Plan: | Benschop-Oost |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.08benschopoost-OB01 |
Aan de oostzijde van de kern Benschop wordt een woningbouwontwikkeling gerealiseerd van 85-100 woningen. Hiermee wordt voorzien in de woningbehoefte in deze kern (zie woningbehoefteonderzoek 'De woningmarkt in Lopik 2010-2015' van oktober 2010). Bij het ontwerp voor de locatie zijn de randvoorwaarden vanuit provinciaal en gemeentelijk beleid leidend geweest. Belangrijke aspecten hierbij zijn ruimtelijke kwaliteit, water en cultuurhistorie.
Vanuit het provinciaal beleid (zie hoofdstuk 4) zijn de volgende uitgangspunten van belang:
Met de ontwikkeling van Benschop-Oost wordt aangesloten bij deze uitgangspunten uit de Structuurvisie. In het stedenbouwkundig ontwerp is uitgebreid aandacht besteed aan het respecteren / versterken van de huidige cultuurhistorische waarden ter plaatse (zie ook volgende paragrafen), evenals de rol die het aspect water dient te vervullen in het plan. Het wateraspect is afgestemd met het Hoogheemraadschap. Een toelichting op de ruimtelijke uitgangspunten is opgenomen in onderstaande paragrafen.
Op gemeentelijk niveau is het Landschapsontwikkelingsplan Groene Driehoek van belang. Bij het ontwerp van plangebied 'Benschop-Oost' is volop aandacht besteed aan de relatie met het omringende landschap waardoor geen afbreuk plaatsvindt aan de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van het landschap ter plaatse. Zo wordt het lint in tact gehouden (met daarachter een door de waterstructuur herkenbare 'akker' waarop wordt gewoond), zijn de woningen zorgvuldig in het landschap ingepast zodat rommelige dorpsranden worden voorkomen en zijn in het plan zichten op het landschap opgenomen. Hierdoor ligt de ontwikkeling van het plangebied in lijn met het 'Landschapsontwikkelingsplan Groene Driehoek' en worden de uitgangspunten zoals benoemd in het provinciaal beleid omarmd in het plan.
In Benschop is er sprake van een vraag naar specifieke woningcategorieën, die niet zomaar binnen de bestaande kern te vinden zijn. Benschop kent een vrij eenzijdig woningaanbod en dit sluit niet aan bij de Toekomstvisie gemeente Lopik 2030 en het woningbehoeftenonderzoek 'De woningmarkt in Lopik 2010-2015'.
De huidige woningvoorraad bestaat voor een groot deel uit eengezinswoningen en biedt daarom weinig mogelijkheden voor specifieke doelgroepen als starters en senioren. Daarnaast zijn er niet genoeg doorstroommogelijkheden voor de huidige bewoners van de eengezinswoningen. Hierdoor is er weinig beweging in de woningmarkt in Benschop. In het woningbouwprogramma voor de uitbreiding Benschop-Oost is er daarom bewust voor gekozen om woningen te realiseren die een aanvulling vormen op de bestaande woningvoorraad in Benschop, om zo ook in de toekomst te zorgen voor een evenwichtige bevolkingssamenstelling en een vitale gemeenschap.
Dat het voor Benschop van groot belang is om vanwege de levensvatbaarheid van de woonkern extra woningen te realiseren wordt ook onderkend in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie. Daarom is er in de structuurvisie de mogelijkheid opgenomen (met een open rode contour) om woningbouw te realiseren aan de oostzijde van Benschop. Voorwaarde bij stedelijke uitbreiding is dat er geen onevenredige schade optreedt voor andere functies zoals natuur en landbouw, en voor de leefomgeving. Hieraan wordt met voorliggend plan voldaan.
In het woningbouwprogramma voor de uitbreiding Benschop-Oost, is er bewust voor gekozen woningen te realiseren die een aanvulling vormen op de bestaande woningvoorraad in de kern Benschop. Dit leidt tot doorstroming vanuit de bestaande woningen. Hierdoor is de ontwikkeling van belang voor de gehele kern.
In het bestemmingsplan is door het opnemen van bebouwingspercentages en het vastleggen van de openbare ruimte geregeld dat de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd wordt, ook als het woningaantal licht stijgt op grond van de marktsituatie. Dat betekent niet dat de beoogde dorpse dichtheid wordt verlaten: de dichtheid in het plangebied betreft nu circa 22 woningen per hectare -een dorpse en open dichtheid- waar volop ruimte is voor groen, water en zichten op het omringende landschap. Dit past goed bij de dorpse dichtheid van Benschop. Ter vergelijking: de wijk Verweijlanden kent een dichtheid van circa 27 woningen per hectare.