Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0420.BPBuitengebied-VA01 |
In de nota van uitgangspunten staan de gemeentelijke beleidskeuzes geformuleerd die van belang zijn voor het bestemmingsplan.
Daarnaast is het geldende beleid overgenomen uit het ontwerpbestemmingsplan Medemblik en de vigerende plannen van Wervershoof en Andijk. Het beeldkwaliteitsplan Andijk is daarbij niet specifiek meegenomen. De borging van de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het hele buitengebied vindt plaats in de regels.
Voor de kampeerterreinen heeft de raad van de gemeente Medemblik op 3 december 2007 de nota “Kampeerbeleid Medemblik” vastgesteld. Met betrekking tot uitbreiding van bestaande kampeerterreinen en uitbreiding van het aantal kampeerterreinen in het buitengebied is het volgende gesteld:
Er is ruimte voor twee nieuw terreinen in de categorie I (toercaravans e.d.) en de gemeente staat positief tegenover nieuwe locaties voor kleinschalig kamperen.
kleinschalig kamperen
Kleinschalig kamperen geeft – gelet op de tijdelijkheid daarvan – in het algemeen weinig inbreuk op het open landelijk gebied. Bovendien geldt er de verplichting tot het aanleggen van een groensingel rondom een kleinschalig kampeerterrein. Een bijkomstig aspect van deze vorm van kamperen is dat de agrariër/particulier naast zijn hoofdberoep extra inkomsten kan genereren. Om ruimtelijke spreiding van kleinschalige kampeerterreinen te waarborgen verdient het aanbeveling om hier een afstandsnorm te hanteren. Deze afstandsnorm bedraagt – zoals hiervoor reeds aangegeven - 1000 meter. Binnen een straal van hemelsbreed 1000 meter – gemeten vanaf de perceelgrens van een bestaand (regulier dan wel kleinschalig) kampeerterrein – mogen geen nieuwe kleinschalige kampeerterreinen worden gerealiseerd.
Het gemeentelijke beleid voor het toekomstgericht (duurzaam) ontwikkelen van de gemeente Medemblik is vastgelegd in de beleidsnota Duurzaam Medemblik. De brede aanpak van duurzaamheid maakt Medemblik concreet met de thema's: gebiedsontwikkeling, inkopen en aanbesteden, mobiliteit, energieopwekking, energiebesparing en bewustwording. Binnen deze thema's kan de gemeente sturen op duurzaamheid en toekomstbestendigheid.
Medemblik als duurzame gemeente betekent ook dat er ruimte is voor economische groei, dat ontwikkelingen aansluiten op de identiteit van het landschap en dat er ruimte is voor participatie en flexibiliteit in gebruiksmogelijkheden van gebouwen en ruimte. De economische belangen, de sociaal maatschappelijke betekenis en de landschappelijke en natuurlijke basis zijn met elkaar in evenwicht. De bevolking is erg betrokken, er zijn veel vrijwilligers. Bewoners en bedrijven zijn belangrijke partners voor de gemeente om de (duurzame) ambities te verwezenlijken.
Medemblik is (ook) in de toekomst een veilige en leefbare gemeente. Dit impliceert een aantrekkelijke, schone en herkenbare omgeving, waar de inwoners trots op zijn. Leefbaarheid hangt in belangrijke mate af van duurzaamheid. De milieuregelgeving, het milieubeleid (inclusief Europese Richtlijnen) dragen bij aan een gezond en veilig leefklimaat in een aantrekkelijke groene omgeving. Deze leefomgeving (met vitale natuur) wordt behouden. Nieuwe ontwikkelingen vinden plaats zonder de biodiversiteit aan te tasten of natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Medemblik heeft niet alleen oog voor de behoeften van nu, maar ook voor de leefbaarheid in de toekomst.
Duurzaamheid staat vaak synoniem voor fysieke duurzaamheid: Energieneutraal bouwen wordt de norm voor de nabije toekomst. In de komende jaren gaat Nederland steeds energiezuiniger bouwen. Van een epc 04 (in 2015) tot energieneutraal in 2020. Dat ligt vast in Europees en Nederlands overheidsbeleid. Zeer energiezuinig en energieneutraal bouwen biedt nu al een marktvoordeel ten opzichte van standaard nieuwbouw.
De gemeente Medemblik streeft naar een energie-efficiënte, duurzame omgeving. Medemblik wil de projectontwikkelaars meenemen in de transitie naar energieneutraal bouwen en/of renoveren. Hiervoor biedt de gemeente kosteloos een sublicentie van het programma GPR Gebouw (een online tool) aan om een objectief oordeel te kunnen geven over de duurzaamheid van de bouwplannen.
De Milieudienst Westfriesland is in het bezit van een licentie en verstrekt op verzoek van de gemeente een sublicentie aan de ontwikkelaar, architect of bouwer. De gemeente maakt voor de geplande nieuwbouw afspraken met de ontwikkelende partij over het gebruik van dit programma. De online tool GRP Gebouw is een hulpmiddel om de duurzaamheid van ontwerp voor een gebouw of woning objectief inzichtelijk te maken vanuit een aantal vaste thema's. Wanneer bij renovatieplannen en nieuwbouw van woningen een energielabel wordt overlegd, hoeft er voor dit onderdeel geen gebruik te worden gemaakt van GPR Gebouw.
Fysieke duurzaamheid
In aansluiting op de beleidsnota Duurzaam Medemblik is het streven om 20% van de huidige energievraag in de gemeente in 2020 met hernieuwbare energiebronnen op te wekken*. Dat kan binnen en buiten de gemeentegrenzen worden gerealiseerd. De fysieke duurzaamheid hangt samen met kleine interventies en maatregelen in het buitengebied. Iedere ontwikkeling draagt bij aan de verduurzaming door bijvoorbeeld: