direct naar inhoud van 3.5 Milieuhinder omliggende functies
Plan: Heikant - Julianastraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0677.bpheikantjulstr66-ooo0

3.5 Milieuhinder omliggende functies

Normstelling en beleid

In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient in ruimtelijke plannen rekening te worden gehouden met afstemming tussen gevoelige functies en milieuhinderlijke functies. Uitgangspunt daarbij is dat nieuwe en bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen functies kan gebruik worden gemaakt van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). Milieuzonering beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

De VNG-brochure is een richtlijn. Daar waar op grond van wet- en regelgeving afstandseisen gelden, gaan deze voor de richtafstanden. Daarom wordt eerst ingegaan op het relevante wettelijke kader.

Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit)

Per 1 januari 2008 hebben twaalf algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) plaatsgemaakt voor één nieuwe algemene maatregel van bestuur: het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, beter bekend als het Activiteitenbesluit. Het merendeel van de bedrijven, waar voorheen de vergunningplicht gold, vallen nu onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit.

Afhankelijk van het type inrichting kan het Activiteitenbesluit geheel of gedeeltelijk van toepassing zijn op de inrichting. In het Activiteitenbesluit wordt een onderscheid gemaakt in drie type inrichtingen, namelijk:

  • Inrichting type A: Dit zijn inrichtingen die onder het zogenaamde lichte regime van het Activiteitenbesluit vallen. Het betreft hoofdzakelijk weinig milieubelastende activiteiten. De algemene milieuvoorschriften uit het besluit zijn op deze bedrijven toepassing.
  • Inrichting type B: Dit zijn inrichtingen die onder het volledige regime van het Activiteitenbesluit vallen. Het gaat hierbij om de inrichtingen die voorheen ook moesten voldoen aan algemene milieuvoorschriften of nog een milieuvergunning hadden. Het Activiteitenbesluit is voor deze voorschriften en milieuvergunningen in de plaats getreden.
  • Inrichting type C: Dit zijn inrichtingen die niet volledig onder het regime van algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen. Voor deze bedrijven geldt de verplichting om een milieuvergunning aan te vragen. Voor enkele, in het Activiteitenbesluit genoemde onderwerpen, zijn de milieuvoorschriften uit het besluit naast een eventuele milieuvergunning van toepassing. Landbouwbedrijven vallen ook in deze categorie. Voor zover het Besluit landbouw milieubeheer, het Besluit glastuinbouw of het Besluit Mestbassins milieubeheer niet reeds van toepassing is.

Besluit Landbouw milieubeheer (Besluit landbouw)

Het Besluit landbouw milieubeheer bevat algemene milieuvoorschriften voor agrarische bedrijven. Tevens geeft het besluit voor een aantal gevallen afstandseisen die in acht genomen moeten worden ten opzichte van gevoelige objecten. Onder een gevoelig object wordt een gebouw verstaan dat voor menselijk verblijf is bestemd, daarvoor in gebruik is en ook blijkens aard, indeling en inrichting ervan geschikt is om als zodanig te worden gebruikt. Als niet aan deze afstanden wordt voldaan, dan herleeft de verplichting voor het landbouwbedrijf om een milieuvergunning aan te vragen.

In het besluit zijn milieuvoorschriften opgenomen ter voorkoming of zo veel mogelijk beperken van gevaar, schade of hinder voor de directe omgeving. Zo bevat het besluit onder andere geluidgrenswaarden die in acht genomen moeten worden.

Beoordeling / conclusie

Het aspect milieuhinder in relatie tot omliggende functies vormt geen belemmering voor voorliggende woningbouwontwikkeling. Sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. In en rond het plangebied zijn geen milieuhinderlijke activiteiten Hieraan liggen de volgende overwegingen/beoordelingen ten grondslag.

  • Woningbouw in het voorliggende plangebied vindt plaats nadat de daar aanwezige bedrijfsactiviteiten zijn beëindigd c.q. de voorgenomen verplaatsing van het garagebedrijf en beëindiging van het loonbedrijf zijn geëffectueerd. Daarmee vervallen de milieubelemmeringen (als gevolg van deze activiteiten) voor de in dit bestemmingsplan beoogde woongebiedontwikkeling.
  • Op een afstand van ruim 100 meter (oostelijk) van het plangebied vindt enige bedrijvigheid plaats. Het gaat om het bedrijf Walhout de Visser B.V. (Julianastraat 58) en om het bedrijf Schout landbouwmechanisatie (Julianastraat 52). Op basis van bovengenoemde VNG-publicatie zijn deze bedrijven in het bestemmingsplan Heikant ingeschaald. Het bedrijf Walhout de Visser B.V. (SBI-code 50.1/50.2) valt in categorie 2, met een bijbehorende richtafstand van 30 meter. Voor het bedrijf Schout landbouwmechanisatie (SBI-code 29 en 51.6) is categorie 3.1 van toepassing, met een bijbehorende richtafstand van 50 m. In relatie tot voorliggende planontwikkeling wordt aan deze richtafstanden ruimschoots voldaan. Bovendien zijn in de nabijheid van deze bedrijven al woningen aanwezig.

Op beide bedrijven is het Activiteitenbesluit van toepassing. Aan de voorschriften uit het besluit wordt naar verwachting voldaan. Aangenomen wordt derhalve dat de bedrijven geen belemmering vormen voor de beoogde ontwikkeling. Omgekeerd zal het plan geen belemmering vormen voor de bedrijven.

  • Het plangebied grenst in het westen en noorden direct aan gronden met een agrarische bestemming. Voor de in het plangebied beoogde woningbouw geldt op grond van het Besluit landbouw ten opzichte van de bedrijfsbebouwing een aan te houden afstand van 50 meter. Aan deze afstand wordt ruimschoots voldaan: agrarische bedrijfsbebouwing bevindt zich op een beduidend grotere afstand van het plangebied.
  • In verband met mogelijke schadelijke milieueffecten (bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen) wordt fruitteelt binnen een afstand van 50m van woonbebouwing niet wenselijk geacht. In het vigerende bestemmingsplan Heikant (2008) wordt fruitteelt op de gronden die aan het plangebied grenzen uitgesloten. De afstand tot gronden waar fruitteelt mogelijk is bedraagt meer dan 50m. Knelpunten tussen milieuhinder als gevolg van fruitteelt en de realisatie van het plan treden derhalve niet op.
  • In en rond het plangebied zijn geen overige functies aanwezig waarmee uit milieuoogpunt rekening moet worden gehouden bij voorliggende planontwikkeling.