direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Benedeneind ZZ tussen 283 en 285
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0331.01Rosenboom-VO01

3.2 Gemeentelijk beleid

3.2.1 Toekomstvisie gemeente Lopik 2030 (2011)

De Toekomstvisie bevat de strategische hoofdlijnen, een missie en een aantal ambities die de gemeente Lopik richting 2030 wil realiseren. Kijkend naar het Lopik anno 2010, de trends en de ontwikkelingen die op de gemeente afkomen en de wens tot behoud en verdere versterking van de Lopikse kwaliteiten, is de volgende missie voor de gemeente Lopik 2030 geformuleerd: De gemeente Lopik streeft naar behoud en versterking van de kwaliteiten van de dorpse gemeenschap met een ondernemende en agrarische mentaliteit, profiterend van de ligging in het Groene Hart en aan de Lek, nabij stedelijk gebied. 

Om de missie verder te concretiseren en richting te geven aan de kansen en kwaliteiten zijn vier ambities voor de toekomst opgesteld:

  • landelijk gebied versterken en ontsluiten;
  • levendige linten;
  • ondernemend Lopik in MKB en ZZP;
  • vitale schakel in de Lopikerwaard.
3.2.2 Beleidsplan Recreatie en Toerisme (2005)

De koers voor de verdere recreatieve en toeristische ontwikkeling van de gemeente is kernachtig verwoord in de missie:

Uitgaande van de cultuurhistorische en landschappelijke waarden en kwaliteiten stelt de gemeente zichzelf ten doel de duurzame ontwikkeling van recreatie en toerisme te stimuleren tot een toegankelijke, gastvrije en aantrekkelijke bestemming, afgestemd op de behoeften van de recreant en toerist.

Eén van de beleidsuitgangspunten van de gemeente is dat (agrarische) ondernemers worden gestimuleerd om karaktervolle accommodaties te ontwikkelen, in verbondenheid met de omgeving. Dit kan zowel dag- als verblijfrecreatief zijn. Bij voorkeur komen deze voorzieningen tot stand op of nabij een knooppunt dan wel in de nabijheid van de recreatieve habitat.

Voor alle toeristisch-recreatieve accommodaties geldt dat een goede landschappelijke inpassing voorwaarde is voor vergunningverlening. Deze inpassing wordt vertaald met:

  • beperkt zichtbaar vanaf openbare weg of fiets- c.q. wandelpad;
  • natuur en landschap worden zoveel mogelijk integraal opgenomen in de accommodatie dan wel de architectuur sluit nauw aan bij deze waarden;
  • de bouwstijl sluit naar aard en omvang aan bij de oorspronkelijke kwaliteiten van Lopik. Daarbij passen ook vernieuwende bouwstijlen mits deze belevingswaarde en kwaliteit toevoegen aan het verblijf in de gemeente.
3.2.3 Landschapsontwikkelingsplan

In 2005 is er door de drie gemeenten Montfoort, Oudewater en Lopik gezamenlijk gewerkt aan het opstellen van het landschapsontwikkelingsplan (LOP). Dit plan geeft een visie op de ontwikkelingen in het landschap voor de komende 10 jaar. Het plan betreft het buitengebied van de gemeente en omvat een gaaf deel van het Nederlandse veenweidelandschap. Het gebied behoort tot het Nationaal Landschap het Groene Hart en is cultuurhistorisch waardevol.

Voor de Groene Driehoek gemeenten staat behoud en ontwikkeling van de streekeigen identiteit, verscheidenheid en beleving van het landschap voorop, onder de voorwaarde dat een groot deel van het gebied levensvatbaar blijft voor de landbouw en met name de veeteelt. Er is echter behoefte aan het inpassen van tal van niet-agrarische ontwikkelingen. Bij het vaststellen van nieuwe ontwikkelingsrichtingen moeten de bestaande kernkwaliteiten van het landschap in al haar facetten als basis en richtinggevend kader dienen voor ruimtelijke veranderingen.

3.2.4 Conclusie

Met het definitief beëindigen van de agrarische functie en het slopen van de agrarische bedrijfsbebouwing op de locatie van het recreatieterrein zal er een kwalitatieve verbetering plaatsvinden richting directe omgeving, ten aanzien van de uitstraling van het totale terrein en de verdwijnen van de hinderlijke agrarische functie.

Met het volledig richten op de recreatie op het terrein draagt deze ontwikkeling bij aan het recreatieve aanbod van het landelijke gebied en daarmee ook de economische situatie van de gemeente Lopik.Ook komt de recreatie de levendigheid van het lint Benedeneind Zuidzijde ten goede.

De ontwikkelingen van het recreatieterrein van de afgelopen jaren en de gewenste ontwikkeling zoals beschreven in dit bestemmingsplan passen in het gemeentelijke recreatiebeleid. Met de uitvoering van de bebouwing is rekening gehouden met de beleving van het platteland en zijn karaktervolle accommodaties gecreëerd. Bij de nieuwbouw van het multifunctionele gebouw zal dezelfde aandacht aan het terrein, het landschap en de te ontwerpen schuur geschonken worden.Dit geldt overigens ook voor het gedeelte van het terrein dat is in ingericht voor de kampeerplaatsen. Een en ander is verbeeld in de Inrichtingsschets (zie afbeelding 5 en bijlage 1))voor de gewenste ontwikkeling.