direct naar inhoud van 2.3 Toekomstige situatie
Plan: Molenwal
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.0000190313-ON01

2.3 Toekomstige situatie

Uitgangspunten

Het nu braakliggende terrein zal getransformeerd worden in een woongebied bestaande uit 27 appartementen en 8 grondgebonden woningen. De bouwhoogtes sluiten aan bij de hoogte van de omliggende bebouwing om een relatie met de directe omgeving te verkrijgen. De maximale hoogte bedraagt drie bouwlagen en een (terugliggende) kap. Parkeren gebeurt op openbaar terrein maar ook op de aan het straatbeeld onttrokken achterterreinen. Een klein deel van de benodigde parkeerplaatsen zal ondergronds gerealiseerd worden. Het gebied zal een enigszins besloten karakter krijgen dat samen met de aanwezige bebouwing een min of meer gesloten blok vormt. Er zullen zowel starters- als nultreden (levensloopbestendige) woningen gerealiseerd worden.

Binnen het plangebied vallen tevens de percelen van de woningen aan de Molenstraat 3, 5 en 7 en de Utrechtsestraatweg 43 t/m 51. Deze percelen zijn in het plangebied opgenomen omdat de bewoners de mogelijkheid wordt geboden een grondstrook aan hun perceel te kopen. Om deze grondstrook geheel bij het bestaande perceel te kunnen betrekken, wordt de bestemming gewijzigd. Aangezien voor deze percelen de vigerende regeling wordt overgenomen, wordt deze ondergeschikte wijziging niet aangemerkt als ontwikkeling en zal in de rest van de toelichting buiten beschouwing gelaten worden.

Omschrijving bouwplan

Voor de invulling van het gebied is een beeldkwaliteitsplan opgesteld, dat in mei 2012 is vastgesteld door de gemeenteraad. Dit plan gaat uit van een eigentijdse architectuur die goed aansluit op de historische bebouwing in het centrum. De bebouwing zal zich logischerwijs oriënteren op de Molenwal, en op de hoek Molenwal-Molenstraat zal een markant gebouw verrijzen, geïnspireerd op de historische molen die hier in het verleden heeft gestaan. Het gebied zal drie entrees kennen die allen op de Molenwal aansluiten.

In de noordelijke punt van het plangebied komt een appartementencomplex dat zal bestaan uit drie bouwlagen met daarin negen woningen van 130 m². Parkeren gebeurt hier ondergronds. Ten zuiden van dit gebouw komen de acht grondgebonden woningen: deze bestaan uit twee lagen met een kap en hebben een vloeroppervlakte van 59,4 m². De woningen staan op een perceel van ruim 120 m² en zijn voorzien van een achtertuin. Het meest zuidelijke gebouw herbergt achttien starters appartementen van 75m² en een praktijkruimte waar een kleinschalige gezondheidzorgvoorziening in de vorm van een fysio-praktijk mogelijk wordt gemaakt in de onderste plint. In het kader van flexibiliteit en uitwisselbaarheid is hier ook een bedrijf tot en met categorie 2 uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten mogelijk. Indien er zich noch een bedrijf, noch een gezondheidszorgvoorziening vestigt, kunnen hier ook vier startersappartementen gerealiseerd worden.

De openbare ruimte zal ook deels op de schop gaan: getracht wordt door middel van het profiel een relatie te leggen met de vroegere stadsmuur die op deze locatie lag. Verder zullen er langsparkeerplaatsen worden gerealiseerd en bomen worden aangeplant. Het binnenterrein zal voornamelijk ten behoeve van parkeren worden ingericht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.0000190313-ON01_0003.png"

Verkavelingsplan (bron: Heijwaal Projectontwikkeling)

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.0000190313-ON01_0004.png"

Impressie hoek Molenwal (bron: Heijwaal Projectontwikkeling)

Ruimtelijke effecten

Het nu braakliggende terrein zal met de beoogde ontwikkeling een hoogwaardige en meer binnenstedelijke uitstraling krijgen. Door de verticale geleding en architectuur sluit het ensemble goed aan bij het historische centrum en heeft het een fijnmazige uitstraling. Hierdoor zal het gebied gevoelsmatig meer bij het historische centrum getrokken worden. De schaal, positionering, kleurstelling en maatvoering zijn afgestemd op de directe omgeving waardoor er een ruimtelijke samenhang ontstaat.