direct naar inhoud van 5.8 Bodem
Plan: Bestemmingsplan Presikhaaf 1 Waalstraat - IJssellaan
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.737-0201

5.8 Bodem

Er is een inventarisatie uitgevoerd van alle beschikbare bodemkwaliteitsgegevens en historische gegevens in het plangebied. Daarbij is gebruik gemaakt van het bodeminformatiesysteem van de gemeente Arnhem en zijn de volgende bodemrapporten/-documenten geraadpleegd:

  • Presikhaaf 1, DHV, registratienummer ON-H 20051954, d.d. april 2006;
  • Verkennend milieukundig bodemonderzoek IJssellaan te Arnhem, Fugro, D-7200/110, d.d. 19-08-1997;
  • Nader milieukundig bodemonderzoek IJssellaan te Arnhem, Fugro, 82990307, d.d. 07-10-1999;
  • Deelsaneringsplan IJssellaan, Fugro, projectnummer 82990307/220, d.d. april 2000;
  • Deelbeschikking ernst en urgentie, Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, kenmerk 12856/GE/030/394, d.d. 7 november 2000. Er is sprake van een urgent geval van ernstige bodemverontreiniging met koper, lood en zink. De omvang van deze verontreiniging is nog niet volledig in kaart gebracht;
  • Deelbeschikking saneringsplan, Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, kenmerk 12856/GE/030/394, d.d. 7 november 2000. In de beschikking staat opgenomen dat onder voorwaarden wordt ingestemd met het deelsaneringsplan;
  • Evaluatierapport IJssellaan, Fugro, projectnummer 82000349, d.d. 27 maart 2001;
  • Beoordeling evaluatie deelsanering IJssellaan, gemeente Arnhem, kenmerk rwb02/127//klooje/ch, d.d. 29 januari 2002;
  • Nader bodemonderzoek aan de IJssellaan te Arnhem, Fugro, 8204-0005-000, d.d. 14 mei 2004;
  • Beschikking ernst en urgentie IJssellaan tussen kruising met Waalstraat en Laan van Presikhaaf, Gemeente Arnhem, kenmerk Sb/rwb/05/379/ jansra/ mr d.d. 30 maart 2005. Er is sprake van een niet urgent geval (bisnummer 0267) van ernstige bodemverontreiniging met koper, lood en zink. (zie ligging op bijlage 1);
  • Beschikking instemming evaluatie Waalstraat, gemeente Arnhem, kenmerk 2008-11-01231/4139.49.01 d.d. 28 januari 2009. Na sanering is er nog sprake van een lichte restverontreiniging.

Uit de resultaten van de verrichte bodemonderzoeken blijkt het volgende:

Ter plaatse van het ontwikkelgebied tussen de Geulstraat, Waalstraat, Laan van Presikhaaf en ventweg ten noorden van IJssellaan (huidig woningbouwgebied) is de grond zwak tot sterk puinhoudend. De bovengrond (0-0,6 m-mv is licht (> achtergrondwaarde 2000) verontreinigd met kwik, lood, zink en PAK. De ondergrond (0,5-1,1 m-mv en het grondwater is niet verontreinigd met de onderzochte parameters.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.737-0201_0006.jpg"

Figuur 5.4: Bodemkaart - verontreinigingen plangebied

De ventweg tussen de Waalstraat en Laan van Presikhaaf en ten noorden van de IJssellaan (zie figuur 5.4 locatie 1) is sterk verontreinigd met koper, lood en zink. Er is hier sprake van een niet urgent geval van ernstige bodemverontreiniging. In verband met het vernieuwen van het riool is een deelsanering uitgevoerd. Er is hierbij functiegericht gesaneerd. Dit betekent dat waar bodemmateriaal is vrijgekomen, de grond apart is gezet en na uitvoering van de rioolwerkzaamheden op dezelfde diepte en deeltrajecten is teruggeplaatst. Er is na deze deelsanering dus nog steeds sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.737-0201_0007.jpg"

Figuur 5.5: Bodemkaart - verontreinigingen rondom plangebied

Direct aangrenzend aan het ontwikkelplangebied liggen de volgende grond- en grondwaterverontreinigingen (zie figuur 5.5 en figuur 5.6):

 
Adres  

BISnr  
Aangetoond of
potentieel geval  

Omschrijving  
A   Schaapsdrift 51 e.o.   0083   Ernstig en spoedeisend   Grondwater is hier op een diepte van 10 m-mv tot maximaal 36 m-mv verontreinigd met VOCl. De sanering (onttrekking van grondwater in de bron van de verontreiniging (aan noordzijde van spoorlijn hoek Plattenburgweg)  
B   Waalstraat   4193   Beschikking evaluatie   Er is sprake van een lichte restverontreiniging met zink  
C   Raadsheerplein /
Hanzestraat 145a  
4144   Beschikking deel NO afgegeven, spoedeisendheid is nog niet bepaald.
omvang is nog onbekend.  
Grondwater is hier sterk verontreinigd met VOCl. De exacte omvang is nog onbekend. Beschikking deel NO, geval van ernstige bodemverontreiniging is afgegeven, Maar spoedeisendheid is nog niet bepaald. Mogelijk is hier ook relatie met de grondwater-verontreiniging aan de Spuistraat/Conradweg (D).  
D   Spuistraat/Conradweg   4027   Ernstig nog niet beschikt   Grondwater is hier op ca 11 m-mv sterk verontreinigd met VOCl. De exacte omvang is nog onbekend. Mogelijk is hier ook relatie met de grondwater-verontreiniging Raadsheerplein (C).  

Figuur 5.6: Grond- en grondwaterverontreiniging rondom plangebied

Beschrijving algemene bodemkwaliteit in het plangebied

Op grond van de bodemkwaliteitskaart/zoneringskaart is hier gemiddeld sprake van een lichte bodemverontreiniging (> AW 2000).

Conclusie

De geïnventariseerde en getoetste bodemgegevens geven voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het plangebied. Er is een geval van ernstige bodemverontreiniging met zware metalen in de ventweg ten noorden van de IJssellaan aanwezig (zie bijlage figuur 5.4 locatie 1). Direct aangrenzend aan het plangebied liggen een aantal grondwaterverontreinigingen met VOCL (zie figuur 5.5).

De kwaliteit van de bodem (inclusief grondwater) vormt geen belemmering voor de planontwikkeling en voor de financiële uitvoerbaarheid daarvan, mits er voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • Bemalen/oppompen van grondwater ter plaatse van de ontwikkellocatie Blauwe Weide is niet toegestaan zonder toestemming van het bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb). Mocht er t.b.v. de ontwikkeling toch bemalen moeten worden dan zal in een bemalingsplan moeten worden aangetoond wat de effecten van de bemaling is op de aanwezige grondwaterverontreinigingen. Mocht hieruit blijken dat er sprake is van onacceptabele verplaatsing ten gevolge van de bemaling ten behoeve van de geplande ontwikkeling Blauwe Weide dan moeten maatregelen genomen worden om dit te voorkomen en dan moet hiervoor een deelsaneringsplan worden opgesteld. Na indiening van het deelsaneringplan met bijbehorende meldingsformulier, start de procedure voor het beoordelen van een saneringsplan. De standaardprocedure is 15 weken gevolgd door 6 weken bezwarentermijn.
  • Gezien de diverse grondwaterverontreinigingen en de toekomstige ontwikkelingen in Presikhaaf is de gemeente Arnhem bezig een Gebiedsgericht grondwaterbeheerplan (GGB-plan) op te stellen. De verwachting is dat eind 2010 het GGB plan gereed is. Afhankelijk van de planning van uitvoering van de Blauwe Weide, kunnen de bemalingswerkzaamheden hieronder vallen. Ook als de bemalingswerkzaamheden onder het GGB-plan vallen moet er een bemalingsadvies opgesteld worden.
  • Mocht er ten behoeve van de ontwikkeling Blauwe Weide gegraven moeten worden ter plaatse van de ventweg tussen de Waalstraat en Laan van Presikhaaf en ten noorden van de IJssellaan dan zal er een deelsaneringsplan of melding in het kader van het Besluit Uniforme Sanering (BUS) moeten worden ingediend. De werkzaamheden mogen dan pas plaatsvinden als er een beschikking instemming deelsaneringsplan of goedkeuring BUSmelding is afgegeven door de gemeente Arnhem.