direct naar inhoud van 3.4 Conclusie
Plan: Benschop-Oost
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0331.08benschopoost-OB01

3.4 Conclusie

Met de woningontwikkeling in Benschop-Oost van maximaal 100 woningen in de eerder genoemde verdeling over de woningtypologieën, kan worden voldaan aan de woningbehoefte van Benschop. Er is rekening gehouden met de kwalitatieve- en kwantitatieve vraag met betrekking tot sociale woningen, woningen voor doorstromers en seniorenwoningen.

Er wordt qua kwantiteit ingespeeld op de actuele programmatische vraag binnen Benschop. Het beoogde aantal woningen is nodig om de kern vitaal en levensvatbaar te houden en jong en oud ook in de toekomst de mogelijkheid te bieden om in Benschop te wonen. Dit wordt in het plan bewerkstelligd door de aanvulling op de bestaande woningvoorraad. Hierdoor kan doorstroming binnen de kern op gang komen. Tevens worden woningen gerealiseerd die specifiek voor jongeren en senioren zijn bedoeld en worden er, conform het beleid van de gemeente, levensloopbestendige woningen gebouwd. De woningen worden binnen alle categorieën gerealiseerd (van sociale huur tot dure koop), zodat de markt optimaal wordt bediend. Mede in dit licht wordt ook de bewoning van de woningtypes flexibel benaderd: zo kunnen bijvoorbeeld starters voor een korte termijn seniorenwoningen betrekken.

Door het inspelen op de actuele programmatische vraag binnen Benschop, stijgt ten opzichte van het beoogde programma van de provincie het beoogde aantal woningen licht. De woningbouwopgave wordt uiteraard gerealiseerd zonder de ruimtelijke kwaliteit uit het oog te verliezen. Er wordt immers, als aanvulling op de bestaande woonmilieus in Benschop, een zorgvuldig ontworpen stukje Benschop gerealiseerd. Daarbij worden de kwaliteiten van het omringende landschap gerespecteerd, worden de woon- en leefmilieus in het gebied op een hoger niveau gebracht door een lage bebouwingsdichtheid in vergelijking met andere woongebieden in Benschop en is er veel ruimte gereserveerd voor belevingsgroen met zicht op het omringende landschap.

Om de dorpse en landschappelijke uitstraling te waarborgen wordt niet alleen bijzondere aandacht geschonken aan de architectuur, maar ook aan de inrichting van de groene ruimten en de straten, de positionering van de woningen, de oevers van de waterlopen, de kwaliteit van de erfafscheidingen, de keuze(n) en het consequent toepassen van materialen, etc. De uitwerking in het uiteindelijke stedenbouwkundige plan en de architectonische ontwerpen zal consequent aan de in paragraaf 3.2 benoemde structurerende thema's worden getoetst. Kortom: de uiteindelijke uitwerking is van essentieel belang om de beoogde kwaliteit te realiseren.

De ontwikkeling van Benschop-Oost ligt geheel in lijn met de Structuurvisie van de provincie. In het stedenbouwkundig schetsontwerp welke wordt ondersteund door het onderhavige bestemmingsplan, is, zoals hierboven beschreven, uitgebreid aandacht besteed aan diverse aspecten die binnen de uitgangspunten van de provincie worden benoemd. De uitgangspunten van de Provincie worden hieronder samenvattend behandeld:

  • Water als ordenend principe: het water vormt duidelijk het ordenend aspect van het plan. De waterstructuur geeft de 'akker' gedaante en daarmee het plangebied identiteit. Water is een belangrijk aspect in dit deel van Nederland, niet alleen vanwege de eigenheid en vanuit de cultuurhistorie, maar ook om de buurt toekomstbestendig te maken. Daarom is aan het plangebied, in overleg met het Hoogheemraadschap, extra wateroppervlak aan de buurt toegevoegd.
    Hierbij wordt het toegevoegde water dus niet alleen als kwantitatief bergingselement in de buurt gepositioneerd: door het water op een gebiedseigen wijze in te passen geeft het water identiteit aan de buurt en ruimtelijke beleving voor de toekomstige bewoners.
  • Zorgvuldig ruimtegebruik: De buurt wordt, zoals hierboven beschreven, met een lage dichtheid ingevuld. De uitgeefbaarheid is relatief laag, naar verwachting tussen de 50% en 55% van het plangebied. Door een slimme omgang met de indeling van het terrein (lage uitgiftepercentage en relatief weinig verkeersruimte) is er relatief veel ruimte voor plekken met uitzicht op het omringende landschap. Deze plekken zijn essentieel om enerzijds de relatie met het landschap voelbaar en beleefbaar te maken en anderzijds om de dorpse identiteit waar te maken. Dergelijke verblijfsplekken zijn als ontmoetingsplek belangrijk binnen de dorpse cultuur.
    Bij een dorpse cultuur is kleinschaligheid een belangrijk aspect. Dat uit zich, naast de relatief lage bebouwingsdichtheid, in de architectuur met een gebiedseigen uitstraling en de toepassing van grondgebonden woningen (of gelijkwaardig in uitstraling; er wordt in ieder geval geen hoogbouw gerealiseerd). De openbare ruimte wordt dorps ingericht en er wordt aansluiting gezocht bij het bestaande dorp. Dat uit zich bijvoorbeeld in het openbaar gebied waar de auto te gast is, parkeren vindt voornamelijk op eigen terrein plaats of is op kleinschalige wijze geclusterd op secuur uitgezochte plekken in het plan, en het plangebied wordt aan het langzaam verkeersnetwerk in de kern Benschop verbonden.
  • Versterken van zowel de (cultuurhistorische) identiteit, de landschappelijke diversiteit als de vitaliteit van het landelijk gebied en de kwaliteit van de natuur en ecologische samenhang: Er wordt met dit plan aangesloten op de omgeving. Belangrijk is dat de cultuurhistorische opbouw van het gebied wordt behouden door de indeling van het plangebied (in tact gehouden bebouwingslint met op een gepaste afstand een achterliggende met woningbouw ingevulde akker en een rieteiland met ruimte kavels als vloeiende overgang naar het omringende landschap). Het karakteristieke veenontginningslandschap blijft hierdoor herkenbaar. De oorspronkelijke plaatselijke architectuur geldt als inspiratie voor de beoogde kleinschalige architectuur.
    Voor de inrichting van de openbare ruimten worden kwalitatieve en gebiedseigen materialen en planten en bomen gebruikt. De oevers van de waterlopen worden als flauwe taluds ingericht, waardoor de plaatselijke ecologie wordt bevorderd en een vloeiende overgang tussen plangebied en omringend landschap ontstaat.

Resumerend kan worden geconcludeerd dat het plan goed aansluit bij de Toekomstvisie Gemeente Lopik 2030, inspeelt op het woningmarktonderzoek 2010-2015 en daarnaast ruimtelijk goed past binnen de visie van de Provincie. Er worden weliswaar meer woningen gerealiseerd dan door de Provincie aangegeven, de planopzet en de planaspecten waarborgen echter de beoogde kwaliteiten én er wordt tegelijkertijd voorzien in een duidelijke kwantitatieve behoefte binnen Benschop.