Plan: | Willevenstraat |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1685.bpschwilleven2012-ON01 |
In de gemeentelijke StructuurvisiePlus uit januari 2003 staat dat de gemeente Landerd met name wil inzetten op het verhogen van de woon-, leef- en verblijfskwaliteit in de kern en het handhaven van de dorpse uitstraling.
Rondom de kern Schaijk zijn vanuit het actueel structuurbeeld en het laagdynamisch potentieel kansrijke gebieden en waardevolle overgangen met het buitengebied aan te wijzen. Het centrale streven is dat ontwikkelingen zoveel mogelijk leiden tot een kwaliteitsimpuls voor de omgeving. Nieuwe ontwikkelingen moeten recht doen aan bestaande kwaliteiten door deze te ontzien, dan wel een zodanig inpassing in zich hebben dat er sprake blijft van een kwaliteitsbeeld, dan wel dat een ongewenste situatie verbetert.
De locatie Willevenstraat wordt in de plankaart van de StructuurvisiePlus aangeduid als een gebied dat in aanmerking komt voor de creatie van een verbeterde overgang tussen de kern Schaijk en het buitengebied. Het stedenbouwkundig plan laat een overgang zien van bebouwing in een lage dichtheid aan de zijde van het buitengebied, naar bebouwing in een een iets hogere dichtheid aan de zijde van de bestaande bebouwing aan de oostzijde van het plangebied. Het plan sluit hierdoor goed aan op de omgeving en draagt bij aan de verbetering van de huidige overgang van kern naar buitengebied.
De gemeente Landerd ziet de ontwikkeling van het plangebied Willevenstraat als een kwaliteitsverbetering van de dorpsrand van Schaijk middels een groene en open structuur. Na de ontwikkeling van voorliggend plangebied gaat de kern Schaijk aan de zuidwestzijde op een meer kwalitatieve wijze over naar het buitengebied.
Figuur 2.2 laat de ruimtelijke weergave zien van de wensen en ambities zoals verwoord in de StructuurvisiePlus.
Figuur 2.2: Weergave Schaijk in de StructuurvisiePlus 2003
Uitgangspunt van de gemeentelijke woonvisie is dat alle Landerdse inwoners die binnen de gemeente een woning zoeken, een geschikte woning kunnen vinden zoveel mogelijk binnen elk van de drie kernen. Naast uitbreiding van de woningvoorraad als gevolg van groei van de bevolking is het tevens nodig om het opgebouwde woningtekort van de afgelopen jaren in te lopen, toen minder woningen zijn gebouwd dan nodig waren.
Differentiatie staat voorop bij het toevoegen van woningen: verschillende typen woningen, in verschillende prijsklassen en voor verschillende doelgroepen dienen te worden toegevoegd in de drie kernen. Voor elk dorp en voor elke locatie is maatwerk nodig. Het dorpse karakter van de kernen is karakteristiek voor Landerd en dient dan ook in stand te worden gehouden. De bouwprogramma’s worden per locatie gekoppeld aan een beeldkwaliteitsplan.
Uit deze ambitie leidt de gemeente een vijftal concrete doelstellingen af voor verschillende onderdelen van haar woonbeleid, te weten:
In de kern Schaijk is tot 2017 behoefte aan ca. 270 woningen. Daarnaast zullen ca. 25 woningen extra moeten worden gebouwd ten behoeve van het inlopen van het woningtekort en 24 huurwoningen ten behoeve van extramuralisering.
Actualisatie 2010
De gemeente heeft in 2010 de woonvisie geactualiseerd aan de hand van concrete woningbouwplannen en de demografische ontwikkelingen. Op basis van marktanalyse en analyse van de planvoorraad wordt aangegeven in hoeverre er kwantitatief en kwalitatief ruimte is voor de huidige woningbouwplannen. De Ruimte voor Ruimte-woningen zijn meegenomen in het onderzoek.
De woningbehoefte voor Schaijk voor de periode 2010-2020 is bijgesteld tot 195 woningen. De planvoorraad bedroeg in 2010 circa 425 woningen. Wat betreft woningdifferentiatie is in het onderzoek aangegeven dat het aandeel appartementen met ruim 40% te hoog is.
Ondanks de totale overcapaciteit op basis van de huidige plannen in Schaijk, is de ontwikkeling van het plangebied Willevenstraat gewenst. Dit wordt mede veroorzaakt door het specifieke (maatschappelijke) belang van de Ruimte voor Ruimte ontwikkeling. Naast het terugdringen van het mestoverschot draagt Ruimte voor Ruimte eveneens bij aan de totstandkoming van herontwikkelingsdoeleinden binnen het landelijk gebied.
De gemeente Landerd heeft in februari 2008 het waterplan “Landerd, watervisie 2030” vastgesteld. In het waterplan wordt ingegaan op het huidig functioneren van de waterhuishouding en het streefbeeld voor de waterhuishouding in 2030. Aansluitend zijn de kansen en knelpunten, verplichtingen, ambities en beleidslijnen benoemd. Tot slot zijn nog een aantal wateropgaven geformuleerd en voorzien van een trekker. De voor dit plan relevantie onderdelen zijn hierna benoemd:
De “Nota Archeologie gemeente Landerd” en de “Archeologische beleidskaart gemeente Landerd” zijn beiden op 24 mei 2012 vastgesteld. In onderstaande figuur is een uitsnede van de beleidskaart opgenomen. Uit de beleidskaart blijkt dat de onderhavige locatie gelegen is in gebiedsindeling “categorie 6” met een lage archeologische verwachtingswaarde. De kans dat hier archeologische waarden aangetroffen worden is gering en daarom geldt geen onderzoeksplicht.
Figuur 2.3: Uitsnede Archeologische beleidskaart gemeente Landerd