Type plan: wijzigingsplan
Naam van het plan: Cabauwsekade 75 te Cabauw
Status: ontwerp
Plan identificatie: NL.IMRO.0331.04cabauwsekade75-OB01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Geldend bestemmingsplan
Wijzigingsbevoegheid
Het plangebied is gelegen binnen het geldende planologisch regime van het bestemmingsplan 'Cabauw'. Vastgesteld door de raad van de gemeente Lopik op 23 september 2008 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 3 februari 2009 . In artikel 18, lid 3 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. In het betreffende artikel is aangegeven dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn om, met toepassing van artikel 11 WRO (tegenwoordig artikel 3.6.1 Wro), het in het bestemmingsplan opgenomen bouwvlak met de aanduiding "Wro-zone - wijzigingsgebied" te verleggen met inachtnemening van de volgende bepalingen:
  1. het bouwvlak op de nieuwe locatie dient zodanig te worden ingetekend dat de te bouwen woning in de lengterichting van het perceel wordt gebouwd;
  2. het bouwvlak mag niet meer dan 20 m worden opgeschoven;
  3. de regels van artikel 9 blijven van toepassing op de nieuwe situering van het bouwvlak.
In de onderstaande afbeelding is een uitsnede opgenomen van de plankaart van het vigerende bestemmingsplan.
 
Uitsnede vigerend plan
 
Toetsing aan de wijzigingsbevoegdheid
Om het verleggen van het bouwvlak toe te staan dient te worden voldaan aan de regels zoals deze zijn opgenomen in artikel 18, lid 3 van de planregels van het geldende bestemmingsplan 'Cabauw'. Deze voorwaarden zijn verwoord in paragraaf 3.1 van de toelichting van voorliggend wijzigingsplan. In onderstaande wordt per voorwaarde toegelicht op welke wijze wordt voldaan aan de betreffende voorwaarde.     
  1. In de bestaande situatie is de woning reeds in de lengterichting van het perceel gesitueerd. Hierdoor is er voldoende doorzicht vanaf de Cabauwsekade richting het achterliggende grasland. Uit de beoogde situatietekening van 4 april 2011, aangeleverd door WAS-architecten, volgt dat het nieuwe bouwvlak eveneens in de lengterichting is gesitueerd. Hiermee wordt aan de eerste volwaarde voldaan;
  2. Op basis van de tweede voorwaarde mag het bouwvlak niet meer dan 20 meter worden verschoven. Uit de beoogde situatietekening van 4 april 2011, aangeleverd door WAS-architecten, volgt dat het bouwvlak circa 18 meter naar het westen zal opschuiven. Hiermee wordt voldaan aan de tweede voorwaarde;
  3. In het kader van de derde voorwaarde wordt bij de verdere uitwerking van het bouwplan rekening gehouden met de planregels uit artikel 9 van het geldende bestemmingsplan.
Het vigerende bestemmingsplan voorziet ook in de mogelijkheid de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie" van een perceel af te halen indien uit onderzoek blijkt dat er geen archeologische waarden zijn. In casu is dit het geval. Met dit wijzigingsplan wordt dan ook de dubbelbestemming verwijderd.
 
Conclusie
Geconcludeerd kan worden dat het initiatief voldoet aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid.  Het college kan op basis van het onderhavige wijzigingsplan de bestemming wijzigen.