direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Wezep, van Pallandtlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0269.WZ106-VG01

3.2 Provinciaal beleid

Het provinciaal beleid behelst een doorvertaling van rijksbeleid en is verwoord in tal van plannen. De belangrijkste betreft het Streekplan Gelderland 2005. Daarnaast zijn enkele streekplanuitwerkingen in het voorliggende geval van belang.

3.2.1 Uitgangspunten van het Streekplan Gelderland 2005

Op 20 september 2005 is het Streekplan Gelderland 2005 in werking getreden. Dit Streekplan heeft inmiddels de status van 'Structuurvisie' gekregen. De inhoud van het streekplan blijft voor de provincie de basis voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. Gemeenten krijgen een grotere eigen verantwoordelijkheid in het afhandelen van hun locale zaken.

In het Streekplan Gelderland 2005 wordt het motto van de Nota Ruimte "decentraal wat kan, centraal wat moet" vertaald naar het provinciale niveau "lokaal wat kan, provinciaal wat moet". Het streekplan kent een selectieve beleidsinzet op die zaken die van provinciaal belang zijn. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor gemeenten voor die zaken die van lokaal belang zijn. Het streekplan kent het onderscheid tussen de provinciale hoofdstructuur, verdeeld in het groenblauwe raamwerk en het rode raamwerk, en het multifunctionele gebied.

Het multifunctionele gebied beslaat het grootste gedeelte van de provincie. Het omvat de steden, dorpen en buurtschappen buiten de provinciale ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctionele platteland.

Voor het multifunctionele gebied geldt in het algemeen dat dit het domein is van de gemeenten en dat dit gebied een beperkte bemoeienis van de provincie kent.

In het Streekplan Gelderland 2005 valt het plangebied aan de Van Pallandtlaan binnen het multifunctionele gebied en heeft het de aanduiding "multifunctioneel platteland" gekregen. In afbeelding 3.1 is een uitsnede van de"Beleidskaart ruimtelijke structuur", behorende bij het Streekplan Gelderland 2005, opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0006.png"

Afbeelding 3.1 Uitsnede ruimtelijke structuurkaart provincie Gelderland (bron: Provincie Gelderland)

Het provinciaal beleid is erop gericht dat inbreidingslocaties voor woningbouw prioriteit hebben boven uitbreidingslocaties. Aangezien het plangebied op een saneringslocatie en binnen de contouren van bebouwd gebied ligt, kan het worden aangemerkt als inbreidingslocatie. Daarmee wordt voldaan het provinciale beleid zoals verwoord in het Streekplan Gelderland 2005.

3.2.2 Streekplanuitwerking 'Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking'

Op verzoek van gemeenten heeft de provincie in het streekplan een gebiedsspecifiek beleid ontwikkeld in de vorm van regionale structuurvisies. Deze visies zijn gebaseerd op een analyse van ruimtelijke structuren en ruimtelijke opgaven of ambities voor wat betreft de ruimtebehoefte. Voornamelijk gaan de visies in op de gewenste verstedelijking en de daarbij passende positie van de stedelijke kernen en netwerken en op de opgaven voor het landelijk gebied.

De gemeente Oldebroek maakt onderdeel uit van de regio 'Noord Veluwe'. De regio kenmerkt zich als een bijzonder belevingslandschap dat een aantrekkelijk toeristisch product is. De regio kent een goed voorzieningenniveau en een levendige lokale economie.

De ambitie van de regio is verwoord in de volgende hoofddoelstelling: "zorg dragen voor leefbare gemeenschappen in een hoogwaardige omgeving, waarbij natuur en landschap en leefbaarheid vanuit wederzijds respect met elkaar in evenwicht zijn"

Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft op 12 december 2006 de Streekplanuitwerking 'zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking' vastgesteld. Hierin worden regionale zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke functies aangewezen. Met deze zoekzones wil de provincie voorzien in de ruimtebehoefte tot 2015.

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0007.png"

Afbeelding 3.2 Uitsnede Streekplanuitwerking Zoekzones (bron: Provincie Gelderland)

Het beleid voor deze 'zoekzones' is gericht op het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en het benutten van de functionele mogelijkheid via herstructurering.

Zoekzones voor stedelijke functies zijn alleen aan de orde voor uitbreidingslocaties buiten bestaand bebouwd gebied. Het onderhavige perceel is gelegen in de zoekzone "Bebouwing (wonen/werken) 2000-2005".

3.2.3 Ruimtelijke verordening

In december 2010 heeft Provinciale Staten van de provincie Gelderland de Ruimtelijke Verordening vastgesteld.

Met deze ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen.

Op de kaart 'verstedelijking' van de ruimtelijke verordening zijn voor wat betreft de planlocatie geen bijzonderheden aangegeven.

Nieuwe bebouwing bij kleine kernen is op grond van de verordening toegestaan mits voldaan wordt aan het bepaalde in de Streekplanuitwerking "Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking".

Hieronder is een afbeelding van de kaart 'Verstedelijking' van de ruimtelijke verordening opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0008.png"

Afbeelding 3.3 Uitsnede kaart 'Verstedelijking' (bron: Provincie Gelderland)

3.2.4 Toetsing van het initiatief aan het provinciaal beleid

Het plangebied valt binnen het multifunctionele gebied. De gronden in het plangebied zijn aangeduid als "Multifunctioneel platteland". Ingevolge de Streekplanuitwerking en de daarbij behorende kaart valt het plangebied binnen de zoekzone 'Bebouwing (wonen/werken ) 2000-2005 en niet binnen een zoekzone die belemmeringen kan opleveren voor de realisering van het woningbouwproject. Het betreffende plan is in overeenstemming met de provinciale uitgangspunten.