direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal beleid
Plan: Eindhovenseweg 77
Status: concept
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.PB200-0001

2.3 Provinciaal beleid

Interimstructuurvisie, 2008 en Regionaal Structuurplan regio Eindhoven / Provinciaal uitwerkingsplan Zuidoost-Brabant, 2004

Aanleiding voor het opstellen van de structuurvisie is de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008. De Interimstructuurvisie is deels gebaseerd op het voormalige Streekplan 2002, aangevuld met nieuwe beleidsuitgangspunten.

Zuinig ruimtegebruik is ook in de Interimstructuurvisie één van de belangrijkste beleidslijnen van de provincie Noord-Brabant. Hiermee wil de provincie de groei en spreiding van het stedelijk ruimtebeslag afremmen en tegelijkertijd stimuleren dat nieuwe ontwikkelingen op een geconcentreerde manier vorm krijgen. Bij het zoeken naar ruimte om te voorzien in de behoeften op het vlak van onder meer werken moeten de mogelijkheden binnen de bestaande bebouwde ruimte zo goed mogelijk worden benut. Ook moet aandacht worden besteed aan de mogelijkheden die compacte bouwwijzen bieden. De sleutelwoorden zijn inbreiden, herstructureren, intensiveren en meervoudig ruimtegebruik.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB200-0001_0003.jpg"
Verordening ruimte 1e fase, 2010

In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is vastgelegd hoe de bevoegdheden voor de ruimtelijke ordening zijn verdeeld tussen gemeenten, provincies en rijk. Zo kan de provincie regels opstellen waarmee een gemeente rekening moet houden bij het ontwikkelen van bestemmingsplannen: de provinciale planologische verordening. Door deze regels weten gemeenten al in een vroeg stadium waar ze aan toe zijn.

De door Provinciale Staten op 23 april 2010 vastgestelde en op 1 juni 2010 in werking getreden Verordening ruimte Noord-Brabant 1e fase regelt een beperkt aantal onderwerpen. De bepalingen voor deze onderwerpen zijn gebaseerd op het bestaande provinciale beleid zoals dat nu ondermeer is opgenomen in de Interimstructuurvisie, de Paraplunota en de regionale uitwerkingsplannen.

Het plangebied Eindhovenseweg 77 is opgenomen in het bestaand stedelijk gebied van de kern Aalst. Binnen het als zodanig aangewezen stedelijk gebied is de gemeente in het algemeen vrij -binnen de grenzen van andere wetgeving- om te voorzien in stedelijke ontwikkeling. De bouw van maatschappelijke voorzieningen in de vorm van een tandartspraktijkruimte is daarbij een mogelijkheid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB200-0001_0004.jpg"

Ontwerp Structuurvisie Ruimtelijke Ordening (SVRO), 2010

De SVRO geeft de hoofdlijnen van het provinciaal ruimtelijk beleid tot 2025 (met een doorkijk naar 2040). De visie is bindend voor het ruimtelijk handelen van de provincie. Het is de basis voor de wijze waarop de provincie de instrumenten inzet die de Wet ruimtelijke ordening biedt. De visie ondersteunt daarnaast het beleid op andere provinciale beleidsterreinen. Een deel van het provinciale beleid uit de vigerende beleidsstukken is nog steeds actueel en blijft ongewijzigd. Voorbeelden zijn het principe van concentratie van verstedelijking, zuinig ruimtegebruik, verantwoord omgaan met de natuurlijke basis, het streven naar robuuste en aaneengeschakelde natuurgebieden en de concentratiegebieden voor glastuinbouw en intensieve veehouderijen.

Het plangebied Eindhovenseweg 77 ligt volgens de provinciale ontwerp-Structurenkaart in het stedelijk concentratiegebied. In dit concentratiegebied wordt de bovenlokale verstedelijkings-behoefte opgevangen. Naar huidige inzichten - met het perspectief tot 2025 en een doorkijk naar 2040 - is in het stedelijk concentratiegebied (inclusief de zoekgebieden voor verstedelijking) voldoende ruimte om in de verstedelijkingsbehoefte (wonen, werken en voorzieningen) te voorzien. Hier is ruimte voor een grote verscheidenheid aan woon- en werkmilieus, of een menging daarvan, in uiteenlopende dichtheden.

Toetsing aan het provinciaal beleid

Met onderhavig initiatief wordt een maatschappelijke voorziening gerealiseerd binnen het bestaand stedelijk gebied. Daarbij wordt voldaan aan de provinciale uitgangspunten van intensiveren, meervoudig ruimtegebruik en herstructureren. Aansluitend wordt met het initiatief de lokale werkgelegenheid gestimuleerd en heeft dit positieve gevolgen voor de leefbaarheid van de kern Aalst.