Plan: | Montfoort, De Plaats 5 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0335.PBDeplaats5-on01 |
Provinciaal beleid/Streekplan 2005-2015 (provinciale structuurvisie)
De provincie Utrecht laat zich bij het ruimtelijke beleid voor een belangrijk deel leiden door het principe van beheerste groei van de stedelijke kernen en door een bescherming en herstel van de kwaliteit en beleving van het landelijk gebied. Om die reden moet de aantasting van waardevolle en kwetsbare open ruimten door nieuwe verstedelijking zoveel mogelijk worden vermeden. Beleidsmatig is dit principe onder meer vertaald in een ruimtelijke afbakening van bebouwingskernen door zogeheten rode contouren. Het ruimtelijke beleid dat door de provincie voor het stedelijke gebied wordt nagestreefd, richt zich in het bijzonder op intensief ruimtegebruik, benutting van bestaande restcapaciteit en benutting van inbreidings- en transformatielocaties. Het projectgebied met de percelen de Plaats 5 en Mannenhuisstraat 2 liggen binnen de rode contour van de gemeente Montfoort.
In het streekplan wordt voor de gehele gemeente Montfoort uitgegaan van een woningbouwprogramma van 410 woningen binnen de gestelde planperiode van 2005-2015. Deze kunnen voor een groot deel worden gerealiseerd door middel van het benutten van bestaande restcapaciteit. Een gedeelte zal echter moeten worden gerealiseerd op nieuwe inbreidings- en transformatielocaties. De onderhavige percelen en het gebied daaromheen, waarin recent het gezondheidscentrum met een aantal appartementen is gerealiseerd, wordt als inbreidings- en transformatielocatie aangemerkt.
Gemeentelijk beleid
Het gemeentelijk planologische beleid is vastgelegd in bestemmingsplannen voor het stedelijk gebied en het landelijk gebied. De locatie ligt binnen de historische kern van de gemeente Montfoort en maakt deel uit van het bestemmingsplan Binnenstad. Gelet op de datering van het vigerende bestemmingsplan (goedgekeurd in 1982) en de ontwikkelingen in het betreffende gebied, wordt vastgesteld dat het vigerende bestemmingsplan zijn actualiteitswaarde heeft verloren. Mede op grond van de actualiseringsplicht van de Wet op de ruimtelijke ordening zal daarom binnen afzienbare tijd een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld. Tot aan de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan onderschrijft het gemeentebestuur van Montfoort de doelstelling van het Streekplan 2005-2015 en het daaruit voortvloeiende ruimtelijke stedelijk beleid.
Vooruitlopend op de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad van Montfoort, heeft het gemeentebestuur de Visie Binnenstad 2030 gepresenteerd. Voor thema's zoals wonen, onderwijs, zorg en voorzieningen, toerisme, recreatie en cultuur, detailhandel, horeca en werkgelegenheid, verkeer en parkeren heeft het gemeentebestuur een aantal structurerende elementen kenbaar gemaakt. Met betrekking tot het thema toerisme, recreatie en cultuur is geconstateerd dat de historische kern Montfoort interessant is voor toeristen, maar dat de economische waarde van toerisme op dit moment nog te gering is. Het gemeentelijk beleid is daarom gericht op het uitbreiden van toeristische, recreatieve en culturele activiteiten. Herinrichting van de Plaats moet ertoe leiden dat deze plek meer een verblijfsplein en minder een parkeerplein wordt.
Conclusie
De beoogde ontwikkelingen passen binnen het stedelijk beleid uit het streekplan en binnen het gemeentelijk beleid dat is gericht op de uitbreiding van toeristische en recreatieve activiteiten.