direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Slibdepot A2
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0353.201012Slibdepot-Vo01

3.3 Provinciaal en regionaal beleid

3.3.1 Structuurvisie provincie Utrecht 2005-2015 (voorheen Streekplan 2005-2015)

Het Streekplan Utrecht is van rechtswege omgezet in een structuurvisie na in werking treding van de Wet ruimtelijke ordening.

Landelijk gebied 1
In de Structuurvisie Utrecht 2005 - 2015 (vastgesteld december 2004) is het plangebied aangeduid 'Landelijk gebied 1'. Deze vorm van landelijk gebied grenst aan stedelijk gebied en kent een stedelijke invloed. Dit kenmerkt zich door een afwisseling van (dag)recreatieterreinen, recreatief groen, fiets- en wandelpaden, begraafplaatsen, volkstuincomplexen, maneges, sportvelden, agrarisch gebruik, incidenteel tuinbouw en kleine natuurgebieden en ecologische verbindingszones.

Ecologische hoofdstructuur
De provincie heeft de Ecologische Hoofdstructuur (inclusief gebieden die vallen onder de Na-tuurbeschermingswet) en Natura 2000-gebieden verder uitgewerkt. Deze gebieden zijn daarbij begrensd met een zogeheten 'groene contour'. Binnen de groene contour geldt het 'nee, tenzij'-regime: nieuwe plannen, projecten of handelingen binnen en in de nabijheid van deze gebieden zijn niet toegestaan indien deze de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant aantasten, tenzij er geen reƫle alternatieven zijn en er sprake is van redenen van groot open-baar belang. Op gebiedsniveau kan de saldobenadering worden toegepast. Om te kunnen be-palen of de wezenlijke kenmerken en waarden van een gebied al dan niet significant worden aangetast zal de initiatiefnemer hiernaar onderzoek moeten verrichten. Wordt een plan of pro-ject na afweging van belangen toch toegestaan, dan moet een besluit worden genomen over mitigerende en compenserende maatregelen.

Binnen het plangebied liggen geen onderdelen van de EHS. Direct ten noorden van het plangebied staat een bomenrij die is aangewezen als EHS. Verder naar het noorden loopt de Kromme IJssel, die ook onderdeel is van de EHS. Aan de zuidkant van het plangebied ligt ten zuiden van de Lekdijk de uiterwaarden van de Lek. Deze is aangewezen als prioritair gebied voor nieuwe natuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0353.201012Slibdepot-Vo01_0004.png" Figuur 3.1 (Provinciaal) ecologische hoofdstructuur ((P)EHS) (Bron: Provincie Utrecht)

3.3.2 Provinciaal Waterplan 2010 - 2015

De provincie Utrecht heeft taken op het gebied van waterveiligheid, waterbeheer en gebruik en beleving van het water. In hun beleid gaan ze uit van de kernwaarden duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking. In het Waterplan is dit beleid vastgelegd. Bij het Waterplan hoort het Deelplan Kaderrichtlijn Water ( KRW), met daarin de provinciale kaders voor de kwaliteit van oppervlaktewater en de maatregelen die wij zelf nemen ten aanzien van het grondwater.

In het waterplan zijn grondwaterbeschermingsgebieden aangewezen. Het plangebied grenst aan de boringsvrije zone rondom het waterwingebied Nieuwegein. Een boringsvrijezone is een beschermingsgebied rond een waterwingebied, gebaseerd op de bescherming van de kleilaag waaronder wordt gewonnen. Hier gelden beperkt regels uit de Provinciale Milieuverordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0353.201012Slibdepot-Vo01_0005.png" Figuur 3.2 De boringsvrije zone ten noorden van het plangebied (Bron: Provincie Utrecht)