direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Wapen van Breskens
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.BPWVB-0001

3.3 Gemeentelijk beleid

Woonvisie en uitvoeringsprogramma woningbouw Breskens

Medio 2004 heeft de gemeente Sluis een Woonvisie laten opstellen voor haar gehele grondgebied.

Deze Woonvisie vormt de basis voor de uitwerking en uitvoering van concrete herstructurerings- en (nieuw)bouwplannen en geef inzicht in de samenhang van de verschillende facetten van het volkshuisvestingsbeleid. Parallel aan de woonvisie heeft de gemeente Sluis een uitvoeringsprogramma woningbouw voor de kern Breskens laten maken. Doel van het uitvoeringsprogramma is om een eenduidig programma voor 2005-2015 te ontwikkelen waarin helderheid wordt gegeven inzake de fasering en de prioriteitenstelling van integrale herstructureringslocaties, inbreidingslocaties en kernrandlocaties van de kern Breskens. Het uitvoeringsprogramma woningbouw vormt daarmee een meer op de uitvoering gerichte uitwerking van het huisvestingsbeleid zoals geformuleerd in de Woonvisie.

In de woonvisie van de gemeente Sluis zijn een 6-tal beleidsopgaven geformuleerd:

  • 1. Inzetten op een uitbreiding van de woningvoorraad met 1.300 woningen in de periode 2005-2015.
  • 2. Versterking vestigingsklimaat (boven)lokale vraag door sterke impuls recreatie en zorg.
  • 3. Het relateren van de ruimtelijke ontwikkelingsrichtingen aan de kwaliteiten van de kernen.
  • 4. Differentiatie woningbouw moet aansluiten bij lokale en bovenlokale vraag in relatie tot gewenste ruimtelijke ontwikkelingsrichtingen.
  • 5. Het aanpassen van de bestaande woningvoorraad.
  • 6. Duidelijker beleid ten aanzien van tweede woningen.

Specifiek voor de kern Breskens is binnen de Woonvisie een SWOT-analyse uitgevoerd. Binnen deze analyse is bekeken waar de krachten, zwakheden, kansen en bedreigingen liggen voor de volkshuisvesting binnen Breskens. Als aandachtspunten voor de woningvoorraad en de woonomgeving geldt het verhogen van de aantrekkelijkheid van de woningvoorraad door:

  • sloop/nieuwbouw van een aantal complexen;
  • upgrading van woningen en woonomgeving;
  • beheersing van fenomeen tweede woning;
  • aanvullende nieuwbouw in relatie tot aanwezige kwaliteitsvraag;
  • oppakken van een aantal inbreidingslocaties;
  • benutten van waterfront en gebied bij Grote Kade.

Daarbij zijn de volgende speerpunten voor de komende jaren geformuleerd:

  • Thema van waterstad met visserijhaven en jachthaven verder uitwerken, verblijfsklimaat verder versterken;
  • Realisering van projecten zoals genoemd in het uitvoeringsprogramma;
  • Thema zorg in relatie tot transformatie en uitbreiding ouderenwoningen verder uitbouwen (en in relatie tot zorgkruispunt).

Het herontwikkelingsplan voor Het Wapen van Breskens voorziet in de uitwerking van een groot aantal van de aandachts- en speerpunten, namelijk:

  • Sloop van een bestaand complex: de huidige (verouderde) bebouwing van het Wapen van Breskens zal worden gesloopt;
  • Upgrading van de woonomgeving: sterkere wandvorming langs Grote Kade, markering knooppunt richtingen, hoogwaardige beëindiging zichtlijn over Scheldekade;
  • Aanvullende nieuwbouw in relatie tot aanwezige kwaliteitsvraag: realisatie van 23 kwalitatief hoogwaardige appartementen, geschikt voor ouderen.
  • Benutten waterfront en gebied bij Grote Kade: vanuit appartementen zicht op haven en Westerschelde.

Geconcludeerd mag worden dat het bouwplan voor Het Wapen van Breskens goed aansluit bij de kansen en uitgangspunten voor de volkshuisvesting binnen Breskens zoals deze zijn geformuleerd binnen de gemeentelijke woonvisie.

De wijze waarop het bouwplan voor Het Wapen van Breskens aansluit op de uitgangspunten van het uitvoeringsprogramma woningbouw is aangegeven in de stedenbouwkundige verantwoording binnen deze toelichting.

De binnen het Wapen van Breskens te realiseren 23 appartementen zijn eveneens opgenomen op de planningslijst woningbouw welke momenteel ter goedkeuring bij de provincie Zeeland ligt.

Bevolkingskrimp

Het voornoemde met betrekking tot de Woonvisie en het Uitvoeringsprogramma woningbouw Breskens betreft het vastgestelde gemeentelijk beleid op het gebied van volkshuisvesting. De actualiteit is echter dat de regio een bevolkingskrimp tegemoet ziet. In het kader van deze bevolkingskrimp is in het coalitieakkoord van 8 april 2010 het volgende beleidsvoornemen geformuleerd:

Demografische ontwikkelingen en kernenbeleid

De krimp van de bevolking zal de komende jaren met de verbetering van de financiële positie van de gemeente het allesoverheersende thema op vele beleidsterreinen zijn. Op gemeenteniveau zal een goede agenda moeten worden opgesteld om de problemen op een adequate wijze het hoofd te kunnen bieden. Als uitvloeisel van de Toekomstvisie dienen de kansen en bedreigingen van de krimp, zowel op lokaal als op regionaal niveau in beeld te worden gebracht. Daarbij dient er een woonspoor en een voorzieningenspoor te worden gevolgd. De uitkomsten hiervan dienen binnen een jaar in concrete beleidsplannen te worden neergelegd en aan de raad te worden aangeboden. Dit beleid kan overigens onderdeel zijn van andere beleidsplannen (bijvoorbeeld de Woonvisie).

Ondanks een forse bijstelling van de planningslijst woningbouw door de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten constateert Gedeputeerde Staten van Zeeland dat nog steeds sprake is van een ruime mate van 'overplanning'. Hoewel de gemeente Sluis zich terdege bewust is van deze problematiek rondom 'overplanning' acht zij de met dit plan te verwezenlijken beleidsuitgangspunten ten aanzien van de ruimtelijke- en woontechnische herstructurering van de betreffende locatie van zwaarwegender aard.