direct naar inhoud van 5.7 Water
Plan: Bestemmingsplan Presikhaaf 1 Waalstraat - IJssellaan
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.737-0201

5.7 Water

Bestaande situatie

Oppervalktewater

In de groenstrook aan de zuidkant van het plangebied ligt over de hele lengte een duiker die de watergang in het westen verbindt met de duiker onder de Laan van Presikhaaf. De watergang en de duiker zijn onderdeel van bemalingsgebied het Broek wat een streefpeil van 9 m. + N.A.P. heeft.

Grondwater

De globale grondwaterstroming van het diepe grondwater is Noord-Zuid, vanaf de Veluwe richting de IJssel en Neder-Rijn. Het diepe grondwater bevindt zich op ongeveer 9,5 m. + N.A.P. bij een maaiveldhoogte van ca. 10,5 m. + N.A.P. Voor de diepe grondwaterstroming is dit maar een beperkte ontwateringsdiepte. Het onderscheid met het ondiepe freatische grondwater is moeilijk te maken en deze twee grondwaterstromingen zullen dan ook in elkaar overgaan.

Het ondiepe of freatische grondwater wordt gevormd door wegzijgend regenwater en bevindt zich tussen het maaiveld en het diepe grondwater. Het effect van dit ondiepe grondwater is afhankelijk van de lokale bodemopbouw, rivierpeil en regenval.

Afvalwatersysteem

Het gebied heeft een gedeeltelijk gescheiden stelsel. Dat wil zeggen dat vuilwater en hemelwater van de woningen in één rioolbuis afgevoerd wordt naar het rioolgemaal Driepoorten. Het regenwater van de wegen wordt met een hemelwaterbuis afgevoerd naar het oppervlaktewater.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.737-0201_0005.jpg"

Figuur 5.3: Attentiekaart Water - Blauwe Weide

Toekomstige situatie

Oppervlakte water

In de toekomstige situatie wordt onder meer voor de watercompensatie, de duiker langs de IJssellaan vervangen door open water.

Grondwater

Parallel aan de laan van Presikhaaf komen in het verlengde van elkaar half verdiepte parkeerkelders. Door de geringe diepte van 1,2 m. onder het maaiveld en doordat de parkeerkelders evenwijdig aan grondwaterstromingsrichting in zuidelijke richting liggen, worden geen problemen verwacht door opstuwing van grondwater. Dit is de conclusie uit het geohydrologisch onderzoek van DHV in opdracht van Vivare (rapport ON-A 20050744). Als nieuwe, grote of diepere parkeergarages worden aangelegd, dan moeten de effecten via nieuwe berekeningen inzichtelijk worden gemaakt.

Afvalwatersysteem

In het gebied wordt een geïntegreerd rioolstelsel aangelegd. Dit betekent dat alleen het afvalwater nog via een riool wordt afgevoerd. Hemelwater wordt bovengronds in de openbare ruimte aangeboden. Het hemelwater afkomstig van verontreinigde oppervlakten zoals parkeerplaatsen en wegen moeten worden gereinigd voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd.

Overleg gemeente en waterbeheerders

De waterparagraaf is ook verstuurd naar waterschap Rijn en IJssel. Eventuele reactie volgt nog.

Conclusie

Voorwaarden voor het bestemmingsplan zijn:

  • In het plangebied komt een nieuw (geïntegreerd) rioolstelsel. hemelwater wordt bovengronds afgevoerd naar het oppervlaktewater;
  • Aandacht voor de op de waterattentiekaart aangegeven voorzieningen. Deze mogen niet beperkt worden in hun functioneren.