direct naar inhoud van 4.6 Waterparagraaf
Plan: Eindhovenseweg 77
Status: concept
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.PB200-0001

4.6 Waterparagraaf

Conform artikel 3.1.6 lid 1 onder b Bro dient in elk plan beschreven te worden welke veranderingen optreden voor de waterhuishouding bij ruimtelijke ingrepen. Het plangebied ligt in het beheersgebied van waterschap De Dommel. Beleidsmatig streeft het waterschap na dat elke ruimtelijke ontwikkeling minimaal hydrologisch neutraal tot stand komt. Dit betekent volgens de beleidsnota 'Ontwikkelen met duurzaam wateroogmerk' dat de ontwikkeling geen hydrologische achteruitgang ten opzichte van de referentiesituatie tot gevolg heeft.

Concreet betekent dit dat…

  • … de afvoer uit het gebied niet groter is dan in de referentiesituatie;
  • … de omvang van grondwateraanvulling in het plangebied gelijk blijft of toeneemt;
  • … de grond- en oppervlaktewaterstanden in de omgeving gelijk blijven, of verbeteren voor de huidige en toekomstige landgebruiksfuncties;
  • … de (grond)waterstanden in het plangebied moeten aansluiten op de (nieuwe) functie(s) van het plangebied zelf;
  • … het plangebied zo moet worden ingericht, dat de gevolgen van vastgestelde toekomstige ontwikkelingen in de omgeving, die van invloed zijn op de (grond)waterstanden, niet leiden tot knelpunten in het plangebied.

Het waterschap heeft een Handreiking Watertoets in gebruik genomen (maart 2010). Met deze handreiking kunnen ruimtelijke plannen aan de richtlijnen en randvoorwaarden van het waterschap worden getoetst.

Onderhavig aspect betreft de realisatie van een uitbouw na gedeeltelijke sloop op de bestaande fundamenten (achterzijde perceel) en gedeeltelijke uitbouw op bestaande erfverharding (voorzijde perceel).

De oppervlaktematen van plangebied, opstallen en gebouwen in de bestaande en toekomstige situatie zijn:

huidige situatie

bebouwd: 251 m² (woonhuis plus schuur)

verhard: 227 m² (terras achter en oprit voor het huis)

totaal: 478 m²

 

nieuwe situatie

bebouwd: 243 m² (ingemeten vanuit bouwvergunningaanvraag)

verhard: 103 m² (oprit voor het huis)

totaal: 346 m²

Vanwege de zeer kleinschalige omvang (< 250 m² extra verharding) is het effect op het regionale watersysteem zeer minimaal. Het waterschap De Dommel heeft aangegeven in haar handreiking dat voor plannen waarbij het verhardingsoppervlak met minder dan 250 m² toeneemt geen bergingseis geldt. Aangenomen wordt dat in onderhavige situatie het water direct infiltreert in de gronden van het perceel waar desbetreffende ruimtelijke ontwikkeling betrekking op heeft en/of afvloeit naar de reeds bestaande voorzieningen voor regenwaterafvoer.

Daarnaast is de totale toename aan oppervlakteverharding minder dan 500 m² zodat volgens de handreiking ook een onderzoek naar infiltratiecapaciteit ten behoeve van de afvoer van regenwater niet nodig is.

Voor wat betreft de afvoer van huishoudelijk afvalwater zullen in het pand extra maatregelen worden genomen zodat een aansluiting op het gemeentelijk vuilwaterriool mogelijk wordt. Daarbij wordt uitgegaan van een gescheiden stelsel van regenwater en vuilwater. Ten aanzien van het behoud van de waterkwaliteit dient geen gebruik van uitloogbare materialen gemaakt te worden.

Het aspect water vormt op basis van bovenstaande toets geen belemmering voor de uitvoering van onderhavig initiatief.