direct naar inhoud van 2.3 Locatieonderbouwing en planbeschrijving
Plan: Noordhoek te Reek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1685.bpree2012noordhoek-VA01

2.3 Locatieonderbouwing en planbeschrijving

2.3.1 Onderbouwing locatiekeuze

Vanwege de samenwerkingspartners in en om Reek is de keuze om in Reek een nieuwe locatie te vinden bepalend. Temeer omdat een groot deel van de kinderen dat de gespecialiseerde dagopvang van de praktijk bezoekt naar school gaat bij cluster IV school 'De Vlinder' te Reek. Hiermee wordt voorkomen dat kinderen na een schooldag nog langere tijd per taxi vervoerd moeten worden, maar wordt gestreefd naar een soepele overgang tussen school en opvang, met hieraan gekoppeld de mogelijkheid tot korte communicatielijnen, overdracht en overleg. Specifiek voor de doelgroep van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis geldt dat structuur en continuïteit binnen de begeleiding en behandeling essentieel is om te zorgen voor een eenduidige aanpak waarin zo min mogelijk sprake is van wisselingen (en daarmee een verstoring van het hulpverleningsproces). De door Praktijk Jij en Ik geboden maatschappelijke dienstverlening hoort bovendien midden in de maatschappij en dus in een bebouwde omgeving. Reek is van oudsher een agrarische gemeenschap, maar net als elders in de provincie Noord-Brabant is de agrarische sector door de jaren heen ondergeschikt geraakt. In Reek zijn nog slechts zes locaties waar een volwaardig agrarisch bedrijf wordt uitgeoefend. Ook de middenstand in Reek is verdwenen. Onlangs heeft het laatste winkeltje voor de dagelijkse boodschappen haar deuren gesloten en de bank, het postkantoor en het bejaardenhuis bestaan al geruime tijd als voorziening niet meer. Vervangende voorzieningen en werkgelegenheid zoals van Praktijk 'Jij en Ik' zijn daardoor meer dan welkom in Reek. Voorkomen moet worden dat Reek een slaapdorp wordt waar enkel wordt gewoond, terwijl men elders werkt.

Door Stichting Maashorst, GGZ Oost Brabant, zorgboerderij Kappen en praktijk 'Jij en Ik' ontwikkelt Reek zich van boerendorp naar zorgdorp met een specialisme in autisme en geeft daarmee antwoord op de problematiek rondom leefbaarheid die voor vele kleine kernen zo actueel is.

Er is nagegaan of bestaande bebouwing of locaties in Reek beschikbaar zijn om de praktijk te vestigen. Dat bleek niet het geval. De destijds beperkt beschikbare locaties betroffen enkel woonlocaties die in de meeste gevallen te klein of ongunstig gesitueerd (teveel prikkels uit en hinder voor de omgeving) waren. Men kwam tot de conclusie dat in Reek eigenlijk alleen in de dorpsrand aan de specifieke wensen kan worden voldaan. Daarbij geldt dat een dergelijke functie een passende overgang van dorp naar het buitengebied is, als passende afronding van het dorp.

Het plangebied had voorheen een agrarische functie, maar is nu deels bebost en niet in gebruik. Het ligt aan de rand van de kern van het dorp Reek en biedt naar de visie van de praktijk het beste van 'twee werelden': enerzijds de rust van een prikkelarme, natuurrijke omgeving, en anderzijds de directe nabijheid van de bebouwde kom in Reek. Hiermee wordt de praktijk een geïntegreerd onderdeel van de maatschappij.

Het plangebied is zeer geschikt voor de vestiging van de praktijk, daar de bebouwing aansluit op de omliggende bebouwingsstructuur en het perceel aan de achterzijde kan worden gebruikt als buitenterrein. Doordat het terrein is omgeven door bosschage vormt het een besloten geheel, waardoor er geen invloed is op de omgeving en vice versa. Deze reeds aanwezige beplanting zorgt er tevens voor dat het te realiseren plan niet leidt tot een wezenlijke verandering van het buitengebied-aanzicht op de locatie. De locatie is bebost en het buitengebied is zeer open, waardoor de locatie eerder tot de afronding van het dorp behoort dan tot het buitengebied (zie ook de afbeelding op de volgende pagina). De beoogde invulling met maatschappelijke zorg is daardoor zeer logisch. Bovendien betreft het een kleinschalig plan in een omgeving met kleinschalige bebouwing.

Zie ook onderstaande afbeelding, de afbeeldingen in paragraaf 2.1 en de afbeelding in paragraaf 3.2.2.

afbeelding "i_NL.IMRO.1685.bpree2012noordhoek-VA01_0010.png" Aanzicht noordzijde plangebied

2.3.2 Planbeschrijving

Gezien de geschiktheid van de locatie en het feit dat in 2009 werd geoordeeld dat het initiatief goed pastte in het geldende gemeentelijke en provinciale beleid is het plan voor deze locatie verder uitgewerkt tot het hieronder beschreven voorlopig ontwerp.

In het voorlopige ontwerp van het gebouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met de specifieke wensen van de doelgroep en de grote diversiteit aan geboden zorgproducten (individuele begeleiding en behandeling, groepsactiviteiten en logeerweekenden).

Het gebouw bestaat uit drie gedeelten, waarbij de twee hoofdvolumes de groepsruimten voor de kinderen herbergen. In het tussengedeelte zijn de ondersteunende functies centraal tussen de groepsruimten gesitueerd. Het gebouw is door zijn opzet en mogelijkheid tot interne uitbreiding op de verdiepingen flexibel, zodat toekomstige aanpassingen mogelijk zijn. (Tijdelijk) wonen en overnachten vormt een belangrijk onderdeel van de activiteiten en daarom heeft de inrichting van het gebouw een huiselijk sfeer.

Het plangebied ligt in een landschappelijke omgeving waardoor er een voorkeur is voor een relatief beperkte goot- en bouwhoogte. Bij de vormgeving van de dakvlakken wordt daarom rekening gehouden met de landelijke omgeving. De goot- en bouwhoogte zullen respectievelijk maximaal 4,5 en 9 meter bedragen, waarmee wordt aangesloten op de maximale goot- en bouwhoogte van de nieuwbouw op het zuidelijk gelegen perceel en nieuwbouw elders aan de Noordhoek. De bebouwingsvolume van het voorliggende ontwerp is 1.515 m3 en de bebouwingsoppervlakte 304 m2.

Het perceel achter het gebouw zal worden gebruikt voor buitenactiviteiten en als speelveld. Hiermee krijgt dit perceel een nuttige invulling zonder dat er in fysieke zin veel aan verandert. De afstand van het speelveld tot de toekomstige woningen op het zuidwestelijk gelegen perceel bedraagt meer dan 50 meter, de afstand tot bestaande woningen is meer dan 70 meter. Mede gezien het afschermende groen is dat voldoende om ongewenste hinder te voorkomen.

Door de nieuwbouw verder van de straat te situeren ontstaat er meer ruimte in het straatbeeld en wordt een groene overgang naar het buitengebied op een natuurlijke wijze benadrukt. Het plangebied wordt ontsloten op de Bovenhoek, parkeren vindt (grotendeels uit het zicht) op eigen terrein plaats.

Het onderhavige bestemmingsplan biedt ook de mogelijkheid tot het realiseren van een bedrijfswoning in of nabij de hierboven beschreven nieuwbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.1685.bpree2012noordhoek-VA01_0011.png" Voorlopige schetsen van het te realiseren plan, met erachter het speelterrein

Voor een beschrijving van de groeninrichting van het plangebied wordt verwezen naar paragraaf 4.6 van deze toelichting en bijlage 1 van de regels.