direct naar inhoud van 4.11 Ecologie
Plan: Supermarktlocatie hoek Lijnbaan-J.J. Vierbergenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.118201526000-VA01

4.11 Ecologie

Samenvatting

Deze paragraaf betreft een samenvatting van het uitgebreide bureauonderzoek zoals opgenomen in Bijlage 3. Tevens zijn de resultaten van het ecologische veldonderzoek (Bijlage 5) naar vleermuizen hieronder kort samengevat.

Huidige situatie

Het plangebied bestaat uit watergangen, gras, struiken en bomen.

Beoogde ontwikkelingen

In het plangebied wordt een supermarkt met bijbehorende parkeerplaatsen gerealiseerd. Hiervoor moeten de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • verwijderen beplanting en bomen;
  • dempen watergang;
  • bouwrijp maken;
  • bouwwerkzaamheden.

Resultaten onderzoek

Gebiedsbescherming

Het plangebied vormt geen onderdeel van een natuur- of groengebied met een beschermde status, zoals Natura-2000. Het plangebied maakt ook geen deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De Natuurbeschermingswet 1998 en het beleid van de provincie staan de uitvoering van het plan dan ook niet in de weg.

Soortenbescherming

Het bestemmingsplan is het besluit dat ingrepen mogelijk maakt en een aantasting van beschermde dier- of plantensoorten kan betekenen. Uiterlijk bij het nemen van een besluit dat ruimtelijke veranderingen mogelijk maakt, zal daarom zekerheid moeten zijn verkregen of verlening van ontheffing op grond van de Flora- en faunawet nodig zal zijn en of het reëel is te verwachten dat deze zal worden verleend.

In het bureauonderzoek is ingeschat dat in het plangebied mogelijk enkele beschermde soorten voorkomen, zie tabel 4.5. Op basis van een onderzoek naar beschermde vissen (Bijlage 4), is in het bureauonderzoek reeds geconcludeerd dat er geen beschermde vissen voorkomen. Uit een quick scan is gebleken dat het plangebied eveneens niet geschikt is voor vaste verblijfplaatsen van broedvogels (bijlage 6).

Tabel 4.5 Voorkomende beschermde soorten

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.118201526000-VA01_0005.png"

Uit het veldonderzoek naar vleermuizen is gebleken dat het plangebied foerageergebied is voor gewone dwergvleermuis en laatvlieger. Het betreft geen wezenlijk (belangrijk) foerageergebied, omdat de vleermuizen ook foerageren in de omgeving. Er bevinden zich in de omgeving van het plangebied tevens baltsplaatsen van gewone dwergvleermuis. Bij een baltsplaats vliegt een vleermuis rond en zendt sociale geluiden uit. Op deze baltsplaatsen worden geen effecten voorzien als gevolg van de afstand tot het plangebied en de omvang van de ingreep. Op grond van de gevonden resultaten worden effecten op vleermuizen dan ook uitgesloten.

Het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van een supermarkt en parkeerplaatsen. De benodigde werkzaamheden ten behoeve van deze ontwikkeling kunnen leiden tot aantasting van te beschermen natuurwaarden.

  • Er zal geen ontheffing nodig zijn voor de tabel 1 soorten van de Flora- en faunawet waarvoor een vrijstelling van de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet geldt.
  • Tijdens werkzaamheden dient rekening te worden gehouden met het broedseizoen. Hiervoor is geen standaardperiode, het gaat erom of er een broedgeval is. Verstoring van broedende vogels is verboden.
  • Uit de verkennende veldinventarisatie blijkt dat in het plangebied geen vaste nesten van vogels aanwezig zijn.
  • Uit het onderzoek blijkt dat het plangebied door vleermuizen gebruikt wordt als foerageergebied. Het betreft geen wezenlijk foerageergebied, omdat vleermuizen ook in de directe omgeving foerageren. In de omgeving van het plangebied is tevens een baltsplaats gelegen. Gezien de afstand tot het plangebied en de omvang van de ingreep zal dit geen effecten op de baltsplaats hebben. Effecten op vleermuizen kunnen dan ook worden uitgesloten.
  • De kleine modderkruiper komt niet voor in het plangebied (Bijlage 4).
  • Langs de oostgrens van de bebouwde kom is een groenbuffer aangelegd van ± 10 ha waarbij veel bomen zijn aangeplant en waterpartijen gegraven. Deze groenbuffer heeft enerzijds tot doel de bebouwing af te schermen en anderzijds een parkachtige functie met wandelpaden en waterpartijen. In het kader van de Boswet waarin een herplantingsplicht geldt, is de aanleg van de groenbuffer voldoende voor de compensatie van het rooien van de bomen. De bomen die langs de zuid en west rand van het perceel staan, zullen behouden blijven.