Plan: | Spechtenlaan fase II, Odiliapeel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0856.T09210094A-0401 |
De hoofdstructuur van het plan komt voort uit voorgaande randvoorwaarden en uitgangspunten.
De bebouwing en de ontsluiting worden ingepast in de structuur van het dorp. Dit is een structuur met een orthogonaal stratenpatroon. Alle straten ten zuiden van de Oudedijk hebben dezelfde richting als de Oudedijk of staan haaks daarop. Alle gevels van de bebouwing zijn op hun beurt weer zeer consequent parallel of haaks op deze straten georiënteerd.
Door de ontsluiting en de bebouwing van het plan ook globaal in deze richting te positioneren, ontstaat een vanzelfsprekende aansluiting op de dorpsstructuur. Ter plekke van de Peelseheide is gekozen om plaatselijk af te wijken van deze richting, deze afwijking benadrukt de centrale groene ruimte die op deze plek aanwezig is.
Ook in bouwhoogte van de woningen wordt aansluiting gezocht op de omringende gebied. Dit resulteert in een zonering van het plangebied in zones met verschillende maximale bouwhoogten. Aan de randen wordt aansluiting gezocht op de bouwhoogte van de Spechtenlaan van één laag met kap, in het middengebied kan worden aangesloten op 'Spechtenlaan Fase I' waar de bouwhoogte twee lagen met kap bedraagt.
Door de ligging van het plangebied te midden van groenstructuren, ontstaat het gevoel dat het plangebied zich als het ware ín het bos bevindt. De groenstructuur van het plan haakt hier op in door een zorgvuldige overgang te creëren tussen het bosachtige groen van het boscomplex en de laanstructuren van Odiliapeel.
De bosrand wordt volledig openbaar toegankelijk gehouden zodat de grens van het bos ook beleefbaar blijft. Er blijft dus overal ruimte tussen het bos en het privédomein. De groene ruimtes in het zuidelijk deel van het plangebied worden ingericht als groene ruimtes waar spelen, parkeren en andere functies zich ongedwongen mengen met een bosachtige inrichting. Het zelfde geldt voor de zone langs de houtwal die zich aan de oostzijde van het plangebied bevindt, ook hier bevindt zich een vergelijkbare openbare ruimte tussen het groen en de kavels.
sfeerbeeld bosrand
De groenzone in het centrale deel van het plangebied heeft een inrichting met groene randen en een relatief open binnengebied, ook hier is plaats voor wat verspreide functies. De verbindingen met het plangebied met de Spechtenlaan aan de noordzijde sluiten volledig aan op het karakter van de dorpse lanen. De nieuwe aansluiting op de Spechtenlaan is zelf ook een laan met aan weerszijden groene bermen en bomen.
Het parkeren binnen het plangebied (voor zover dat niet op eigen terrein plaatsvindt) wordt ingepast zoals dat in het dorp gebruikelijk is, in de groene bermen, gekoppeld aan de woningen. Om een zo groen mogelijke inrichting van deze parkeerplaatsen te bewerkstelligen worden ze uitgevoerd in grasbetonstenen en aan de randen van het plangebied volledig in het gras.
Het plangebied krijgt twee ontsluitingen. Eén ontsluiting sluit aan op de Peelseheide in het plan 'Spechtenlaan fase I', de andere ontsluiting sluit direct aan op de Spechtenlaan en is gelegen ten oosten van het kavel Spechtenlaan #21. Deze ontsluitingen zijn onderling verbonden. Alle woonstraten van het plangebied haken aan op deze verbinding.
De woningen ten zuiden van de groene wig aan de Peelseheide worden ontsloten door twee lussen.
De hoofdontsluiting heeft een rijbaanbreedte van 4,5 - 5 m. Alle overige wegen hebben een breedte van 4 - 4,5 m. Deze breedte staat toe dat de wegen in twee richtingen worden gebruikt maar voorkomt hoge snelheden en verkeersonveilige situaties. Tevens komen nergens lange rechte straten voor. Deze maatregelen maken dat verkeersremmende maatregelen, zoals verkeersdrempels, overbodig zijn. De relatief smalle rijbanen zorgen voor een minimaal oppervlak aan verharding, hetgeen ten goede komt aan de groene kwaliteiten van de locatie.
De verkeersstructuur veraangenaamt zo het gebruik van het plangebied als woonbuurt.