direct naar inhoud van 3.6 Wegverkeerslawaai en luchtkwaliteit
Plan: Heikant - Julianastraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0677.bpheikantjulstr66-ooo0

3.6 Wegverkeerslawaai en luchtkwaliteit

Verkeersintensiteiten

Voor de sectorale toetsen (wegverkeerslawaai en luchtkwaliteit) is inzicht in de verkeersintensiteiten van de Julianastraat van belang en voor het voor het prognosejaar 2020 bepaald. De voor 2020 verwachte verkeersintensiteit bedraagt op de Julianastraat 3.700 mvt/etmaal. Deze is ontleend aan het voorontwerpbestemmingsplan Heikant (2007): hierin is gesteld dat de verkeersintensiteit in 2017 met de dan beoogde ontwikkelingen 3.506 mvt/etmaal bedraagt. Daarnaast is voor het prognosejaar 2020 rekening gehouden met een autonome groei van 1,5% per jaar en met de bouw van een tiental woningen.

Wegverkeerslawaai

Ten behoeve van de voorgenomen woningbouwontwikkeling in dit bestemmingsplan is akoestisch onderzoek uitgevoerd naar wegverkeerslawaai. Een nieuwe geluidsgevoelige bestemming dient immers te voldoen aan bepaalde wettelijke normen uit de Wet geluidhinder (hierna Wgh). Woningen worden in de Wgh als geluidsgevoelige functie aangemerkt. De rapportage van dit akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai is opgenomen in de bijlagen 2 en 3 van dit plan.

Op basis van de onderzoeksresultaten kan samenvattend worden gesteld dat uit oogpunt van wegverkeerslawaai er geen belemmering zijn voor voorliggend woningbouwontwikkeling, aangezien:

  • de geluidsbelasting aan de beoogde gevels ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde Julianastraat, Heidestraat en Lekestraat minder bedraagt dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en daarmee voldoet aan de Wgh;
  • ook de geluidsbelasting aan de gevels ten gevolge van de niet-gezoneerde 30 km/uur-wegen minder bedraagt dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en daarmee aanvaardbaar is en voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening.

Luchtkwaliteit

Voor de nieuwe woningbouw dient inzicht te worden gegeven in de luchtkwaliteit.

Op basis van de Grootschalige Concentratiekaarten Nederland (achtergrondconcentratie geleverd door het Planbureau voor de Leefomgeving) in combinatie met de afwezigheid van substantiële lokale bronnen kan worden geconcludeerd dat de concentraties stikstofdioxide en fijn stof ter plaatse van de beoogde ontwikkeling onder de betreffende grenswaarden liggen.

Ook de prognose voor 2010 en 2020 voorspelt geen overschrijding ( informatie PBL november 2009). Van een significante toename van het verkeer als gevolg van voorliggend bestemmingsplan is geen sprake. Berekeningen zijn gezien de kleinschalige ontwikkeling en het gegeven dat de grootschalige concentratie ver onder de grenswaarden liggen, achterwege gelaten.

De Wlk staat de bouw van deze woningen niet in de weg. Het plan voldoet uit het oogpunt van luchtkwaliteit aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening.