direct naar inhoud van 5.47 Waarde - Meerwal en restveengebied
Plan: Buitengebied
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0420.114121-0001

5.47 Waarde - Meerwal en restveengebied

In paragraaf 5.1 Algemeen zijn de onderdelen waaruit een bestemming bestaat, toegelicht en is aangegeven waarop de uitgangspunten die in deze paragraaf staan, zijn gebaseerd.

Naast de aardkundige monumenten (zie Waarde - Aardkundig) komen er nog een aantal aardkundig waardevolle gebieden voor. Dit betreffen een aantal meerwallen en een restveengebied. Deze zijn beschermd met de dubbelbestemming Waarde - Meerwal en restveengebied. Ten zuidwesten van Wognum ligt een meerwal. Deze is ontstaan door het uitblazen van de (buiten de gemeente Medemblik gelegen) Baarsdorpermeer. De meerwal is als hoogte in het landschap nog goed te herkennen. Ook bij de Polder Bennemeer is een meerwal aanwezig. Deze is minder in het landschap herkenbaar. Wel is de meerwal door een andere bodemsamenstelling herkenbaar.

In het zuidwestelijke deel van de gemeente ligt een gebied met een restant van de vroegere veenbedekking. Dit gebied heeft ten eerste een belangrijke ecologische functie. Het laaggelegen natte veenpakket schept voorwaarden voor andere natuur dan in de omgeving. Als enig overgebleven veengebied in West-Friesland geeft het daarnaast informatie over de ontwikkeling van het landschap, de ontginning en de bewoning over een zeer lange periode. Het westelijke deel van het veengebied is eigendom van de Stichting “Landschap Noord-Holland”. Dit deel heeft de bestemming Natuur. Het oostelijke deel heeft de bestemming Agrarisch en is particulier eigendom. Het waterpeil mag, ter bescherming van de waardevolle gronden, niet worden verlaagd.