Plan: | Plan Dassenberg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0866.PB00004-0001 |
Volkshuisvesting
In Waalre streeft men na om circa 2/3 van de woningbouw in de bebouwde kom (inbreidingslocaties) te realiseren. Hiervoor is het noodzakelijk om compacter te bouwen en meer appartementen te realiseren. Het beleid in Waalre is er daarnaast ook op gericht om de eenheid in het straatbeeld (rooilijn, bouwmassa, gevelindeling en materiaalgebruik) waarbinnen het diverse bebouwingskarakter aanwezig is te behouden en waar nodig te versterken. Het project aan de Daslaan speelt hier op in. De inbreidingslocatie wordt ingepast in de omgeving en er worden verschillende type woningen gerealiseerd. In de stedenbouwkundige visie is uitgegaan van een tweetal vrijstaande woningen, vier geschakelde woningen en zes patiowoningen. Het betreft hier eengezinswoningen in diverse prijsklassen en grootte. De geschakelde woningen zullen als starterswoningen ontwikkeld worden.
De woningbouwontwikkeling in het plangebied past binnen het gemeentelijk beleid zoals dat is verwoord in het Volkshuisvestingsplan.
Met name door de realisering van de starterswoningen en patiowoningen, die levensloopbestendig uitgevoerd worden en geschikt zijn voor huisvesting van senioren, wordt ingespeeld op de behoefte aan dergelijke woningen in de kern Waalre.
Verkeer en parkeren
Het project zal geen ingrijpende gevolgen hebben voor de infrastructuur van de directe omgeving van de locatie. De te bouwen woningen zullen geen onevenredige toename van het aantal vervoersbewegingen tot gevolg hebben. De huidige wegenstructuur in de omgeving hoeft dan ook niet te worden aangepast. De locatie wordt ontsloten vanaf de Daslaan en Bergstraat. Het binnenterrein is voor gemotoriseerd verkeer slechts toegankelijk vanaf de Bergstraat. Voor langzaam verkeer is een extra ontsluiting voorzien die aansluit op de Daslaan.
Ook met betrekking tot het parkeren zijn er geen problemen te voorzien. Er wordt uitgegaan van een parkeernorm van 1,5 parkeerplaats per woning. Bij de vrijstaande woningen worden twee parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. In het binnengebied worden, ten behoeve van de 6 patiowoningen, 10 parkeerplaatsen gerealiseerd.
Het parkeren voor de geschakelde starterswoningen wordt opgelost aan de Daslaan. Daarvoor worden aan de Daslaan 2 langsparkeerplaatsen vervangen door 6 dwarsparkeerplaatsen.
Groen
Om de hoeklocatie aan te laten sluiten in zijn omgeving en het binnengebied een groenere uitstraling te geven worden er op de inbreidingslocatie verschillende groenelementen toegepast. Om de vrijstaande woningen op de hoeklocatie in te passen in de lintbebouwing krijgen de woningen een voortuin met een haag. De geschakelde starterswoningen worden voorzien van een kleinere voortuin en haag, dit past beter bij het karakter van de Daslaan.
De toegangsweg van het binnengebied wordt ook begeleid door hagen en de parkeerplaatsen op het binnengebied worden omringd door een haag en bomen.
In de zuidoosthoek van het plangebied staat een monumentale eik. Uitgangspunt voor de herinrichting van de locatie is behoud van deze boom. In het stedenbouwkundig plan is deze boom daarom ingepast. Als er bebouwing nabij de boom wordt gerealiseerd dienen bodemverbeteringen te worden gedaan om de boom te kunnen behouden.
Integrale veiligheid
Bij de uitwerking van het project zal aandacht besteed worden aan sociale veiligheid. Aandachtspunten zijn onder andere het situeren van de woningen naar het openbare gebied, goede verlichting (ook op de parkeerterreinen) etc. Bij de uitwerking van het project zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met hetgeen is aangedragen in het politiekeurmerk veilig wonen.
Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen is in Waalre een belangrijk onderdeel van de woonkwaliteit. Onder duurzaam bouwen wordt verstaan: 'Het beperken van gezondheids- en milieuschade in alle bestaansfasen van gebouwen, vanaf winning van grondstoffen, het ontwerp, en de bouw tot en met het onderhoud, de renovatie en/of sloop van gebouwen. Bij de realisatie van dit project zal rekening worden gehouden met de onderdelen die bijdragen aan een goede invulling van het aspect duurzaam bouwen. Het gaat dan met name om duurzaam bouwen wat betreft de open buitenruimte, de kwaliteit van de woning en de stedenbouwkundige kwaliteit bij nieuwbouw.
Intensief en zuinig ruimtegebruik
Ook intensief en zuinig ruimtegebruik is een belangrijk uitgangspunt. Doordat bij dit project sprake is van een inbreidingslocatie vormt het een goed voorbeeld van intensief en zuinig ruimtegebruik.