor 10 jaar | 4.500 | 0,3 | 1.350 | ||||||
grondkosten per ha | 34.000 | 300 x 1,5 = 0,045 ha | 1.530 | ||||||
visstoep bij wandelpad | 1 stoep 15 m vlonder |
8.000 2.000 |
10.000 | ||||||
informatiebord over de waarden en historie van de Vogel | 3 borden ontwerp en plaatsen |
3.000 | 9.000 | ||||||
visstoep en parkeerplaats bij Vogeldijk, rolstoeltoegankelijk | 1 stoep 20 m vlonder parkeerterrein 2p pad verhard 50 m |
10.000 2.000 |
12.000 | ||||||
extra rietzone EHS | aanleg per ha | 20.000 | 0,1995 | 12.800 | |||||
beheerskosten per ha voor 10 jaar | 10.000 | ||||||||
grondkosten per ha | 34.000 | ||||||||
plankosten | 2.500 | eenmalig | 2.500 | 2.500 | |||||
totaal 1e fase | 57.700 |
Tabel 1.3 Garantiestelling laatste fase: omvorming paardenweide
element | vergoeding per eenheid (€) | maat | vereveningsbijdrage (€, afgerond) | ||||||
recreatie natuur | aanleg per ha | 20.000 | 1,47 | 64.000 | 94.000 | ||||
beheerskosten per ha voor 10 jaar | 10.000 | ||||||||
grondkosten per ha | 34.000 |
De hoogte van de vereveningsbijdrage zal in een privaatrechtelijke overeenkomst worden vastgelegd.