direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Gezondheidscentrum Oude Singel
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.BPGZCOudeSingel-OW01

3.5 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie

In de structuurvisie, vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2006, worden geen directe uitspraken over de locatie gedaan. Wel staat op de plankaart, horende bij de structuurvisie, aangegeven dat de Oude Singel een belangrijke functie heeft als ontsluitingsweg voor de binnenstad. Tevens wordt voorgesteld om door middel van een bomenstructuur de grens van de historische binnenstad als zodanig te markeren. In de structuurvisie staat aangegeven dat op deze locatie minimaal 14 en maximaal 25 woningen kunnen worden gebouwd.

Beeldkwaliteitsplan

Op 22 september 2011 is het Beeldkwaliteitsplan Oude Singel locatie Immanuëlschool vastgesteld. In het Beeldkwaliteitsplan is nagegaan in welke vorm de bebouwing op de locatie Immanuëlschool het beste ontwikkeld kan worden. Op basis van een analyse van de bestaande situatie, aangevuld met gegevens uit de structuurvisie en het bestemmingsplan, zijn de (stedenbouwkundige) randvoorwaarden bepaald waaraan de toekomstige bebouwing moet voldoen.

De eisen waaraan de architectuur moet voldoen zijn met behulp van gebiedsgerichte criteria benoemd. Tevens zijn ter aanvulling op de gebiedsgerichte criteria de algemene welstandscriteria waaraan ieder bouwwerk moet voldoen verkort weergegeven. Met behulp van referentiebeelden wordt het ambitieniveau weergegeven. De 'spelregels' in deze randvoorwaardennota dienen als toetsingskader voor de bouwplanontwikkeling op deze locatie.

Op basis van het voorkeursmodel is een stedenbouwkundige randvoorwaardenkaart opgesteld (zie ook paragraaf 2.3 Toekomstige situatie). De toetsingscriteria dienen in acht te worden genomen bij de ontwikkeling van de locatie.

Welstandsnota

De welstandsnota bevat de basisvoorwaarden (beoordelingskader) waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten worden getoetst. Welstandstoezicht is een beoordeling van de kwaliteit van het bouwwerk aan de hand van duidelijk benoembare criteria en een beoordeling van de bijdrage van dat bouwwerk aan de ruimtelijke kwaliteit op die specifieke locatie.

Voor het plangebied is een regulier niveau van welstand van toepassing. Het betreft hier onder meer de volgende welstandscriteria:

  • er wordt aansluiting gezocht bij de aanwezige rooilijnen;
  • gebouwen worden op de straat georiënteerd;
  • de bebouwing sluit qua omvang, gevelaanzicht, materiaal- en kleurgebruik aan op de aanwezige belendende bouwmassa.

Vigerend bestemmingsplan

De vigerende regeling van het plangebied wordt gevormd door het bestemmingsplan Kern, vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2006 en goedgekeurd (gedeeltelijk) door Gedeputeerde Staten op 13 februari 2007.

Het plangebied heeft in dit bestemmingsplan de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden'. Het bestaande gebouw is als zodanig bestemd door middel van een bouwvlak. De toegestane goothoogte is 8 m, er is geen bouwhoogte opgenomen. Het schoolplein en de onbebouwde zone langs de Oude Singel hebben de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden zonder bebouwing M(z)'. Op deze gronden mogen uitsluitend andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.BPGZCOudeSingel-OW01_0008.png"

Uitsnede bestemmingsplan Kern