direct naar inhoud van 4.3 Omgevingsaspecten
Plan: Het Heem
Status: concept
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.0001bvheem12-CC01

4.3 Omgevingsaspecten

Voorafgaand aan de keuze voor de inzet van de beheersverordening voor het gebied Het Heem heeft een scan plaatsgevonden van relevante omgevingsaspecten in het gebied. Dit onderzoek is beperkt van aard, omdat de beheersverordening gericht is op instandhouding van de bestaande situatie.

Het onderzoek richtte zich erop te bepalen of in het gebied vanuit het oogpunt van milieu, natuur, verkeer of water aanleiding bestaat tot het treffen van maatregelen. Hiervoor is een toets uitgevoerd op het voldoen aan wet- en regelgeving.

Ruimtelijke situatie

Ligging gebied

  • Het gebied Het Heem ligt in het hart van diverse verblijfsrecreatieterreinen ten westen van de rijksweg Breskens-Schoondijke en de kern Breskens.
  • Het gebied ligt ingeklemd tussen de Langeweg aan de zuidzijde, het voormalige Fort Frederik Hendrik aan de noordzijde en verblijfrecreatieve bebouwing aan de oostzijde. Aan de westzijde bevindt zich een agrarisch perceel.

Ontsluiting

Het Heem is toegankelijk vanaf de Langeweg. De ontsluiting loopt centraal door het langwerpige gebied (circa 170 bij 360 meter). Aan deze ontsluiting zijn dwarsstraatjes gekoppeld die eindigen in 8 hofjes of pleintjes.

  • Aan de noordwestzijde is voorzien in de mogelijkheid in een tweede ontsluiting. De weg loopt momenteel echter dood op het agrarisch perceel.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.0001bvheem12-CC01_0002.jpg"

Woningen

  • De woonbuurt omvat 82 woningen, waarvan verreweg het grootste deel vrijstaand is gebouwd.
  • In ongeveer de helft van het aantal gevallen zijn de woningen niet meer op de voor vrijstaande woningen gebruikelijke minimumafstand van 3 meter ten opzichte van de zijdelingse perceelsgrenzen gesitueerd. In de loop van de tijd zijn namelijk binnen deze afstand aan- en uitbouwen (waaronder garages) gerealiseerd.
  • De woningen zijn hoofdzakelijk georiënteerd op de 8 hofjes of pleintjes. Op enkele uitzonderingen na zijn de woningen in een strakke rooilijn gebouwd, op redelijk grote afstand van de voorste perceelsgrens en dus van de openbare weg. De oppervlakte van het achtererf is daardoor over het algemeen beperkt.
  • Het Heem is destijds opgezet als verblijfsrecreatieterrein voor recreatiewoningen. Het grootste deel van de woningen is in de loop van de tijd uitgebreid en gemoderniseerd. Ook zijn er recreatiewoningen gesloopt en heeft vervangende nieuwbouw plaatsgevonden. Alle woningen zijn geschikt voor permanente bewoning en nagenoeg allemaal als zodanig in gebruik.

Groenvoorzieningen

  • In de oorspronkelijke opzet zijn langs de centrale ontsluitingsweg en langs de dwarsstraatjes 3 tot 5 meter brede openbare groenvoorzieningen geprojecteerd. Langs de west- en noordrand van het woongebied was een strook voor landschappelijke inpassing met een breedte van 7 meter gedacht. Aan de oostzijde zou de strook worden gecombineerd met de landschappelijke inpassing van het aangrenzende terrein met recreatiewoningen.
  • In de praktijk zijn op veel plaatsen de betreffende gronden al lange tijd geleden geheel of gedeeltelijk bij de particuliere tuinen getrokken. Aanpassing van de eigendomsgrenzen heeft in de meeste gevallen plaatsgevonden, waardoor de stroken nu in eigendom zijn van de verschillende bewoners. Ook op enkele andere plaatsen zijn de destijds beoogde openbare groenvoorzieningen niet (meer) aanwezig.
  • Langs de centrale ontsluitingsweg bestaan de groenvoorzieningen uit een smalle grasstrook (berm) met hier en daar hoogopgaande beplanting. In een aantal gevallen zijn binnen deze afstand tuinhuisjes en schuttingen gebouwd.

Milieu, natuur, verkeer, water

De scan van omgevingsaspecten omvatte de volgende aandachtsgebieden:

  • aanwezigheid ecologische verbindingen;
  • industrielawaai en bedrijvigheid;
  • luchtkwaliteit;
  • straalpaden;
  • waterhuishouding;
  • externe veiligheid;
  • geur.

Geconstateerd is dat geen van de genoemde omgevingsaspecten in het gebied aanleiding geeft tot het treffen van maatregelen. De bestaande situatie wordt gehandhaafd en er wordt voldaan aan de vigerende wet- en regelgeving.

Bodemkwaliteit en flora en fauna

Er is geen onderzoek verricht naar de bodemkwaliteit en de aanwezige flora en fauna. Deze aspecten zijn alleen relevant als er nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk zijn. De beheersverordening biedt hier geen ruimte voor. In het geval van sloop- of bouwwerkzaamheden, dient voor de bodemkwaliteit en de beschermde soorten uit de flora- en faunawet in het kader van de omgevingsvergunning alsnog het benodigde onderzoek te worden verricht. Ook bij afgraven of afvoeren van grond, moet aan de regels uit het Besluit bodemkwaliteit en de Wet bodembescherming worden voldaan.

Waterhuishouding

Het regenwater dat op de wegverharding valt, wordt doorgaans geïnfiltreerd in de bermen. Bij langdurige neerslagperioden levert dit op bepaalde plaatsen aanzienlijke vormen van waterhinder op die in de toekomst (bij wijzigende klimaatsomstandigheden) wel eens kunnen uitgroeien tot plaatselijke wateroverlast. De komende jaren gaat de gemeente in het kader van het Stedelijk Waterplan aandacht besteden aan deze problematiek. In verband hiermee is enige terughoudendheid geboden met toevoeging van groenstroken aan woonpercelen.

Akoestische situatie

De beheersverordening legt vast dat de bestaande geluidsgevoelige functies, de woningen, mogen blijven staan. Het is gewenst om de akoestische situatie te beoordelen. Hiervoor is onderzoek verricht. Doel hiervan is onderzoeken of de maximale geluidsbelasting aan de gevels van woningen de gestelde normen wordt overschreden.

Uit het onderzoek blijkt het volgende.

  • Akoestisch onderzoek is uitgevoerd voor de wegen met het snelheidsregime hoger dan 30 km/uur: de Kieweg en de Langeweg (50 km/uur).
  • De voorkeursgrenswaarde voor de buitengevels van de woningen bedraagt 48 dB. Deze mag worden overschreden tot een uiterste grenswaarde van 58 dB (binnenstedelijke wegen). Voor de wegen binnen het gebied Het Heem is geen wettelijke verplichting om onderzoek te doen. Er is wel onderzoek verricht gelet op de jurisprudentie die aangeeft dat in het kader van een goede ruimtelijke ordening aannemelijk moet worden gemaakt dat sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau ten gevolge van gedezoneerde wegen.
  • De geluidsbelasting aan de gevels van de woningen van het wegverkeerslawaai van de wegen binnen het gebied, ligt onder de voorkeursgrenswaarde en is derhalve aanvaardbaar.
  • De geluidsbelasting aan de gevels van de woningen van het wegverkeerslawaai van de Kieweg bedraagt ook minder dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en voldoet aan de wettelijke normen uit de Wgh.
  • De geluidsbelasting van de Langeweg is hoger dan de voorkeursgrenswaarde (48 dB), maar wel lager dan de uiterste grenswaarde (58 dB).

waarneempunt   bron   aantal woningen   Lden in 2017  
woning op 13 meter afstand van de wegas   Langeweg   1   53 dB  
woningen op 17 meter afstand van de wegas   Langeweg   4   52 dB  
woningen op 19 meter afstand van de wegas   Langeweg   2   51 dB  

  • De geluidsbelasting ligt ruim onder de uiterste grenswaarde. Het gaat om een reeds lang bestaande situatie. Maatregelen om de geluidsbelasting aan de gevels te verlagen zijn niet doelmatig of stuiten op bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke en financiële aard. Een geluidswal of geluidscherm is ter plaatse immers ongewenst.
  • Het onderzoek is verricht in 2008. Toen is uitgegaan van de situatie aan het einde van de planperiode, zoals die werd verwacht (2018). De planperiode van de beheersverordening zal naar verwachting eindigen in 2022 of 2023. De onderzoeksresultaten zijn nog steeds bruikbaar. Immers de waarden liggen ruim onder de uiterste grenswaarde. Het verschil van enkele jaren heeft dan ook geen invloed op de conclusie (zie hierna).
  • Met het onderzoek is aangetoond dat sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. In bijlage 3 is het akoestisch onderzoek opgenomen.