Plan: | Golfbaan en strandparking Cadzand-Bad |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.014bpstr10-VG01 |
Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008)
Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het daarbij behorende Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. Deze wet vormt het wettelijk kader voor het bestemmingsplan. Vanaf 1 januari 2010 moeten alle nieuwe ruimtelijke plannen digitaal, uitwisselbaar en vergelijkbaar zijn. Het gaat om bestemmingsplannen, provinciale verordeningen, Algemene maatregelen van Bestuur (AMvB's) en structuurvisies. Uitgangspunt hierbij is dat gemeenten, provincies en departementen verantwoordelijk zijn voor het maken en beheren van hun eigen ruimtelijke plannen en verordeningen. Tevens worden deze plannen en verordeningen digitaal beschikbaar gesteld voor burgers, bedrijven en medeoverheden.
In het Bro is verankerd dat een vergelijkbaar ruimtelijk plan is opgebouwd volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Daarnaast is in het Bro een aantal bepalingen opgenomen waaraan de regels van het bestemmingsplan moeten voldoen. Het gaat hierbij om een aantal begrippen, wijze van meten, regels ten aanzien van het overgangsrecht en de anti-dubbeltelbepaling.
Het voorliggende bestemmingsplan is opgebouwd en vormgegeven conform de bindende afspraken van de SVBP2008.
Opzet regels
Overeenkomstig SVBP2008 is de opbouw van de regels als volgt:
Een bestemmingsartikel (Hoofdstuk II, Bestemmingsregels) is als volgt opgebouwd:
Onderscheid bouwen en gebruik
In het kader van SVBP2008 wordt nadrukkelijk onderscheid gemaakt in bouwen en gebruik. Dat heeft onder andere als gevolg dat de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan door middel van een omgevingsvergunning worden gesplitst in vergunningen voor bouwen en vergunningen voor gebruik. In beginsel zou dat betekenen dat voor een nieuw gebouw zowel een vergunning voor het bouwen als voor het gebruik nodig zou zijn. Om onnodige extra regels te voorkomen, is in het bestemmingsplan echter ervan uitgegaan, dat een vergunning voor bouwen tevens een ontheffing voor het daarmee samenhangende gebruik inhoudt.
Artikel 1 Begripsbepalingen
In de begripsbepalingen zijn hoofdzakelijk de standaardbepalingen uit de SVBP2008 ongewijzigd overgenomen. Voor enkele specifieke onderdelen, hoofdzakelijk begrippen over het agrarisch gebruik, is aangesloten bij de begripsbepalingen uit het bestemmingsplan Buitengebied dat op 23 juni 2011 is vastgesteld.
1.26 Approach golfbaan
Vanwege de omstandigheid dat in het plangebied geen volwaardige golfbaan wordt beoogd, is ter verduidelijking in de begripsbepalingen een definitie opgenomen van wat onder een approach golfbaan wordt verstaan. Een approach golfbaan onderscheidt zich van een reguliere golfbaan doordat de holes korter zijn (van de afslag tot de vlag circa 30 tot 90 meter) en er maar twee clubs worden gebruikt om mee te spelen (één om mee te pitchen en één om mee te putten).
Artikel 2 Wijze van meten
De bepalingen uit dit hoofdstuk zijn, conform de SVBP2008, onveranderd overgenomen.
Artikel 3 Agrarisch
De gronden met de bestemming Agrarisch zijn bestemd voor grondgebonden agrarische bedrijven. Deze bestemming is toegekend aan de agrarische bedrijfskavel in het plangebied. Qua gebruiks- en bouwmogelijkheden op deze gronden is aangesloten bij de mogelijkheden die aan agrarische gronden in een zogenoemde 'Agrarische randzone' worden gegeven in het bestemmingsplan Buitengebied.
Aan de betreffende kavel is een bouwvlak toegekend waarbinnen de bebouwing dient te worden geconcentreerd. In de regels is opgenomen dat één bedrijfswoning is toegestaan. De maximum inhoudsmaat voor agrarische bedrijfswoningen bedraagt ten hoogste 1.000 m³. Daarnaast is, overeenkomstig het beleid voor agrarische bedrijven, de mogelijkheid opgenomen om niet-agrarische activiteiten op de betreffende kavel te realiseren als Nieuwe Economische Drager (NED). De regeling hiervoor is ongewijzigd overgenomen uit het bestemmingsplan Buitengebied.
Voor de op de agrarische kavel aanwezige kikkerput is een aanduiding (natuur- en landschapswaarden) opgenomen. Ter bescherming van de landschaps- en natuurwaarde van deze kikkerput is een aanlegverbod opgenomen. Hierdoor is het niet toegestaan om de kikkerput te vergraven of te dempen of om de begroeiing rondom de kikkerput te kappen of te verwijderen.
Artikel 4 Groen
Deze bestemming is toegekend aan de bestaande en nieuw te realiseren groenvoorzieningen (randzone) binnen het plangebied. Voor de meest zuidwestelijk kikkerput is, overeenkomstig hiervoor is opgemerkt bij artikel 3, een aanlegverbod opgenomen.
Artikel 5 Maatschappelijk
Overeenkomstig het huidige gebruik, is de bestemming Maatschappelijk toegekend aan de strandkerk. Ter plaatse zijn religieuze en levensbeschouwelijke activiteiten toegestaan.
Artikel 6 Sport
De golfbaan heeft de bestemming Sport gekregen. Binnen deze bestemming is een approach golfbaan toegestaan. Met een begripsbepaling is verduidelijkt wat dit inhoudt (lid 1.26, zie beschrijving artikel 1). Verder is een horecavoorziening uit categorie 1a van de Staat van Horeca-activiteiten toegestaan. Door middel van een bouwvlak op de verbeelding is aangegeven waar deze horecagelegenheid mag komen. In de regels is opgenomen dat het een omvang van maximaal 100 m² en een inhoud van 400 m3 kan krijgen. Aansluitend aan dit bouwvlak voor de horecavoorziening is in de regels bepaald dat een terras van maximaal 50 m² is toegestaan.
Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan was het detailontwerp van de golfbaan nog niet goedgekeurd. Het is evenwel wenselijk dat het definitieve technische ontwerp van de golfbaan aansluit op de nieuw aan te leggen watergangen en de te verleggen Lange Strinkweg. Daarom is voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden ten behoeve van de realisatie van de golfbaan een aanlegverbod opgenomen. Van dit verbod kan een omgevingsvergunning worden verkregen als het definitieve ontwerp (inrichtingsplan) van de approach golfbaan door het bevoegd gezag is goedgekeurd.
Artikel 7 Verkeer en Artikel 8 Verkeer –Beschermde dijk
De bestemming Verkeer is toegekend aan de nieuw aan te leggen parkeerplaats en de te verleggen Lange Strinkweg. Binnen de bestemming verkeer zijn wegen en fietspaden toegestaan. Het parkeerterrein is van een specifieke aanduiding voorzien. Op de gronden die van deze aanduiding zijn voorzien is uitsluitend een parkeerterrein mogelijk. Deze gronden zijn immers niet bedoeld voor de aanleg van een doorgaande weg.
De Tienhonderdsedijk en de Ringdijk Noord zijn vanuit het oogpunt van cultuurhistorie belangrijke dijken. Hiervoor is dan ook een aparte bestemming opgenomen. Ter bescherming van de waarden van de dijken is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden vereist.
Artikel 9 Water
Voor de bestaande en nieuw aan te leggen sloten en watergangen is de bestemming Water opgenomen.
Artikel 10 Leiding - Water
De ruimtelijk relevante drinkwaterleiding is als zodanig bestemd. Aangezien de leiding in alle gevallen samenvalt met andere bestemmingen is deze bestemming als dubbelbestemming opgenomen. Ten behoeve van de dubbelbestemming Leiding mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Ten behoeve van de samenvallende bestemmingen dient het bouwen steeds aan het leidingenbelang te worden getoetst.
Artikel 11 Waterstaat - Waterkering
De dubbelbestemming Waterstaat – Waterkering geeft aan, aan welke gronden een waterstaatkundige functie is verbonden (de primaire waterkering en de regionale waterkeringen). Voor het bouwen gelden in deze gebieden aanlegvergunningen voor graven en (aan)planten. Overleg met de beheerder(s) van de dijken is geregeld in de planregels.
Artikel 12 Antidubbeltelbepaling
Deze bepaling is verplicht voorgeschreven in het Bro en als zodanig ook onverkort overgenomen.
Artikel 13 Algemene afwijkingsregels en artikel 14 Algemene wijzigingsregels
Indien dat voor de technische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan noodzakelijk is, bieden deze bepalingen de mogelijkheid om van bestaande maten met ten hoogste 10% af te wijken, dan wel de plankaart op ondergeschikte punten te wijzigen.
Artikel 15 Overgangsregels
Deze bepaling is verplicht voorgeschreven in het Bro en als zodanig ook onverkort overgenomen.