direct naar inhoud van 6.3 Water
Plan: Stuivenbergweg, bedrijfsverplaatsing Heijdra
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201002Heijdra-On01

6.3 Water

Watertoets

In het Besluit ruimtelijke ordening is de 'Watertoets' opgenomen. Deze heeft tot doel om ruimtelijke ontwikkelingen te toetsen aan het vigerende waterbeleid en de wateraspecten volwaardig mee te laten wegen bij de besluitvorming omtrent een goede ruimtelijke ordening. Dit proces komt in samenwerking tussen de gemeente en waterbeheerder tot stand.

Het plangebied ligt in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In het kader van de Watertoets is over dit bestemmingsplan overleg gevoerd met de waterbeheerder. Vervolgens zijn de aandachtspunten en opmerkingen van het hoogheemraadschap verwerkt in voorliggend plan.

Beleid stedelijk waterbeheer

In de Waterstructuurvisie (2002) van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is een langetermijnvisie (voor 2050) en een middellangetermijnvisie (tot 2015) ontwikkeld voor een duurzamer waterbeheer voor het beheersgebied. In het plangebied speelt het ontwikkelen van een duurzaam stedelijk waterbeheer, voor zowel bestaand als nieuwbouw gebied. Het gaat dan met name om schoon water schoonhouden en zo lang mogelijk vasthouden, infiltreren, afkoppelen, daar waar mogelijk aanleggen van een verbeterd gescheiden riolering en het realiseren van voldoende waterberging.

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op 28 oktober 2009 het Waterbeheerplan 'Water Voorop!' voor de periode 2010-2015vastgesteld. Hierin staat in grote lijnen het waterbeheer voor de komende zes jaar beschreven. Het Waterbeheerplan 2010-2015 'Water Voorop!' bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Strategie: inspelen op klimaatverandering en verstedelijking.
  • Er wordt beschreven hoe het hoogheemraadschap wil inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen als klimaatverandering en verstedelijking. Dit vormt de basis voor de uitvoeringsstrategie.
  • Beleids- en uitvoeringsplan: vier thema's en zeven vernieuwende projecten
  • In het beleids- en uitvoeringsplan zijn de ambities uit het strategisch deel vertaald naar de beleidsthema's en zeven vernieuwende projecten. Per thema en vernieuwend project zijn de belangrijkste doelen en maatregelen opgenomen die we in de planperiode nemen. D beleidsthema's zijn; veiligheid, voldoende water, schoon water en recreatie, landschap en cultuurhistorie.
  • De vernieuwende projecten hebben als doel het toekomstige waterbeheer een impuls te geven. Hierbij gaat het om urgente vraagstukken, complexe samenwerking met andere maatschappelijke partijen en een groot waterschapsbelang met een grote impact op de lokale bevolking en het bedrijfsleven.

Huidige situatie

Het plangebied ligt in het landelijk gebied ten noordwesten van het stedelijk gebied van IJsselstein. Het perceel is momenteel in gebruik als weiland. De maaiveldhoogte bedraagt circa NAP +0,4 m en de bodem bestaat uit zware klei. Volgens de Bodemkaart van Nederland geldt ter plaatse van het plangebied grondwatertrap VI. Dat wil zeggen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand hier tussen 0,4 m en 0,8 m onder het maaiveld ligt, terwijl de gemiddeld laagste grondwaterstand meer dan 1,2 m onder het maaiveld ligt.

Het plangebied ligt in de Polder Broek. In het betreffende peilgebied wordt een zomerpeil van NAP -0,43 m en een winterpeil van NAP -0,63 m gehandhaafd. De noordelijke, zuidelijke en westelijke plangrenzen worden begrensd door watergangen. Ook centraal door het plangebied loopt een watergang, het zijn geen van allen hoofdwatergangen. In de directe omgeving van het plangebied bevinden zich geen waterkeringen.

Het plangebied is momenteel ongerioleerd, bebouwing in de omgeving van het plangebied is aangesloten op een drukriool.

Toekomstige situatie

In het plangebied wordt de vestiging van een agrarisch bedrijf mogelijk gemaakt. Op het terrein zal een woning met bijgebouw, een stal, een werkplaats, een loods, een wasplaats, mestopslag en verschillende silo's worden gerealiseerd. Een gedeelte van het terrein zal worden verhard en bebouwd, waardoor het verhard oppervlak met circa 7.500 m² toeneemt. Voor de toename van de verharding dient te worden gecompenseerd in de vorm van nieuw open water met een oppervlakte van circa 1.125 m². Daarnaast wordt de watergang centraal in het plangebied gedempt. Hierdoor neemt het wateroppervlak met circa 220 m² af. Dempingen dienen voor 100% te worden gecompenseerd. Daardoor komt de totale opgave, door verhardingen en dempingen, op 1.345 m² nieuw te realiseren open water. Dit zal gerealiseerd worden door de watergang ten noorden van het perceel over een lengte van 860 m te verbreden met 2 m. Hierdoor wordt 1.720 m² nieuw oppervlaktewater gerealiseerd. Op deze manier ontstaat nog enige flexibiliteit voor eventuele toekomstige ontwikkelingen op het perceel.

Voor de nieuwe bebouwing wordt gebruikgemaakt van duurzame bouwmaterialen (dus geen zink, koper, lood en PAK's-houdende materialen) die niet uitlogen, of worden de bouwmaterialen voorzien van een coating om uitloging tegen te gaan. Op deze manier wordt diffuse verontreiniging van water en bodem tegengegaan.

De nieuwe bebouwing wordt aangesloten op het drukriool in de omgeving. Hierbij wordt afvalwater via het drukriool afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie, terwijl schoon hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Voor dempingen en het aanleggen van nieuw open water, dient een Keurvergunning te worden aangevraagd bij de waterbeheerder; het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat het bestemmingsplan geen negatieve gevolgen heeft voor de bestaande waterhuishoudkundige situatie. De ontwikkeling voldoet dan ook aan de doelstellingen van duurzaam waterbeheer.