Plan: | GEMEENTE ASSEN Norgerbrug en omgeving |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001 |
In het beleid van de Rijksoverheid krijgt de invulling van het provinciaal en gemeentelijk beleid op hoofdlijnen vorm. Beleid van het Rijk is meestal vastgelegd in beleidsnota's of in wetgeving en de daarbij behorende besluiten.
Ruimtelijk beleid
In de Nota Ruimte uit 2005 richt het Rijk zich op vier doelen: De nota heeft vier algemene doelen: versterken van de economie (oplossen van ruimtelijke knelpunten), krachtige steden en een vitaal platteland (bevordering leefbaarheid en economische vitaliteit in stad en land), waarborging van waardevolle groengebieden (behouden en versterken natuurlijke, landschappelijke en culturele waarden) en veiligheid (voorkoming van rampen).
"Ruimte voor ontwikkeling" is niet alleen de titel van de Nota Ruimte, maar is ook het uitgangspunt van het nieuwe ruimtelijk beleid: het Rijk geeft meer ruimte aan medeoverheden, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en burgers. 'Decentraal wat kan, centraal wat moet' is het motto van het kabinet. Het Rijk focust zich meer dan voorheen op gebieden en netwerken die van nationaal belang zijn.
Het rijk wil verstedelijking en infrastructuur zoveel mogelijk bundelen in nationale stedelijke netwerken, economische kerngebieden en hoofdverbindingsassen. De regio Groningen-Assen is een stedelijk netwerk. De nota biedt daarnaast de benodigde ruimtelijke randvoorwaarden voor borging en ontwikkeling van natuurlijke, landschappelijke en culturele waarden.
Natuur
De Natuurbeschermingswet (2005) regelt de aanwijzing en bescherming van beschermde natuurgebieden en Vogel- en Habitatrichtlijngebieden. Deze laatste gebieden worden samen Natura 2000 genoemd. Nabij het plangebied liggen de Natura-2000 gebieden Fochteloërveen en het Witterveld. Handelingen die het voortbestaan van planten en dieren binnen de beschermde gebieden kunnen aantasten zijn niet toegestaan. Daarnaast zijn handelingen buiten deze gebieden verboden voor zover deze de natuurwaarden van de gebieden significant beïnvloeden. Dit betreft de zogenaamde externe werking. Wanneer blijkt dat voorgenomen ontwikkelingen leiden tot (significante) effecten op nabijgelegen natuurbeschermingswetgebieden, dan dient een vergunning te worden aangevraagd. Bevoegd gezag is het Ministerie van LNV of de provincie.
De Flora- en faunawet (2002) regelt de bescherming van zeldzame en bedreigde plant- en diersoorten, zowel binnen als buiten beschermde gebieden. De essentie van deze bescherming is dat de gunstige staat van instandhouding van een soort niet in gevaar mag komen. Dit betekent meestal dat een maatregel of ingreep niet mag leiden tot verstoring, aantasting of vernietiging van individuele beschermde dieren, planten en/of populaties. De volgende drie beschermingsregimes worden onderscheiden:
Archeologie
Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden (beter bekend als de implementatie van het Europese Verdrag van Valletta). De Wamz is een wijzigingswet die behalve de Monumentenwet van 1988, ook de Wet Milieubeheer, de Ontgrondingenwet en de Woningwet heeft gewijzigd ten behoeve van een goede omgang met het archeologisch erfgoed. Door de Wamz is de zorg voor het archeologisch erfgoed direct onderdeel geworden van de ruimtelijke ordening, waarvan de instrumenten (bestemmingsplan, aanleg-, bouw- en sloopvergunningen) worden ingezet ter bescherming van het archeologisch erfgoed.
Onder archeologisch erfgoed wordt verstaan: alle fysieke overblijfselen, zowel in als boven de grond, die bijdragen aan het verkrijgen van inzicht in menselijke samenlevingen uit het verleden.
De Wamz heeft drie belangrijke uitgangspunten:
Verkeer en vervoer
De Nota Mobiliteit heeft als doel de verbetering van de bereikbaarheid. De Rijksoverheid wil de groei van de mobiliteit binnen de wettelijke en beleidsmatige kaders zo veel mogelijk in goede banen leiden. Deze doelstelling is nader uitgewerkt in het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan.
Milieu
De wet milieubeheer is de belangrijkste milieuwet van Nederland. In deze wet wordt aangegeven welke wettelijk instrumenten moet worden ingezet om het milieu te beschermen. Voorbeelden van milieu-instrumenten zijn de milieuprogramma's, milieuplannen en de milieuvergunningen. Voor dit bestemmingsplan zijn vooral de milieuaspecten verkeer, geluid en lucht van belang.
De doelstelling van het huidige Nationaal Milieubeleidsplan (NMP) 4 is het stoppen van het afwentelen van milieulasten op de generaties na ons en op mensen in arme landen.