direct naar inhoud van 4.1 Integrale stedenbouwkundige visie
Plan: Plan Dassenberg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.PB00004-0001

4.1 Integrale stedenbouwkundige visie

Aan de hand van de randvoorwaarden en uitgangspunten uit de vorige paragraaf en uit paragraaf 2.3 is een modellenstudie gedaan naar de invulling van het terrein. Hieruit is de volgende stedenbouwkundige opzet ontworpen (zie pagina hiernaast).

De stedenbouwkundige opzet geeft een invulling aan de hoeklocatie middels verschillende type woningen. Er is hier sprake van een oriëntatie op zowel de Bergstraat als de Daslaan. De bebouwing sluit aan op de lintbebouwing aan de Bergstraat door de massa van de bebouwing en het groene karakter. Ook heeft het een goede aansluiting op de Daslaan, door de type bebouwing en de massa die toegepast wordt.

Op het binnengebied wordt een inbreidingslocatie gerealiseerd met woningbouw. Deze woningen worden ingepast in de omgeving, waar achterkanten van woningen aanwezig zijn. Ten behoeve van nieuwe woningen komt er parkeergelegenheid aan de voorzijde ervan. Het binnengebied is voor fietsers en voetgangers bereikbaar via de Daslaan via een weg die gelegen is tussen de bestaande woningen en de nieuw te ontwikkelen woningen. De woningen in het binnengebied zijn per auto bereikbaar vanaf de Bergstraat. Tussen de percelen Bergstraat 7 en 9 zal een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd worden waarmee de woningen bereikbaar worden.

Deze stedenbouwkundige opzet is verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundige visie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00004-0001_0011.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00004-0001_0012.png"

Stedenbouwkundige visie

De functie wonen is de enige functie die wordt gerealiseerd op deze locatie. De locatie is opgedeeld in twee deelgebieden. De hoeklocatie is gelegen op de hoek van de Bergstraat en de Daslaan. Het binnengebied is gelegen tussen de achterkanten van de omliggende woningen, ten noordoosten van de hoeklocatie.

Hoeklocatie

Op de hoeklocatie worden vrijstaande woningen en geschakelde woningen gerealiseerd.

Voor de hoeklocatie, gelegen op de hoek van de Bergstraat en Daslaan, is het van belang dat de locatie aansluit bij de omgeving ervan. Als uitgangspunt is gehanteerd dat de bestaande rooilijn van de woningen aan de Bergstraat met de huisnummers 1, 3 en verder wordt gerespecteerd.

De vrijstaande woning op de hoeklocatie vormt een oriëntatiepunt. Vanwege dit feit is een oriëntatie van de bebouwing op beide straten. Door een marginale overschrijding van de rooilijn wordt deze oriëntatiefunctie versterkt en wordt aansluiting gevonden op de hoekwoning aan de overzijde van de Daslaan. Door het nemen van voldoende afstand tot de Bergstraat wordt tevens bewerkstelligd dat de hoek van de Bergstraat en Daslaan overzichtelijk blijft voor het verkeer.

De vrijstaande woningen worden twee lagen met een kap. Als afscheiding van de achtertuinen zal een groene afscheiding in de vorm van een hekwerk van circa 2 meter met groenbeplanting worden gerealiseerd.

De 4 geschakelde starterswoningen met een oriëntatie op de Daslaan bestaan ook uit twee lagen met een kap. Ze zijn ingepast in het karakter van de bebouwing in de omgeving. De geschakelde woningen komen overeen met de omgeving qua massa, maar hebben een rooilijn waarvan de afstand tot de weg kleiner is. Deze afstand is kleiner om de uitstraling als oriëntatiepunt op de hoek van de twee straten te versterken en de perceelgrootte te behouden.

De stedenbouwkundige visie laat zien dat de locatie te bereiken is via de Bergstraat en de Daslaan.

Het parkeren is bij de vrijstaande woningen op eigen terrein en met betrekking tot de geschakelde woningen is het parkeren deels op het binnengebied en deels aan de Daslaan. Om in voldoende parkeergelegenheid te voorzien, worden in de groenstrook aan de noordzijde van de Daslaan 6 parkeerplaatsen aangelegd.

Binnengebied

In het binnengebied zijn patiowoningen gepland met een hoogte van één bouwlaag. Een kapconstructie ontbreekt, mede om een optimale inpassing in de omgeving te bewerkstelligen. Voor extra daglichttoetreding wordt het plat dak deels 'opgetild'. De patiowoningen zijn hoofdzakelijk gericht naar de Daslaan en vormen één woonblok in een hoekvorm op het binnengebied.

Het binnengebied heeft nu weinig relatie met de omgeving, omdat het een aparte ruimte is. Maar omdat het gebied een nieuwe aansluiting krijgt op de Bergstraat en omsloten is door achterkanten van woningen moet hier wel goed op aangesloten worden. Het is een semiopenbare ruimte voor de bewoners van de patiowoningen en de geschakelde woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00004-0001_0013.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00004-0001_0014.png"

Door een duidelijke vorm te introduceren binnen het gebied blijft de locatie overzichtelijk. De bebouwing op het binnengebied wordt goed ingepast in de omgeving door de achtertuinen van de patiowoningen tegen de achterkanten van de huidige bebouwing te situeren. Hierdoor wordt het zicht vanuit de huidige woningen en achtertuinen niet belemmerd. Alle bestaande woningen aan de Daslaan en Hertenlaan krijgen brandgangen aan de achterzijde tussen de nieuwe patio's en de eigen tuinen. Hiermee blijven de bestaande kleine ontsluitingen via de tuinen behouden.

Het is van belang dat de achterkanten van de woningen één geheel vormen en dezelfde uitstraling hebben. De huidige woningen aan de Daslaan krijgen een achteruitgang gelegen aan het binnengebied.

Het binnengebied is voor fietsers en voetgangers ook bereikbaar via een weg die gelegen is tussen de bestaande bebouwing en de te ontwikkelen geschakelde starterswoningen. Deze weg sluit aan op de Daslaan. Het binnengebied krijgt daarmee een ruim binnenplein waaraan het parkeren plaatsvindt en waar nog ruimte is voor groen en verblijfsruimte.

Voor de patiowoningen is er voldoende parkeergelegenheid op de parkeerplaats aan de voorzijde van de patiowoningen.

Beeldkwaliteit

Van belang voor de beeldkwaliteit zijn onder andere de volgende welstandscriteria:

  • De vrijstaande bebouwing dient zich te oriënteren op de Bergstraat, terwijl de geschakelde starterswoningen zich dienen te oriënteren op de Daslaan.
  • De vrijstaande woning op de hoek van de Bergstraat en de Daslaan krijgt een tweezijdige oriëntatie en heeft een hoogte van twee bouwlagen met kap.
  • De uitstraling van de bebouwing op de hoeklocatie dient overeen te komen met het straatbeeld in de omgeving, maar zal tevens een eigen karakter krijgen.
  • De patiowoningen op het binnengebied dienen een stedenbouwkundige en architectonische eenheid te vormen.
  • De erfafscheiding van de zij- en achterkanten van de huidige woningen dienen één geheel te zijn met de te ontwikkelen woningen en moeten dezelfde uitstraling hebben (en dus mee ontworpen te worden met bebouwing).