direct naar inhoud van 3.2 Regionaal beleid
Plan: Voorthuizerstraat 196/Arkemheenseweg 10
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.BPBGvoorthuistr196-ON01

3.2 Regionaal beleid

3.2.1 Structuurvisie Regio Noord-Veluwe 2005-2014 (+Reconstructieplan)

In de Structuurvisie Regio Noord-Veluwe 2005-2014 pleit de regio voor ruimtelijke kwaliteit in zogenoemde 'zwermgebieden'. Zwermgebieden zijn gebieden waar een mengeling van agrarisch gebruik, natuur, landschap, wonen, werken, recreatie en sport ontstaat. Het is landbouwgebied met veel bebouwing en veel niet-agrarische bedrijven. Het gebied direct ten zuiden van Putten aan de Voorthuizerstraat, de omgeving Huinen en enkele verspreid liggende concentraties aan bebouwing, zijn aangemerkt als intensieve rode zwermgebied. Het gebied is in het Reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht-Oost aangemerkt als verwevingsgebied.

Voor intensieve zwermgebieden geldt een nieuwe verstedelijkingsopgave; hier moet kwaliteitsverbetering plaatsvinden door en in combinatie met introductie van een stad/land relatie. De zwermgebieden lenen zich bij uitstek voor verdere concentratie en verweving van de functie niet-agrarische bedrijvigheid. In andere deelgebieden wordt gestreefd naar verplaatsing van niet-agrarische functies. Deze functies kunnen zich vestigen in de zwermgebieden. Het beleid is daarom gericht op de hoofdfuncties landbouw, wonen en bedrijvigheid.

Niet-agrarische bedrijven
Vanwege de goede infrastructuur en vanwege het aantal reeds aanwezige bedrijven zijn de intensieve zwermgebieden geschikt om meer bedrijvigheid toe te laten. Er is ruimte voor bestaande (agrarische) bedrijven, maar daarnaast ook voor uitplaatsing van niet-agrarische bedrijven elders uit het buitengebied, die daar vanuit hun aard en/of schaal ongewenst zijn. Verplaatsing van niet-agrarische bedrijven uit het overige buitengebied kent één of meer van de volgende voordelen:

  • dat de bedrijven die zich in het buitengebied niet meer verder kunnen ontwikkeling, in dit gebied wel weer ruimte krijgen;
  • dat overlast in de vorm van verkeer in het buitengebied afneemt, doordat veel (zwaar) verkeer direct naar grotere ontsluitingswegen, zoals de Voorthuizerstraat, kan rijden in plaats van door het buitengebied;
  • dat de verstening van het buitengebied afneemt, omdat de oude locatie gesloopt moet worden.

Voorliggend bestemmingsplan heeft betrekking op de verplaatsing van een niet-agrarische nevenactiviteit (Arkemheenseweg 10) uit het buitengebied van Putten naar het intensieve rode zwermgebied langs de Voorthuizerstraat (Voorthuizerstraat 196). Het bestemmingsplan past binnen de uitgangspunten uit de regionale structuurvisie en het Reconstructieplan.

3.2.2 Waterbeheersplan Veluwe 2010-2015

Vanaf 1 januari 2013 zijn Waterschap Vallei & Eem en Waterschap Veluwe gefuseerd. Het nieuwe waterschap heet vanaf heden Waterschap Vallei en Veluwe. Het plangebied ligt in het oorspronkelijke beheersgebied van Waterschap Veluwe. Omdat het nieuwe waterschap nog geen nieuw beleid heeft vastgesteld wordt vooralsnog uitgegaan van het waterbeheersplan van Waterschap Veluwe.

Voor de periode 2010-2015 heeft Waterschap Veluwe het Waterbeheersplan Veluwe opgesteld. Op de onderdelen robuust watersysteem, waterkwaliteit en ecologie wordt er voor de periode 2010-2015 een doorkijk gegeven naar 2027. Op die manier maakt het Waterschap Veluwe de wateropgave voor wat betreft de Kaderrichtlijn Water, inclusief financiering, concreet. Dat wil zeggen dat de wateropgave voor de Veluwe wordt vertaald in de doelen die in 2015 zijn gehaald. Het waterbeheersplan heeft de volgende doelen:

  • doel 1: Veilige dijken;
  • doel 2: Gewenste grond- en oppervlaktewaterstanden;
  • doel 3: Vermindering wateroverlast en water voor droge tijden;
  • doel 4: Goede onderhoudssituatie;
  • doel 5: Herstel en behoud van bijzondere natuur;
  • doel 6: Goede waterkwaliteit;
  • doel 7: Stedelijk waterbeheer;
  • doel 8: Transport en zuivering van afvalwater;
  • doel 9: Brede kijk.

Per doel zijn verschillende opgaven van toepassing die in de periode 2010-2015 zullen worden aangepakt.

Voor dit bestemmingsplan is een waterparagraaf opgenomen in paragraaf 4.8. Hierin is opgenomen welke waterhuishoudkundige thema's relevant zijn voor het plangebied en op welke manier daarmee wordt om gegaan.