direct naar inhoud van 4.6 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Wezep, van Pallandtlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0269.WZ106-VG01

4.6 Bedrijven en milieuzonering

4.6.1 Inleiding

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering. Onder milieuzonering verstaan we het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:

  • het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies;
  • het bieden van voldoende zekerheid aan bedrijven dat zij hun activiteiten duurzaam onder aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.

Omdat het plangebied louter een woonfunctie krijgt, is het eerste aandachtspunt niet aan de orde.

Voor wat betreft de aanwezigheid van de horecagelegenheid aan de overzijde van de Zuiderzeestraatweg speelt het tweede aandachtspunt hier wel een rol. Het bedrijf zou kunnen worden beperkt vanwege de realisering van een aantal nieuwe woningen. Door Buijvoets Bouw- en Geluidsadvisering is een akoestisch onderzoek industrielawaai uitgevoerd, om na te gaan of deze 'inrichting' geen geluidsoverlast zal veroorzaken bij de geplande woningen, of voldaan kan worden aan de geluidnormen en welke maatregelen eventueel kunnen bijdragen aan het verminderen van de geluidsbelasting.

Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 4 van de toelichting. Hieronder worden de bevindingen van het onderzoek beknopt weergegeven.

4.6.2 Onderzoek

Er is voor de geplande woningen langs de Zuiderzeestraatweg sprake van een gemengd gebied. Gezien de hoeveelheid bedrijvigheid in de omgeving en de drukke wegen is het acceptabel een geluidsniveau ter plaatse van de woningen toe te laten van 50 dBA-etmaalwaarde. De gemeente heeft geen geluidbeleid waaraan kan worden getoetst.

De horecagelegenheid aan de overzijde van de Zuiderzeestraatweg valt onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit. De grenswaarden van het Activiteitenbesluit komen overeen met de richtwaarde van 50 dB(A) voor een gemengd gebied.

De geluidsbelasting in de omgeving, ten gevolge van de activiteiten, is bepaald met een rekenmodel, volgens de Handleiding meten en rekenen industrielawaai.

Het al of niet herkenbaar zijn van muziekgeluid bij de woningen is sterk afhankelijk van het referentieniveau van het omgevingsgeluid hetgeen volledig wordt bepaald voorgrondlawaai door wegverkeer op de Zuiderzeestraatweg. Het referentieniveau van het omgevingsgeluid kan worden gemeten of berekend en is de hoogste van de volgende twee waarden:

  • 1. het berekende equivalente geluidniveau door wegverkeerslawaai - 10 dB(A),
  • 2. het gemeten geluidniveau L95 excl. de bijdrage van de inrichting.

Uitgaande van een binnenniveau van 95 dB(A) bedraagt het equivalente muziekgeluidniveau op de gevels van de bestaande en nieuwe woningen 44 dBA. De piekgeluiden komen dan uit op (44 + 5 á 10 =) 49 tot 54 dBA.

De piekgeluiden door muziek liggen 1 tot 6 dBA boven het referentieniveau van het omgevingsgeluid waarmee de muziek herkenbaar is en dus de correctie van 10 dB moet worden toegepast.

Bij 5 dBA lagere muziekgeluidniveaus in de zaal (90 dBA langs de gevels) is het gemiddelde geluidsniveau bij zowel de bestaande als geplande woningen maximaal 39 dBA en het piekniveau 49 dB(A). Dat is ongeveer gelijk aan het referentieniveau van het omgevingsgeluid. De verwachting is dat bij een muziekgeluidniveau van 90 dB(A) langs de gevels van de zalen 4 en 5 de muziek bij de woningen aan de overzijde van de Zuiderzeestraatweg dan ook niet herkenbaar zal zijn. Dat betekent dat de straffaktor voor muziek (10 dB) niet toegepast hoeft te worden en aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit kan worden voldaan.

4.6.3 Conclusie bedrijven en milieuzonering

Zowel bij bestaande als bij de nieuw te realiseren woningen kan door Coelenhage aan de geluidsvoorschriften van het Activiteitenbesluit worden voldaan. De nieuw te bouwen woningen vormen daarom geen belemmering voor de bedrijfsvoering van Coelenhage.

De geluidsbelasting LDEN door wegverkeerslawaai bedraagt 67 dB en de vereiste geluidwering bedraagt (67 - 33 = 34 dB. Dit betekent dat bij een muziekgeluidniveau van 39 dBA op de gevels van de geplande woningen de muziek in de woning (39 - 34 =) 5 dB(A) bedraagt en dus niet waarneembaar is.

Door de hoge geluidsbelasting LDEN ten gevolge van wegverkeerslawaai van 67 dB, is sprake van een slechte geluidskwaliteit bij de voorgevels van de geplande woningen. Wanneer 50 dBA (etmaalwaarde) muziekgeluid bij de gevels wordt gecumuleerd met het wegverkeerslawaai, dan blijft belasting 67 dB. Door het muziekgeluid vanuit de horecagelegenheid wordt de geluidskwaliteit in de omgeving niet slechter.

Omdat de woningen binnen het plangebied aan de achterzijde geluidsluwe gevels en terrassen hebben en de voorgevels voldoende worden geïsoleerd, is sprake van een goede ruimtelijke ordening.