direct naar inhoud van 5.4 Riolering en waterhuishouding
Plan: Plan Dassenberg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.PB00004-0001

5.4 Riolering en waterhuishouding

Het plangebied ligt binnen het stroomgebied van Waterschap De Dommel. In het waterbeheerplan 'Krachtig water 2010-2015' beschrijft het Waterschap de doelen en de inspanningen voor de periode 2010-2015. Hierbij komen verschillende thema's aan de orde, zoals droge voeten, schoon water, natuurlijk water, voldoende water, mooi water en schone waterbodem. Aan de basis van dit waterbeheersplan staan de waterprogramma's. Deze kwamen in 2007-2008 in samenwerking met andere overheden en belangenpartijen en dit gebied tot stand en richten zich op alle watergebieden in onze regio.

Afvalwater

De realisatie van de nieuwe woningen met garages en bergingen zal leiden tot een toename van de hoeveelheid afvalwater in vergelijking tot de huidige situatie. Het rioleringsstelsel ter hoogte van de locatie is van voldoende omvang om de nieuwe hoeveelheid afvalwater te kunnen verwerken.

Hemelwater

De realisatie van de nieuwe woningen en de uitbreiding aan verharding/infrastructuur hebben een vergroting van het verhard oppervlak tot gevolg. De realisering van het nieuwe verharde oppervlak zal, conform het beleid van het waterschap zogenaamd 'hydrologisch neutraal' gebeuren.

Dit houdt in dat de oppervlaktewaterhuishouding ter plaatse c.q. in de directe omgeving van het plangebied geen wezenlijke veranderingen mag ondergaan ten gevolge van de toename van het 'verhard oppervlak'.

Uit de RLG-atlas deel 2 d.d. mei 2002 blijkt dat het plangebied in een gebied ligt dat als infiltratiegebied is gekarakteriseerd. Dit houdt in dat het hemelwater dat op het dak van de nieuwe bebouwing en verharding valt, ter plaatse in de bodem zal kunnen infiltreren. Bovendien wordt in het groene gebied op het binnenterrein een infiltratiekoffer aangelegd. Ten behoeve van piekberging in perioden van hevige regenval dienen op eigen terrein voorzieningen te worden getroffen. Het Waterschap De Dommel hanteert daarvoor de volgende vuistregel:

Per vierkante meter aan te leggen/nieuw 'verhard oppervlak' (daken van bebouwing, erfverharding, open waterbassins e.d.) moet ten behoeve van de piekberging 40 mm water geborgen/gebufferd kunnen worden.

Het initiatief voorziet in circa 1.446 m² aan nieuwe bebouwing/verharding. Het voorliggende betekent in dit geval (circa 1.446 m²) een bergingscapaciteit van circa 58 m³. Dit is ruim voldoende en het Waterschap stemt hiermee in.

Wanneer de infiltratie/bergingscapaciteit tijdens een zware bui niet voldoende blijkt te zijn, wordt het overtollige regenwater op het rioleringsstelsel geloosd. Uit berekingen is gebleken dat voor een zware bui T=100+10% m3 extra berging nodig is ten opzicht van de reeds beschikbare berging. De te realiseren parkeerplaats op het binnenterrein heeft een oppervlakte van ongeveer 314m2. De benodigde berging is dan 41mm. Deze hoeveelheid kan zonder problemen worden opgeslagen op de ten opzichte van de woningen 15 cm lager gelegen parkeerplaats.

Bij de realisatie van het bouwplan zal gebruik worden gemaakt van duurzame materialen. Op deze manier wordt vervuiling van bodem en grondwater voorkomen.

Het te bebouwen binnenterrein loopt in de huidige situatie 'schuin' af richting de Bertelindislaan. Bij het bouwrijp maken zal het terrein deels opgehoogd worden. Aan de achterzijde van de woningen van de Bertelindislaan zal daarom een hoogteverschil ontstaan met het nieuwe binnengebied, maar er zullen infiltratievoorzieningen worden getroffen waardoor het hemelwater niet af zal stromen naar de percelen aan de Bertelindislaan. Dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen de ontwikkelaar en de bewoners van de betreffende percelen.

Conclusie

Het initiatief zal hydrologisch neutraal worden uitgevoerd. Deze ruimtelijke onderbouwing is op 2 april 2009 met het waterschap besproken. Het waterschap heeft daarbij aangegeven dat, indien mogelijk, het hemelwater op eigen terrein geïnfiltreerd dient te worden. Om dit mogelijk te maken, wordt op het groene binnengebied een infiltratiekoffer gerealiseerd, zodat het hemelwater afkomstig van de patiowoningen geïnfiltreerd kan worden. Het hemelwater van de overige huizen wordt afgevoerd via het openbare rioleringsstelsel.

Het bouwplan is na het opstellen van de waterparagraaf op een aantal punten gewijzigd. Met de wijziging van het ontwerp is er geen wezenlijke toevoeging aan verharding waardoor er geen gevolgen zijn voor de waterparagraaf.