Plan: | Perkpolder, 2e herziening - geconsolideerd |
---|---|
Status: | geconsolideerde versie |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0677.bpperkpolder-001C |
Op 20 november 2008 is het bestemmingsplan ‘Perkpolder’ door de gemeenteraad van Hulst vastgesteld. Na de vaststelling van dit bestemmingsplan zijn twee herzieningen doorlopen, een bestemmingsplan doorlopen en een themagerichte ‘paraplubestemmingsplan’ opgesteld die geheel of gedeeltelijk op het plangebied van toepassing zijn. Door de verschillende herzieningen en overkoepelende bestemmingsplannen is het actuele juridisch-planologische kader op een bepaalde locatie voor zowel burgers als het bevoegd gezag niet altijd duidelijk. De gemeente heeft er daarom voor gekozen om een geconsolideerde versie voor het plangebied van het bestemmingsplan ‘Perkpolder, 2e herziening' op te stellen. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de gebiedsontwikkeling van het project Waterzande. Zie voor de globale ligging van het plangebied figuur 1.1.
Figuur 1.1: Globale ligging Waterzande en plangebied Perkpolder, 2e herziening
Een geconsolideerd bestemmingsplan is een publieksvriendelijke versie van een bestemmingsplan, die een integrale en daardoor beter leesbare en raadpleegbare weergave van de actuele geldende planologische regels geeft. In een geconsolideerd bestemmingsplan zijn alle regels en de (aanpassingen van) de verbeelding uit de verschillende herzieningen samengevoegd en is een totaalversie van de actueel geldende bestemmingen en aanduidingen op de verbeelding en van alle regels opgenomen, waardoor veel duidelijker is welke regels gelden op een bepaalde locatie dan wanneer daarvoor het basisplan en de diverse herzieningen separaat moeten worden geraadpleegd.
De geconsolideerde versie heeft geen juridische status en betreft geen herziening van het bestemmingsplan. Bij een vergunningaanvraag of in geval van handhaving zal daarom altijd naar de onderliggende bestemmingsplannen worden verwezen. Voor de juridisch vigerende regels en toelichtingen wordt verwezen naar de vigerende bestemmingsplannen en verleende omgevingsvergunningen, die ook op www.ruimtelijkeplannen.nl staan.
Het bestemmingsplan 'Perkpolder' (vastgesteld op 20 november 2008) omvat een deel van het poldergebied ten noorden van de kernen Kloosterzande en Walsoorden, het wegtracé N689, het natuurontwikkelingsgebied van de Noorddijkse polder, het voormalige veerplein en de voormalige veerhaven. Vervolgens is op 25 september 2014 het bestemmingsplan 'Perkpolder, 1e herziening' vastgesteld, voor het plangebied van Waterzande (globaal de Westelijke Perkpolder, het voormalige Veerplein en de voormalige Veerhaven), het natuurontwikkelingsgebied van de Noorddijkpolder en camping Perkpolder. In het kader van de 1e herziening zijn de regels voor het plangebied (dat een deel beslaat van het plangebied van het basisbestemmingsplan Perkpolder) uit het basisbestemmingsplan integraal herzien. Het bestemmingsplan 'Perkpolder, 2e herziening' heeft betrekking op het projectgebied van Waterzande. Deze herziening is alleen van toepassing op de onderdelen van verbeelding en de regels die aangepast dienden te worden. Figuur 1.2 toont de begrenzing van het plangebied van dit bestemmingplan, 'Perkpolder, 2e herziening'.
Figuur 1.2: Begrenzing plangebied 'Perkpolder, 2e herziening'
In dit geconsolideerd bestemmingsplan zijn de geldende regels, bestemmingen en aanduidingen uit de volgende vigerende ruimtelijke plannen opgenomen:
De wet- en regelgeving op gebied van digitale ruimtelijke plannen biedt de mogelijkheid om op de landelijke voorziening (www.ruimtelijkeplannen.nl) plannen in geconsolideerde status te plaatsen. Aangezien deze planvorm geen formele heeft en er ook geen besluitvormingsproces aan ten grondslag ligt, heeft zowel het plan zelf als het dossier waarin het zich bevindt de status 'geconsolideerd'.
De weergave van het geconsolideerde plan is dezelfde als voor reguliere plannen. Dat wil zeggen dat net als in de geldende plannen er sprake is van enkelbestemmingen, dubbelbestemmingen, aanduidingen etc. Hierbij zijn dezelfde standaarden gebruikt als die gelden voor de rechtsgeldige plannen, namelijk IMRO2012. Het ‘basis’ bestemmingsplan ‘Perkpolder’ is nog opgesteld onder de voorheen geldende norm IMRO2008. Bij de weergave op de verbeelding is hierin geen verschil te onderscheiden. Wel kan dit leiden tot nuanceverschil in naamgeving.
Alle bestemmingen en aanduidingen in onderhavig geconsolideerd plan komen direct voort uit de vastgestelde plannen. Aan onderhavig plan liggen geen nieuwe inzichten of inhoudelijke wijzigingen ten grondslag.
Een bestemmingsplan bestaat uit de juridisch bindende regels en verbeelding en gaat vergezeld van een toelichting. Omdat in dit geval sprake is van een geconsolideerd bestemmingsplan zonder juridische status, wordt voor de juridisch vigerende regels en toelichtingen verwezen naar de vigerende bestemmingsplannen, die ook op www.ruimtelijkeplannen.nl staan.
Het geconsolideerd bestemmingsplan heeft als doel om de vigerende juridische situatie in het plangebied te integreren en integraal leesbaar en raadpleegbaar te maken. Het bestemmingsplan voldoet aan de wettelijke eisen van de Wet ruimtelijke ordening en de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2012 (SVBP 2012).
In dit geconsolideerd bestemmingsplan zijn gegevens uit de volgende vigerende ruimtelijke plannen opgenomen. Hierbij wordt toegelicht op welke wijze deze zijn verwerkt in het geconsolideerd bestemmingsplan.
Voorliggend plan betreft een geconsolideerd bestemmingsplan. Dit plan is zelf geen rechtsgeldig plan, maar voorziet slechts in de samengestelde weergave van meerdere separate bestemmingsplannen. Dit geconsolideerde plan is niet door het gemeentebestuur vastgesteld. Er kunnen geen rechten ontleend worden en in het kader van het geconsolideerd bestemmingsplan vindt geen formele besluitvorming plaats. Het plan is derhalve niet appellabel. Er heeft ook geen inspraak en overleg en overleg plaatsgevonden over het geconsolideerd bestemmingsplan.