direct naar inhoud van 4.10 Water
Plan: A. van Ouwaterstraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.0000170312-OH01

4.10 Water

Watertoets en waterbeheer

In het plangebied wordt het waterbeheer gevoerd door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De rioleringstaak binnen het plangebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Oudewater. In het kader van de wettelijk verplichte watertoets is over deze ruimtelijke ontwikkeling overleg gevoerd met de waterbeheerder, waarbij de opmerkingen van de waterbeheerder zijn verwerkt in deze waterparagraaf.

Relevant beleid

Bij de planvorming zijn er verschillende partijen betrokken met betrekking tot water.

  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (belangrijkste beleidsnota's: Waterbeheerplan 2010-2015 'Water Voorop!' en Waterstructuurvisie, Keur en Legger).
  • Provincie Utrecht (Provinciaal waterplan, Grondwaterplan, provinciale milieuverordening).
  • Gemeente (Waterplan, GRP, Milieuplan).

Basisprincipes omgaan met water:

  • vasthouden - bergen - afvoeren (waterkwantiteit);
  • schoon houden - scheiden - zuiveren (waterkwaliteit);
  • waarborg tegen overstroming - overstromingsrobuust bouwen (veiligheid).

Beleid hemel- en afvalwater

Bij de afvoer van overtollig hemelwater is infiltratie van water in de bodem het uitgangspunt, omdat dit het meest duurzaam is. Oppervlakkige afvoer naar de infiltratievoorziening en infiltratie via wadi's heeft daarbij de voorkeur. Als oppervlakkige infiltratie niet mogelijk is, is ondergrondse infiltratie door middel van bijvoorbeeld een infiltratieriool een optie. Als ondergrondse infiltratie niet mogelijk is, kan hemelwater via een bodempassage worden geloosd op oppervlaktewater. Schoon hemelwater (bijvoorbeeld vanaf dakoppervlakken) kan direct worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Speciale aandacht wordt besteed aan duurzaam bouwen en een duurzaam gebruik van de openbare ruimte om een goede kwaliteit van het afgekoppelde hemelwater te garanderen.

Huidige situatie waterhuishouding

Het plangebied ligt in het noordelijke deel van de kern Oudewater en bestaat uit een schoolcomplex en verhard terrein. Het oppervlaktewaterpeil in het plangebied heeft een vast peil van -1,76 m NAP. Het plangebied is momenteel aangesloten op een gemengd rioolstelsel.

Water in relatie tot de ruimtelijke ontwikkeling

De ruimtelijke ontwikkeling heeft weinig tot geen gevolgen voor het watersysteem. In het kort gaat het om het volgende:

  • het verhard oppervlak neemt niet of nauwelijks toe. Deze geringe toename van verhard oppervlak heeft weinig gevolgen voor het watersysteem. Het bestaande watersysteem kan tijdens een hevige regenbui al het hemelwater vanaf dit oppervlak verwerken en bergen;
  • het bestaande oppervlaktewater wordt niet aangepast;
  • water wordt niet buiten het plangebied geborgen;
  • er vindt geen lozing plaats van verontreinigingen en/of verontreinigd water naar oppervlaktewater;
  • het plangebied ligt niet in een peilgebied waar een wateropgave (NBW of KRW) is;
  • het plangebied ligt niet op of nabij een waterkering of belangrijke watergang;
  • het plangebied ligt niet nabij een rwzi of rioolpersleiding.

Afvoer hemelwater

Als infiltratie niet mogelijk is, kan hemelwater via een bodempassage worden geloosd op oppervlaktewater. Schoon hemelwater (bijvoorbeeld vanaf dakoppervlakken) kan direct worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Hemelwater wordt via een gemengd stelsel afgevoerd.

Afvalwater

Afvalwater wordt via het riool afgevoerd. Het riool wordt aangesloten op een gemengd rioolstelsel.

Toekomstige ontwikkelingen

Het bebouwd oppervlak op de locatie wordt vergroot van 784 m² naar 865 m². Het bestrate oppervlak wordt verkleind van 606 m² naar 116 m². Hiermee gaat het totaal verharde oppervlak van 1.390 m² naar 981 m². Dit is een vermindering van ca. 30%. Het niet bebouwde en verharde terrein wordt ingericht als tuin. Hierdoor wordt het oppervlak waarover het regenwater de grond in kan dringen aanmerkelijk vergroot. Watercompensatie is derhalve niet aan de orde.