Plan: | Landschapscamping de Paardenwei |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.wpbrugsevaart12-VG01 |
Landschapscamping
De toekomstige landschapscamping sluit goed aan bij het huidige beeld en geeft ook invulling aan de wensen van de gasten. De aanleg van natuur heeft een zeer grote toegevoegde waarde voor de omgeving en de beleving van de gasten. De landschapscamping sluit aan op de bestaande minicamping. Voor de 40 eenheden is het ruimtebeslag circa 1,3 ha. De opzet van de landschapscamping is gelijk aan die van de minicamping. De huidige gasten zijn namelijk zeer tevreden over de inrichting.
Verevening
Om de landschapscamping te kunnen realiseren zal volgens het bestemmingsplan (zie hoofdstuk 2) en gemeentelijk en provinciaal beleid (zie bijlage 1) moeten worden voldaan aan het principe van verevening. Op basis van het aantal standplaatsen bedraagt de vereveningsopgave 33.320 m2 (zie hoofdstuk 2). De verevening omvat vier elementen en wordt als volgt ingevuld:
De totale oppervlakte aan verevening bedraagt 34.348 m2 en wordt als volgt gerealiseerd:
Natuurontwikkeling in combinatie met de camping
Aan de noordzijde van de agrarische bedrijfsgebouwen wordt de bestaande weide omgevormd in een aantrekkelijk erf. Naast een grote vijver en wilgenbos komt er ook een rietveld en notenwei. Langs de rand is een wandelpad gelegen.
Het beplantingsplan omvat de volgende elementen:
Figuur 1.4 Overzicht beoogde ontwikkeling
Voor de landschappelijke inpassing wordt er erfbeplanting aangebracht rondom de landschapscamping. De landschappelijke inpassing omvat de volgende elementen:
Deze erfbeplanting zal uit inheemse bomen en struiken bestaan, zodat het een natuurlijke uitstraling krijgt. De soorten die het beste kunnen worden toegepast komen uit het Circaeo- Alnion (elzen- onderverbond) en het Corno- Crataegion(meidoornverbond). Enkele bomen en struiken die hierin voorkomen zijn: de katwilg, zwarte populier, witte els, eenstijlige meidoorn, gewone vlier en de witte paardenkastanje.
Pluktuin
De voormalige snijbloementuin wordt ingericht met een vogelbosje en diverse fruitbomen. Feitelijk gaat het hier om een historische fruitgaard. De beplanting van de pluktuin is tot standgekomen in samenwerking van de heer L. Hermans (voormalig medewerker Landschapsbeheer Zeeland en lid van de natuurvereniging 't Duumpje). Voor deze tuin wordt gedacht aan de volgende beplanting:
Figuur 1.5 Verbeelding pluktuin
Historisch landschap Konijnenberg
Het perceel ten zuidwesten van de Brugsevaart wordt omgevormd tot een historisch landschap. Het betreft het herstel van een historische dijk en natuurontwikkeling in de vorm van lage struwelen en/of haagjes van inheemse plantensoorten. De precieze invulling zal in een later stadium worden uitgewerkt. Bij dit kleinschalig landschap en extensief beheer wordt er kansen geboden voor natuurwaarden, waaronder diverse soorten broedvogels en insecten.
Figuur 1.6 Ontwerp Konijnenberg (bron: tuin en landschapsarchitect Tom de Witte)
Wandelpad
Aanleg van een wandelpad langs de dijk op de overgang naar het perceel. De aangrenzende akker wordt ingericht als demoveld. De randen van het veld kunnen ook gebruikt worden als wandelpad.