Plan: | Landgoed aan de Heerstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0677.bpHeerstraat-000V |
Het plangebied heeft betrekking op een gedeelte van het gebied tussen de Heerstraat en de Sint Janstraat ten zuiden van Sint Jansteen. De bestemmingsregeling is als volgt opgebouwd.
Verbeelding
Bestemmingen
Op de verbeelding worden voor de locatie verschillende bestemmingen gehanteerd. Aan het landgoed is voor het openbaar toegankelijk deel, de bestemming Natuur toegekend. Ten behoeve van het waarborgen van waterberging, heeft het watergedeelte van het landgoed de bestemming Water gekregen. De drie landhuizen hebben de bestemming Wonen gekregen.
De bestaande en nieuw te realiseren woning aan de Sint Janstraat hebben ook de bestemming Wonen, waarbij het voorerf bestemd is als Tuin. De paardenfokkerij krijgt de bestemming Agrarisch.
Aanduidingen
Binnen het plan worden met aanduidingen op de verbeelding, de maatvoering aangegeven zoals de maximaal toegestane hoogtemaat (goothoogte en bouwhoogte). Daarnaast zijn de aanduidingen (pf) voor paardenfokkerij en (sw-l) voor specifieke vorm van wonen - landgoed opgenomen.
Renvooi
Op het renvooi wordt de betekenis aangegeven van de bestemmingen en de aanduidingen. De volgorde van de bestemmingen in het renvooi komt overeen met de volgorde van de planregels (alfabetisch). Tevens wordt in een onderhoek op de verbeelding de naam van het bestemmingsplan aangegeven, de datum van terinzagelegging, vaststelling en (eventueel) van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook zijn het identificatienummer van het bestemmingsplan en het kaartblad aangegeven. De verbeelding bestaat uit 1 kaartblad met renvooi, op een schaal van 1:1.000.
Bestemmingen
Agrarisch
Voor de paardenfokkerij is de bestemming Agrarisch opgenomen met de specifieke aanduiding 'paardenfokkerij'. Dit dient er voor te zorgen dat ter plaatse alleen een paardenfokkerij mogelijk wordt gemaakt. Mestopslag is alleen binnen het bouwvlak toegestaan (specifieke gebruiksregels). Tevens worden een maximale goothoogte van 6 meter en bouwhoogte van 9 meter aangehouden.
Natuur
Het gedeelte van het plangebied zal een landgoedachtige inrichting krijgen met afwisselend open gebieden en bospercelen, waarin fiets- en wandelpaden mogelijk zijn. De publiek toegankelijke delen hebben de bestemming Natuur. Behoud van de toekomstige natuurwaarden is geregeld met een aanlegvergunningstelsel.
Tuin
De voortuinen van de woonpercelen aan de Sint Janstraat zijn bestemd als Tuin. Binnen deze bestemming zijn alleen andere bouwwerken, geen overkappingen en gebouwen zijnde, toegestaan. Hierdoor zijn bijvoorbeeld wel erfafscheidingen binnen de bestemming mogelijk.
Verkeer
De bestemming Verkeer heeft betrekking op de ontsluitingsweg op het landgoed. Toegestaan zijn alle vormen van verkeer en toepasselijke inrichting.
Water
De nieuwe waterpartij is bestemd tot Water, evenals enkele bestaande waterlopen. Primair gaat het om de waterbergingsfunctie van het water.
Wonen
Ter plaatse van de gronden met de bestemming Wonen zijn de woningen toelaatbaar gesteld. Voor de percelen met de twee woningen aan de Sint Jansstraat is het gebruikelijke bouwregime opgenomen. Voor de landhuizen zijn specifieke bouwregels toegevoegd, in verband met de maximale omvang van de landhuizen.
Door middel van het bouwvlak is aangegeven waar hoofdgebouwen en bijgebouwen (binnen het bouwvlak) zijn toegestaan.
Waarde - Archeologie
De bestemming Waarde - Archeologie betreft een zogenoemde dubbelbestemming. De dubbelbestemming is overeenkomstig de aanbeveling in SVBP2008 met een arcering op de plankaart weergegeven. De bestemming valt samen met een groot aantal andere bestemmingen. De regeling heeft tot doel de bescherming en veiligstelling van het archeologisch erfgoed in de bodem.
Voor de Waarde Archeologie wordt onderscheid gemaakt in:
Waarde - Archeologie - 1 geldt voor het naar verwachting nog intact zijnde pleistoceen dekzand. Waarde - Archeologie - 2 is van toepassing op het gehele plangebied omdat daar de Allerød-laag nog aanwezig is.
Voordat voor een samenvallende bestemming (bijvoorbeeld Wonen) bouwvergunning kan worden verleend, moet eerst worden nagegaan of, bij een grotere diepte dan is aangegeven, daardoor geen onevenredige schade aan de archeologische waarden wordt toegebracht. Om deze afweging mogelijk te maken is het bouwen afhankelijk van de uitkomst van archeologisch onderzoek.
Voor andere werkzaamheden dan bouwen (bijvoorbeeld graven), is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen. Een aanlegvergunning wordt niet verleend indien daardoor in onevenredige mate schade aan de archeologische waarde wordt of kan worden toegebracht. Onder bepaalde voorwaarden is geen ontheffing of aanlegvergunning noodzakelijk.
Bij het artikel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om het gebied met archeologische waarden te wijzigen of te laten vervallen wanneer uit onderzoek blijkt dat geen archeologische waarden zijn aangetroffen. Een andere mogelijkheid van de opgenomen wijzigingsbevoegdheid is dat uit onderzoek blijkt dat bescherming en veiligstelling van archeologische waarden niet meer noodzakelijk is.
Milieuzone - Grondwaterbeschermingsgebied
De Milieuzone - Grondwaterbeschermingsgebied is opgenomen ter bescherming van het grondwater. Deze milieuzone is erop gericht dat geen schadelijke stoffen in het drinkwater uit het waterwingebied komen.