direct naar inhoud van 4.5 Luchtkwaliteit
Plan: Verbinding Nijverheidsweg - Stationsstraat
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.Keizerswoert1-VO01

4.5 Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. Hiermee wordt de wijziging van de Wet Milieubeheer ten aanzien van de luchtkwaliteitseisen bedoeld. De wet maakt een onderscheid in projecten die "in betekenende mate" (IBM) en "niet in betekenende mate" (NIBM) bijdragen aan verslechtering van de luchtkwaliteit. Daarnaast worden er bestemmingen genoemd die extra gevoelig zijn voor luchtvervuiling (gevoelige bestemmingen).

Uiteraard moet niet alleen bij gevoelige bestemmingen maar bij alle projecten sprake zijn van een goede ruimtelijke ordening. Uit dit oogpunt moet afgewogen worden of het aanvaardbaar is om een bepaald project op een bepaalde plaats te realiseren. Hierbij speelt de blootstelling aan luchtverontreiniging een rol, ook als het project zelf hier niet of nauwelijks aan bijdraagt.

Projecten die "niet in betekende mate" leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit hoeven volgens de Wet luchtkwaliteit niet langer afzonderlijk getoetst te worden op de grenswaarde(n). Tenzij een dreigende overschrijding van één of meerdere grenswaarden te verwachten is. Volgens de gelijknamige AMvB ligt de grens van "niet in betekenende mate" bij 3% van de grenswaarde van een stof. De concentraties in de buitenlucht van zowel zwevende deeltjes (PM10) als stikstofdioxide mogen met niet meer dan 3% toenemen.

Voorliggend bestemmingsplan maakt de verplaatsing van de toegangsweg tussen de Stationsstraat en de Nijverheidsweg mogelijk. Hierdoor wordt het bedrijventerrein aan de zuidwestzijde beter ontsloten. Van een (ingrijpende) uitbreiding van de bestaande infrastructuur is geen sprake. Redelijkerwijs valt een toename van het aantal verkeersbewegingen door deze aanpassingen niet te verwachten. Niettemin is toch een luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd. Daaraan ligt ten grondslag dat de nieuwe verbindingsweg (indirect) aansluit op de toekomstige rondweg Henslare. De herinrichting van deze rondweg zou in beperkte mate van invloed kunnen zijn op het aantal verkeersbewegingen op de nieuwe verbindingsweg. Voor de volledigheid heeft daarom een onderzoek plaatsgevonden. In dat kader is de mogelijke toename van de volgende luchtverontreinigende stoffen onderzocht: stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10) en benzeen (C6H6). Uit het rapport blijkt dat de wettelijke luchtkwaliteitsnormen niet worden overschreden. Er hoeven gezien deze conclusie geen maatregelen te worden getroffen om aan de luchtkwaliteitseisen te kunnen voldoen.

Op basis van het onderzoek kan worden geconcludeerd, dat er vanwege luchtkwaliteit geen belemmeringen zijn ten aanzien van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.