direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beleidskader
Plan: MFC Breskens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.bpmfcbreskens12-VG01

Hoofdstuk 3 Beleidskader

De planontwikkeling sluit aan op en vloeit rechtstreeks voort uit het actuele beleid van provincie, regio en de gemeente.

Provinciaal beleid

Voor de ontwikkeling van het MFC in Breskens is het provinciale beleid zoals aangegeven in het (ontwerp) omgevingsplan 2012-2018 en de bijbehorende Verordening Ruimte van belang.

Belang wordt gehecht aan bundeling en zorgvuldig ruimtegebruik (inbreiding en hergebruik). Daarnaast neemt kwaliteit een belangrijke/centrale rol in in het provinciaal beleid. Hierbij is sprake van een verschuiving van accent van het principe van ontwikkelen met kwaliteit naar ontwikkelen van kwaliteit. De groei in omvang van de afgelopen decennia neemt voor wonen, voorzieningen, bedrijvigheid en recreatie steeds verder af en zet zich om in een trend van groeien in kwaliteit op meerdere vlakken. De opgaven laten steeds beter zien dat Zeeland 'van meer naar beter' moet. Voor de voorzieningenstructuur betekent 'van meer naar beter' dat er keuzes moeten worden gemaakt die de voorzieningenstructuur versterken. Kiezen voor voorzieningen betekent dat sommige voorzieningen lokaal verdwijnen. Dat vraagt om meer samenwerking, bestuurlijke keuzes en aandacht voor een goede bereikbaarheid van regionale voorzieningen. Daarbij gaat het om primair, voortgezet en speciaal onderwijs, culturele accommodaties (culturele infrastructuur), binnen- en buitensportaccommodaties, sociaal-culturele accommodaties (dorpshuizen, jongeren/ouderenaccommodaties), kinderopvang, peuterspeelzalen en eerstelijnszorg.

Het in Breskens beoogde Multifunctioneel Centrum is een maatschappelijke voorziening die aansluit bij de provinciale doelstellingen zorgvuldig ruimtegebruik en kwaliteit van voorzieningen te bevorderen. De ontwikkeling is gelegen binnen de kern van Breskens, dat op de provinciale 'ruimtelijke functiekaart' is aangegeven als 'bestaand bebouwd gebied'.

Regionaal beleid

Nu 2021, Masterplan Voorzieningen Zeeuws-Vlaanderen” (10 juni 2011, gewijzigd 22 juni) is een project van de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland.

Door de drie Zeeuws Vlaamse gemeenten is een beleid met betrekking tot clustering van (basis)voorzieningen op kernniveau ingezet. In een aantal kernen zijn multifunctionele sociaal-culturele accommodaties of brede scholen gerealiseerd c.q. worden deze op korte termijn gerealiseerd. In de praktijk is vooral sprake van clustering van verschillende kindfuncties (basisonderwijs, peuterspeelzaalwerk, BSO en kinderopvang); daarnaast maken sport-, welzijn-, cultuur- en zorgvoorzieningen regelmatig deel uit van clustervoorzieningen.

Voor de opgave voor Zeeuws-Vlaanderen voor de komende jaren is een aantal mogelijke scenario’s beschreven en beoordeeld. Op basis daarvan is scenario 3 ‘meest toekomstbestendig’ benoemd. Dit scenario gaat uit van “transformatie van de bestaande voorzieningenstructuur en een herschikking van voorzieningen”. Dit biedt goede mogelijkheden om in te spelen op de veranderende vraag en ontwikkelingen die zich voordoen en haakt tegelijkertijd aan op belangrijke waarden als bereikbaarheid en beschikbaarheid van voorzieningen, ook op lokaal niveau. Ervan uitgaande dat dit scenario het toekomstbeeld c.q. de beleidslijn voor de komende jaren vormt (“de stip op de horizon”), wordt er van uitgegaan dat het totale aanbod aan voorzieningen (in aantal en m²) op termijn afneemt (vooral in de kleine kernen), maar dat de kwaliteit, spreiding, diversiteit en exploiteerbaarheid van het voorzieningenaanbod als geheel juist toeneemt.

Een aantal (lopende) initiatieven dat tijdens de bijeenkomsten met de gemeentelijke werkgroepen en maatschappelijke partners is genoemd en aansluit bij (de uitgangspunten van) scenario 3: „Bouw van multifunctionele centra, Brede Scholen en zorgclusters in verschillende kernen ter vervanging van een aantal bestaande accommodaties" (bijvoorbeeld Breskens).

Gemeentelijke beleid

Het gemeentelijke beleid, zoals onder andere vastgelegd in het WMO-Beleidsplan "Samen leven", is gericht op kwalitatief goed, betaalbaar, toegankelijk en bereikbaar onderwijs. Gestreefd wordt naar een samenvoeging van scholen in overleg met schoolbesturen en het bieden van goede randvoorwaarden voor de ontwikkeling van Integrale Kindercentra (fusie peuterspeelzaal, kinderopvang en basisonderwijs). Beleidsmatig wordt prioriteit gelegd op de kwaliteit van het onderwijs: de voorkeur hierbij is investeren in schoolbegeleiding en zorg in en om scholen in combinatie met vermindering (van het aantal en onderhoudskosten) van schoolgebouwen (kwantiteit). Dit wordt noodzakelijk geacht vanwege de afname van het aantal leerlingen in de regio, waardoor het voortbestaan van basisscholen en opleidingsrichtingen onder druk komt te staan. Ook is sprake van een teruglopend budget door minder inwoners en minder leerlingen. Ter waarborging van de kwaliteitsdoelstelling is beperken van de forse vervangingsinvesteringen en onderhoud- en energiekosten door relatief veel en verouderde schoolgebouwen van belang. Voorts wordt om deze reden en uit oogpunt van leefbaarheid in de kernen belang gehecht aan en mogelijkheden geboden voor het waar mogelijk combineren met andere sociaal maatschappelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld welzijns-, sport-, bibliotheek- en zorgvoorzieningen.