direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Wezep, van Pallandtlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0269.WZ106-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

Het beleid van de gemeente Oldebroek is vastgelegd in diverse beleidsstukken. Het beleid dat voor dit plan relevant is wordt hierna weergegeven.

3.3.1 Structuurvisie 2030

De gemeente Oldebroek heeft in haar structuurvisie de lijnen naar de toekomst uitgezet. In de visie wordt een beeld gegeven van de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente tot 2030. Aangegeven wordt hoe wordt omgegaan met zaken als woningbouw, bedrijventerreinen, voorzieningen, recreatie, infrastructuur, natuur, landschap en landbouw.

Centraal in de visie staat de gedachte dat de gemeente Oldebroek haar eigen identiteit wil bewaren. Met deze gedachte als uitgangspunt geeft de gemeente aan wat er in de komende jaren wel en niet kan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0009.png"

Afbeelding 3.4 Uitsnede Structuurvisie 2030 (bron: Gemeente Oldebroek)


Inbreiding is mogelijk op nog onbebouwde plekken binnen de bestaande kernen of op locaties die hun huidige functie verliezen en waarvoor een andere invulling moet worden gezocht. Overigens is het niet de bedoeling dat op elke nu nog onbebouwde plek woningen gebouwd gaan worden. Dergelijke plekken hebben ook hun waarde, doordat ze lucht geven in de buurt. Er moet bovendien voldoende ruimte blijven om te spelen en te recreëren.

Het plangebied is in de Structuurvisie niet specifiek aangewezen als ontwikkellocatie. Door het saneren van de voormalige bedrijfsbebouwing ontstaat er wel een locatie met mogelijkheden voor woningbouw als logische vervolgbestemming. Het plangebied bevindt zich in het overgangsgebied van de kom met het landschappelijk waardevol gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0010.png"

Afbeelding 3.5 Uitsnede ontwikkellocaties (bron: Gemeente Oldebroek)

Door de marktwerking kent de gemeente steeds meer dure woningen in de koopsector. Voor huishoudens met een lager besteedbaar inkomen wordt het steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden. Er blijkt veel behoefte te zijn aan woningen voor senioren, voor 1- en 2-persoonshuishoudens en voor specifieke doelgroepen, zoals gehandicapten. Inbreidingslocaties zijn door hun ligging vaak zeer geschikt voor deze doelgroepen. Daarnaast zullen veel starters een beroep blijven doen op de woningmarkt, omdat het aandeel jongeren in de Oldebroekse bevolking relatief hoog is. Het gemeentelijk beleid is erop gericht een gedifferentieerd woningaanbod te garanderen.

3.3.2 Kwalitatief Woningbouwprogramma

In het Kwalitatief Woningbouwprogramma geeft de gemeente aan dat zij voldoende woningen wil realiseren voor de opvang van de eigen woningbehoefte. De gemeente wil daarbij een gedifferentieerde woningvoorraad realiseren, zodat verschillende alternatieven kunnen worden aangeboden aan mensen met binding aan de gemeente Oldebroek.

In het onderhavige woningbouwproject is qua prijs geen sprake van woningdifferentiatie. Het voldoet daarmee niet aan de uitgangspunten van het Kwalitatief Woningbouwprogramma. Alle woningen worden namelijk in het duurdere segment aangeboden. Eerder heeft het college echter besloten op de betreffende locatie geen goedkope woningen te willen realiseren. Goedkope woningen zijn op deze locatie niet wenselijk omdat de verkaveling dan niet aansluit bij de overgang naar het landschap van De Soppe.

3.3.3 Welstandsnota gemeente Oldebroek

De gemeenteraad van Oldebroek heeft op 22 juni 2004 de ´Welstandsnota Gemeente Oldebroek´ vastgesteld. In de nota staan welstandscriteria die burgemeester en wethouders gebruiken bij de beoordeling of een bouwplan redelijkerwijs voldoet aan de eis van welstand, met als doel een bijdrage te leveren aan het behoud en de verbetering van het woonmilieu en de aantrekkelijkheid van onder andere de kern Wezep.

In de welstandsnota is de gemeente onderverdeeld in een aantal deelgebieden. Het plangebied maakt deel uit van zowel deelgebied 2 "buitengebied - overgangsgebied" als van deelgebied 3 "Zuiderzeestraatweg".

afbeelding "i_NL.IMRO.0269.WZ106-VG01_0011.png"

Afbeelding 3.6 Uitsnede welstandsnota (bron: Gemeente Oldebroek)

Het eerstgenoemde gebied is een landschappelijk hoog gewaardeerd gebied met grote recreatiewaarde. Door ontwikkelingen en functieveranderingen wordt de oorspronkelijke relatie tussen de bebouwing en het land(schap) minder vanzelfsprekend. Ontwikkelingen in dit gebied dienen aan te sluiten bij de bestaande karakteristieken van het gebied.

In deelgebied 3 is het beleid gericht op het handhaven van het afwisselende beeld van het bebouwingslint. Bebouwing dient zich te voegen in de bestaande structuur waardoor de karakteristiek van het bebouwingslint behouden blijft, maar biedt wel mogelijkheden tot vernieuwing. In het bebouwingsbeeld is sprake van een kleinschalig gevarieerd bebouwingsbeeld. Elk pand kent binnen beperkte marges zijn eigen situering, uitstraling en kleur- en materiaalgebruik.

Voor het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin ook welstandscriteria zijn opgenomen.

3.3.4 Gemeentelijk Rioleringsplan

De gemeente Oldebroek heeft op 16 december 2008 het gemeentelijk rioleringsplan vastgesteld. Aanleiding is de bestaande wetgeving waarin is aangegeven dat elke gemeente een wettelijke zorgplicht heeft voor de doelmatige inzameling en transport van afvalwater, maar ook een zorgplicht voor doelmatige inzameling en verwerking van hemelwater en het voorkomen van structurele grondwateroverlast.

De woningen in het plangebied zullen worden aangesloten op het gemeentelijke rioleringsstelsel. Het afvalwater zal daarop geloosd worden. Hemelwater kan infiltreren in het plangebied. Hiermee wordt voldaan aan de uitgangspunten van het gemeentelijk rioleringsplan.

3.3.5 Gemeentelijk Waterplan

Het Waterplan Oldebroek 'Water waarderen!' is een gezamenlijk plan van de gemeente Oldebroek en het Waterschap Veluwe. Het geldt voor de planperiode 2009-2015 en heeft als doel het realiseren van een gezond en veerkrachtig watersysteem met het oog op een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving.

Gestreefd wordt naar de ontwikkeling van een duurzaam watersysteem en waterketen. Uitgangspunt hierbij is de zogenaamde drietrapsstrategie van vasthouden, bergen en afvoeren (niet afwentelen van waterproblemen) en schoonhouden, scheiden en schoonmaken. Het beleid is erop gericht om zo weinig mogelijk schoon hemelwater via de riolering af te voeren. Bij voorkeur wordt hemelwater afgekoppeld van de riolering en zoveel mogelijk geïnfiltreerd in de bodem of afgevoerd naar het oppervlaktewater.

3.3.6 Beleid omtrent Bed and Breakfast

In de gemeentelijke beleidsnota 'Recreatie & Toerisme in de gemeente Oldebroek (2002)' wordt ter bevordering van de verbreding van het toeristisch product de diversiteit en de kwaliteitsverbetering in het aanbod van verblijfsaccommodaties gestimuleerd. Er staat onder meer in vermeld dat er behoefte is aan enerzijds meer toeristische overnachtingsmogelijkheden in de gemeente. Omdat een bed & breakfastvoorziening gezien wordt als een welkome aanvulling op het huidige toeristische aanbod, is bij de bestemming 'Wonen-1' door middel van een afwijkingsbevoegdheid een regeling opgenomen om onder voorwaarden een bed & breakfastvoorziening mogelijk te maken.